Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Убитий ще один помічник бен Ладена - польовий командир Намангані

Понеділок, 19 листопада 2001, 11:54
В Афганістані вбитий один з наближених Усами бен Ладена - відомий польовий командир Джума Намангані. Про це повідомив генерал Абдурашид Дустум.

В інтерв'ю персидській службі радіостанції Бі-Бі-Сі Дустум заявив, що Намангані був убитий у боях за взяття міста Кундуз на півночі Афганістану.

Разом з тим, поки не отримано підтверджень відомостей про знищення Намангані з інших джерел.

У силових структурах Таджикистану і в посольстві Афганістану в Душанбе повідомили, що поки не мають в своєму розпорядженні таких даних.

За даними джерела у силових структурах Таджикистану, інформація про загибель Намангані "ретельно перевіряються". Однак, не виключений і такий кінець кар'єри Намангані.

Кундуз, де розташувалися бойовики Намангані, знаходиться в облозі. Годинами між оборонцями міста і загонами Північного альянсу відбуваються запеклі бойові зіткнення.

Джума Намангані був одним з лідерів Ісламського руху Узбекистану.

Справжнє ім'я Джуми Намангані - Джумабай Ходжієв. Він служив у повітряно-десантних військах в Афганістані і демобілізувався у 1989 році. У лютому 1993 року Намангані, маючи за плечами досвід бойовика, повернувся в Афганістан. Він був членом бойової ісламської групи "Товба" ("Покаяння"), метою якої було створення у Ферганській долині ісламської держави, яка б сповідувала закони шаріату.

Ходжієв розшукувався правоохоронними органами Узбекистану за здійснення цілого ряду карних злочинів - від розбійних нападів і грабунків до заказних вбивств. В АфганістаніХоджієв пройшов спецпідготовку у таборах моджахедів у провінціях Тахар і Кундуз.

Бойовики Намангані з метою дестабілізації обстановки у Центральній Азії в 1999 році вторглися на територію Узбекистану, а у 2000 році - в Баткенський район Киргизії. Отримавши відсіч від силових структур Узбекистану і Киргизії, загони Намангані вимушені були відступити у сусідній Афганістан.

Влітку цього року вище військове командування руху "Талібан" призначило Джуму Намангані заступником Усами бен Ладена по північному фронту Афганістану.

Після швидкого просування військ Північного альянсу у напрямі Талукан і Мазарі-Шаріф Намангані зі своїми бойовиками відступив у місто Кундуз і зайнявся обороною міста.

РІА Новини

Читайте також:

* Убитий ще один помічник бен Ладена - польовий командир Намангані
* Таліби ще контролюють Кандагар, проте Кундуз вже готові здати
* Внаслідок повітряних ударів США таліби втратили більше тисячі бойовиків
* Після 5-річної перерви знову виходить в ефір кабульське телебачення
* Талібів, які мають намір здатися Північному Альянсу, розстрілюють
* Таліби обіцяють знищити Америку
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування