На "Інтері" ненавидять Медведчука

Понеділок, 19 листопада 2001, 12:23
Ні, більше Медведчуку вірити не треба. Він, перший віце-спікер, людина з президентськими амбіціями, лідер третьої за чисельністю партії України, регулярний учасник зборів Соцінтерну – і при такому послужному списку він не виконує своїх обіцянок. Вимовлених, до того ж, не в приватних апартаментах, а публічно.

Два місяці тому перший віце-спікер дав ну не менше, ніж слово "пацана". Він сказав на радіо "Свобода": "Телеканал "Інтер", який має відношення до об‘єднаних соціал-демократів, повинен об‘єктивно подавати інформацію. Я особисто, як людина, що має відношення до тих, хто сьогодні впливає на цей телеканал ["Інтер"], буду робити так, щоб він висвітлював об‘єктивно цю виборчу кампанію, як і інші канали".

Слово "об'єктивно" Медведчук вимовив тоді двічі. Можна сказати, дуже конкретно звернув увагу співробітників телекомпанії, що з неупередженістю у них є якась проблема. Але цих слів на каналі, "який має відношення до об‘єднаних соціал-демократів", не почули. Хіба, може, зараз на "Інтері" модно підставляти шефа.

Які б там причини не були, можна констатувати: вже дві неділі поспіль аналітична служба каналу дискредитує керівництво партії. Воно ігнорує побажання Медведчука, тим самим девальвує ціну слову, яке дав перший віце-спікер. Дії "Інтера" непоправно псують імідж лідера СДПУ(О).

Вже два тижні підсумкові "Подробиці" розповідають, як Ющенко зрадив національні інтереси України, коли погодився на приватизацію обленерго і дозволив підвищити тарифи. За цей час "Інтер" так і не спромігся знайти Ющенка і взяти коментар безпосередньо у об'єкта звинувачень.

Може, на "Інтері" є якийсь інший рецепт об'єктивного телебачення, але у цивілізованому світі у це поняття вкладалося б одна дуже проста умова: подання інформації з коментарем іншої сторони. "Інтерівці" це знають не гірше за інших – канал у них багатий, журналістів розкидали по всьому світу, де вони і могли познайомитися з правилами гарного тону в журналістиці. Тобто, на свій захист нехай нічого не вигадують, що не знають, що таке "об'єктивність". Щодо Ющенка, то він зараз скаржиться на інформаційну блокаду, і його не довелось би довго вмовляти, щоб він пояснив "маленькому українцеві", чому уряд ухвалив тоді саме таке рішення.

Історія ж девальвації слова лідера соціал-демократів виглядає так.

У "Подробицях тижня" за 11 листопада Ющенка вбивали вустами Медведчука: "Я думаю, що це рішення [згода підвищити тарифи на електроенергію], - і тоді ми давали йому оцінку, і сьогодні, - є злочинним для України. І я впевнений в такій категоричній оцінці. Підвищення тарифів на електроенергію навіть у всіх шести регіонах буде означати підвищення цін, власне кажучи, на життя".

Ви уявляєте, так і сказав: "злочинними для України"! Адвокат Медведчук без судового процесу вже виніс вердикт. Після такого звинувачення "Інтер" мусив би під вікнами Ющенка чергувати, аби взяти у нього коментар і виправдати сподівання лідера ес-деків про "об'єктивність" на телеканалі.

Однак, минуло сім днів, і аналогічну пісню "про тарифи" заспівав прем'єр, який любить розповідати про прозорі правила, та не дуже – про членство Григорія Суркіса у правлінні УСПП. "При формуванні умов приватизації першої групи обленерго попередній уряд зробив крок, який не відповідає економічним соціальним законам і не відповідає інтересам нашої економіки, нашого суспільства", - сказав Кінах.

Це, звичайно, не так сильно, як "злочинне рішення", але теж серйозно. Ну, думаю, зараз, після репліки Кінаха, "Подробиці" дадуть інтерв'ю з Ющенком, який нарешті пояснить, що і до чого. Інакше ж бути не могло – не міг же "Інтер" набратися такого нахабства і вдруге поспіль послати куди подалі обіцянку Медведчука про об'єктивність.

І що ви думаєте? Таки наважився. Може, це бунт на каналі. Чи, може, Медведчук, коли вимовив у ефірі радіо "Свобода" слово "об'єктивність", переплутав його зі словом "тенденційність". Вони трошки схожі. Закінченнями, принаймні. Але від цієї версії довелося відмовитися після невеликого аналізу: Медведчук – освічений юрист, слів не плутає. До того ж вимовив він його двічі.

Ви запитаєте: а як же об'єктивність УП, яка всіх звинувачує, а сама думки іншої сторони не має. А ось і ні. Минулого понеділка після прес-конференції у Верховній Раді наш кореспондент наздогнав першого віце-спікера біля ліфту і поцікавився, як йому рівень об'єктивності у "Подробицях". А той і відповів, що дуже ним задоволений. На запитання, яка ж це об'єктивність – ви звинувачуєте Ющенка у "злочинному рішенні", а він не отримав право для коментаря – Медведчук відповів: "Я ж не спеціаліст".

Так ось у чому річ! Ситуація дуже проста: Медведчук пообіцяв, але не відомо, що він мав на увазі під словом "об'єктивність" ("Я ж не спеціаліст"). А "Інтер", скориставшись необізнаністю патрона, його підставив. Бо, Вікторе Володимировичу, між тим, про що ви пообіцяли на "Свободі", і тим, що роблять на телеканалі, "який має відношення до об‘єднаних соціал-демократів" – є дуже велика різниця. З таким же успіхом можна було б сказати, що після поразки 1:4 Україна успішно виграла чемпіонат світу з футболу.

P.S. Це якась просто антиСДПУ(О)шна кампанія! Минулої п'ятниці були оприлюднені результати опитування "Телекритики" - "Рейтинг теленовин". Виявляється, що "Інтер" опинився фаворитом у номінаціях "оперативність" та "якість телекартинки". Але чомусь не представлений серед лідерів за показниками "об'єктивності", "довіри і незаангажованості", "компетентності" та "рівня професіоналізму".


Після того, як даний матеріал був вивішений на сайті, Віктор Медведчук в інтерв'ю УП ще раз підтвердив бажання, щоб "Інтер" був об'єктивною телекомпанією. При цьому він зазначив, що має на увазі позицію каналу в передвиборній кампанії. Яка почнеться 1 січня 2002 року.

Нижче наводиться коментар Олексія Мустафіна, шефа-редактора інформаційно-аналітичної служби каналу "Інтер":

"Я не став би ставити знак рівності між "Інтером" і СДПУ(О). "Інтер" – це загальнонаціональний канал, глядачами якого є більшість громадян України, незалежно від їх партійної приналежності і політичних вподобань. СДПУ(О) – тільки одна з українських партій, нехай навіть дуже впливова, але все-таки тільки одна. І навіть якщо я маю партквиток СДПУ(О), як шеф-редактор інформаційної служби "Інтера", керуюся передусім інтересами глядачів.

Говорити про те, що Віктору Ющенку в ефірі "Інтера" не дають сказати жодного слова, може тільки людина, яка не дивиться наш телеканал. Не далі як минулої неділі Віктор Андрійович в ефірі "Подробиць тижня" докладно розказав про мету свого візиту в Сполучені Штати. Точка зору Ющенка - якраз з приводу “тарифного питання" - була висвітлена і в останній недільній програмі, на жаль, в переказі. Ми б з задоволенням продемонстрували чудові міркування екс-прем'єра про борщ в його власному виконанні, але ось біда - в Америці Віктор Андрійович з нашим кореспондентом спілкується набагато охочіше, ніж в Україні. На батьківщині Ющенко для "інтерівців" практично недоступний - хоч ще за часів прем'єрства ми його не раз кликали в прямий ефір.

А в іншому – цілком підтримую заклики Віктора Медведчука і "Української правди" (є все-таки між ними щось спільне) висвітлювати події в Україні і за кордоном максимально збалансовано, представляючи точки зору всіх сторін. Чого бажаю і "Інтеру", і "Українській правді".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News