Кучма звільнив стратегічного міністра

Вівторок, 20 листопада 2001, 11:03
Робочий тиждень Кучма почав із звільнення Станіслава Сташевського з посади міністра палива і енергетики. Формулювання не агресивне - "у зв'язку з переходом на іншу роботу" в цитуванні управління інформації і зв'язків з громадськістю адміністрації президента.

Уряду Кінаха Сташевський дістався від Ющенка. На пост голови Мінпаленерго він був призначений 6 березня 2001 року (5 червня був перепризначений на цю посаду указом президента). На посаду він прийшов після відставки Єрмілова, який запам'ятався громадськості випадом на адресу Ющенка, якому міністр одного разу порекомендував не робити нервових висловлювань.

До приходу у Мінпаленерго Сташевський працював заступником глави Київської міської держадміністрації, займався питаннями будівництва.

Днями президент України піддав піддав критиці уряд за стан справ у вугільній галузі і погану підготовку підприємств паливно-енергетичного комплексу до зими, відзначає Інтерфакс-Україна і приводить прізвище можливого кандидата на міністерський портфель. За даними агентства, експерти ПЕК вважають одним з найбільш вірогідних кандидатур на посаду голови Мінпаленерго Віталія Гайдука, який до квітня цього року обіймав посаду першого заступника міністра палива і енергетики і пішов у відставку за власним бажанням. Таке рішення ним було прийнято у зв'язку з розходженнями з міністром Сташевським.

Вірогідного кандидата - Віталія Гайдука - прийнято вважати людиною, близькою до Донецького клану. Він ніби то стояв біля витоків гігантської групи "Індустріальний союз Донбасу". Після утворення ТУНДРи Гайдук був обраний співкоординатором блоку від Партії регіонів - нарівні з міністром аграрної політики Іваном Кириленком, першим заступником глави НДП Анатолієм Толстоуховим і головою фракції "Трудова Україна" Ігорем Шаровим.

Спостерігачі прокоментували УП звільнення Сташевського по-різному і вказують на різні наслідки цього для галузі.

Юлія Тимошенко, екс-віце-прем'єр з питань ПЕК, лідер партії "Батьківщина": "Зняття Станіслава Сташевського з посади міністра дуже симптоматичне. Ця людина старалася бути поза кланами, і вести позакланову політику в енергетиці, керуватися здоровим глуздом і інтересами держави, а не апетитами різних груп впливу. Тому зняття Станіслава Сташевського свідчить про те, що клани вчергове перемогли. Зокрема, у Сташевського були досить глибокі конфлікти з Донецьким кланом.

Від того, кого призначать на посаду міністра, можна судити і про те, на кого зроблено головну ставку на виборах з боку Кучми і його адміністрації. Оскільки немає сумнівів в тому, що зараз ПЕК стане чорною виборчою касою для пропрезидентських сил, а міністр, відповідно, касиром в даній компанії".

Михайло Погребинський, директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології: "В нас не було змістовної політики в енергетиці. Не були визначені пріоритети. Суспільство не дізналося, який резон Україні від об'єднання енергосистем України і Росії. Сташевський не був провідником якоїсь політичної лінії у питанні приватизації енергокомпаній. Ми звикли, що люди абсолютно непрофесійні керують тими ділянками роботи, які вимагають не стільки політика, скільки фахівця.

Коли ми побачимо, хто прийшов на місце Сташевського, будемо коментувати, які висновки зроблені [керівництвом держави]. Зараз посаду повинен займати як мінімум професіонал. Як максимум - політик-професіонал.

Це настільки важливий фрагмент діяльності уряду, що він вимагає сильної фігури на це місце. У ситуації, коли перший віце-прем'єр відповідає за ключові питання, повністю поглинений галуззю [ПЕК] і не може бути першим віце-прем'єром [в повному розумінні слова], це не найкраща ситуація. Думаю, досить давно зрозуміли, що це була помилка [залишити на посаді Станіслава Сташевського]. Зараз проходять якісь ігри навколо крісла. Важливо, щоб на місце міністра прийшла людина, яка має стратегічне бачення розвитку енергетики. Я переконаний, що такі люди є на рівні, нижчому за той, що розглядається для пошуку кандидатур, однак чи є воля [призначити таку людину] у тих, хто ухвалює рішення?"

Глеб Вишлинський, заступник директора Міжнародного центру перспективних досліджень: "Цей уряд втратив стратегічне бачення реформ в енергетиці, які досить активно проводив попередній уряд після поштовху, який був зроблений Тимошенко. Створюється враження, що в цьому важливому секторі економіки і зростання не було, і всі важливі зміни загальмувалися. Галузь стала формуватися як загроза для інших секторів економіки, як вузька ланка в економіці країни.

Відставкою Сташевського президент відреагував на те, що в цьому секторі проводиться політика, яка стала слабкою для зростаючої економіки. У галузі відсутня стратегія, поновилася практика гасіння пожеж.

Проблема в тому, що в такому важливому секторі відсутнє обговорення питань, з яких має бути громадська дискусія. Єдине, що було, так це по тарифах, і то, проходила вона поверхово. Коли при Ющенку була задана чітка мета, поставлене завдання - що має бути досягнуто, справа реформування енергетики пішла. Коли завдання пропало, рух припинився. Тому я б зміну особистості не став би переоцінювати".

Директор Інституту політики Микола Томенко на прес-конференції в понеділок припустив, що новим міністром буде людина, "пов'язана з Донецькім регіоном, яка працювала в комерційних структурах, пов'язаних з енергетичною галуззю".

"Так історично склалося, що спроби перевести в паливно-енергетичну галузь людину, яка не представляє базовий регіон, який не є фахівцем, не працювала в цьому, вони буде закінчуватися ситуацією зі Сташевським. Аналогічна ситуація з міністерством оборони. Так само були нереальні наші роздуми про політика на чолі міністерства оборони. Так само є нереальним менеджер на чолі міністерства палива та енергетики".

Голова парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Валерій Альошин вважає, що зміна керівництва міністра палива і енергетики пов'язана з певним перерозподілом сил напередодні парламентських виборів.

Коментуючи звільнення Станіслава Сташевського з цього поста, Альошин передбачив, що, "очевидно, цю посаду буде передано одному з представників того блоку, який розраховує на адміністративний ресурс під час виборів".

"Я не виключаю, що може з'явитися людина, близька до блоку, якому глава президентської адміністрації нещодавно дав попередню згоду очолити. Це найбільш вірогідний варіант", - сказав депутат.

Лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко зазначив, що Міністерство палива і енергетики - "предмет особливої боротьби кланів і наближених до президента осіб за бюджетний ресурс і за певні монополії у нас в державі, які дають на ринку колосальні кошти".

На думку лідера комуністів, "продовжується боротьба між київським угрупуванням і донецьким угрупуванням за посаду міністра енергетики".

Нетривалий час роботи Сташевського не дозволяє оцінити його професійні якості, і це зайвий раз підтверджує, що перед виборами почалася "найжорстокіша боротьба за фінансовий і адміністративний ресурс, і що донецький клан продовжує цю боротьбу дуже серйозно", вважає Симоненко. "Я передбачаю, що саме представник донецького клану буде призначений міністром ПЕК", - цитує лідера КПУ агентство Інтерфакс-Україна.

Київський міський голова Олександр Омельченко назвав звільнення Станіслава Сташевського з посади міністра палива та енергетики "політичним рішенням".

Під час відкриття міжнародної конференції "Місцеві фінанси та міжбюджетні відносини в Україні" Омельченко наголосив: "Я кажу це не лише тому, що кілька років Сташевський був моїм першим заступником, і я знаю його високі ділові й професійні якості. Ця людина - одна з небагатьох в Україні, кого за роки незалежності Президент України нагородив трьома орденами".

На думку мера Києва, за час роботи Сташевського в уряді значно покращилася загальна ситуація в паливно-енергетичній галузі України, повідомляє УНІАН. Зокрема, на досить високому рівні, за умов всіх існуючих проблем в енергетиці України, пройшла підготовка до зими. "Я був на всіх засіданнях уряду, коли обговорювалися ці питання, і серйозних зауважень до роботи Сташевського не було. Тим більшою несподіванкою для мене стало повідомлення про його звільнення", сказав Омельченко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування