Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Таліби втратили контроль над ще однією провінцією Афганістану, але Кандагар будуть захищати до останнього

Вівторок, 20 листопада 2001, 11:10
Ще одна південно-західна провінція Афганістану Фарах, населена пуштунами, перейшла від талібів під контроль місцевої шури. За даними газети "Доон", талібський губернатор мулла Саєд Мухаммад виїхав з провінції. Зі слів представника шури, таліби без бою залишили свої позиції після переговорів з лідерами пуштунів. Хейрі при цьому зазначає, що рядовим талібам запропонували скласти зброю.

У Фарьябі створена шура з 100 старійшин і польових командирів на чолі з Абудл Хаким Спіном, яка буде управляти територією до створення виборних органів влади. Шура підтримує ідею скликання загальноафганського Лоя джиргі і виступає за провідну роль екс-монраха Захір Шаха у майбутньому політичному устрої.

Таким чином, у талібів залишаються лише три південні провінції Канадагар, Забуль і Гільмієнд і остання провінція на півночі Кундуз, де йдуть зараз переговори про здачу 30-тисячного угрупування талібів і їх "іноземного легіону", що складається з арабів, чеченців, пакистанців, бангалдешців і уйгур, відмічає "Доон".

А таліби, що обороняють Кандагар, вирішили не здаватися і захищати його до останнього. Причиною такого рішення став віщий сон лідера руху "Талібан" мулли Мохаммада Омара, в якому хтось завірив його у тому, що "він буде правити країною, поки живий". Про це передає кореспондент британської газети "Індепендент".

Про віщий сон вождя, який донедавна здійснював верховну владу майже у всьому Афганістані, розказав кореспондентам західних ЗМІ відомий пуштунський діяч Ахмад Карзаї, чий рідний брат Хамід вів переговори про здачу Кандагара.

Також на засіданні шури було прийняте одностайне рішення про те, що у разі смерті мулли Омара його правноступником стане мулла Ахтар Усмані. Усмані командує збройними силами талібів у трьох південних провінціях Афганістану. У той же час Усмані не отримав поста прем'єр-міністра.

Місцеві спостерігачі вважають, що призначення Усмані свідчить або про те, що мулла Омар ось-ось готується залишити чи вже залишив Кандагар, або що він пішов "у підпілля". На минулому тижні духовний лідер талібів у зверненні до своїх послідовників оголосив, що він ніколи живим не здасться в руки американців.

РІА Новини

Читайте також:

* За голову бен Ладена Америка викладе 25 млн. доларів
* У Кабулі вперше за п'ять років показували кіно
* У Пакистані арештований найближчий помічник бен Ладена
* Таліби втратили контроль над ще однією провінцією Афганістану, але Кандагар будуть захищати до останнього
* Убитий ще один помічник бен Ладена - польовий командир Намангані
* Після 5-річної перерви знову виходить в ефір кабульське телебачення
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...