У Кабулі вперше за п'ять років показували кіно

Вівторок, 20 листопада 2001, 11:13
В афганській столиці Кабулі вперше після п'яти років правління талібів відкрився кінотеатр "Бахтар", розрахований на 600 глядачів. Першим фільмом стала афганська картина "Урудж" ("Сходження").

Перед першим сеансом афганці влаштували "бій" за квитки. Натовп трохи не розніс квиткові каси, і на допомогу була викликана поліція, яка насилу зуміла втихомирити афганців, що скучили за видовищами. Однак, як повідомляє кореспондент газети "Пакистан обзервер", жінкам ходити у кіно афганці поки не дозволяють.

До захоплення Кабула талібами у 1996 році у столиці діяло 17 кінотеатрів. Зрозуміла радість афганців, коли відкрився нарешті перший кінотеатр.

До цього у Кабулі поновилося телевізійне мовлення. Правда, телецентр веде мовлення поки лише по три години на день, але і це стало для афганців небаченим раніше досягненням, що відкрило їм вікно в інший світ. Одночасно, зі слів очевидців, в місті почався "бум" на аудіо- і відеотехніку, а також телевізори.

При талібах і телебачення, і кіно, і відеомагнітофони були категорично заборонені. Поліція ісламської моральності суворо стежила за торговцями і вилучала з продажу відео- і аудіомагнітофони, оскільки слухати музику, яку таліби вважали "диявольським заняттям", також заборонялося, а співати можна було тільки однотонні молитви на славу талібів і їх духовного лідера мулли Омара.

Не можна було фотографуватися, а всі чоловіки зобов'язані були носити довгі бороди "як у пророка Мухаммада", тобто в долоню довжини, повідомляє РІА Новини. При талібах було дозволено тільки деякі спортивні змагання, але лише у першій половині дня, щоб не відволікати правовірних від обов'язкових п'ятикратних намазів (молитов).

Іншою дозволеною "розвагою" були показові страти на центральному міському стадіоні. Там у присутності тисяч роззяв або розстрілювали, або вішали на стрілах автокранів противників режиму фундаменталістів.

Читайте також:

* За голову бен Ладена Америка викладе 25 млн. доларів
* У Кабулі вперше за п'ять років показували кіно
* У Пакистані арештований найближчий помічник бен Ладена
* Таліби втратили контроль над ще однією провінцією Афганістану, але Кандагар будуть захищати до останнього
* Убитий ще один помічник бен Ладена - польовий командир Намангані
* Після 5-річної перерви знову виходить в ефір кабульське телебачення
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування