Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Демократична" фальшивка для справжніх "ініціатив"

Вівторок, 20 листопада 2001, 15:45
"О, сколько нам открытий чудных…" готує виборча кампанія, що наближається. Нарівні з уже відомими народу партіями за голоси будуть боротися політичні одноденки. Зайди-політтехнологи висуватимуть проти реального кандидата на перемогу - ну, наприклад, Іванова О.О., - якогось Іванова О.О. Тільки він буде не "Олександром Олександровичем", а "Олександром Олексійовичем". Як казав один з кіногероїв, спритність рук і жодного шахрайства…

Одними з перших важке дихання "виборчих перегонів" відчули на собі співробітники відомої соціологічної фірми "Демократичні ініціативи". У жовтні жителі столичного Лівобережжя отримали по подарунку. У поштові скриньки кожному з них кинули по безкоштовному спецвипуску газети "Демократична Україна". У виданні опубліковані результати опитування виборців району щодо можливих результатів майбутніх парламентських виборів, проведеного якимось "Центром досліджень "Демократичні ініціативи" спільно з лабораторією соціально-політичних досліджень".

Цифри підтримки деяких кандидатів, за визнанням авторів спецвипуску, "просто приголомшують". Чи треба говорити, що більше за інших виявився "приголомшеним" колектив фонду "Демократичні ініціативи", який вже багато років займається прикладними соціологічними і політологічними дослідженнями. Але, на жаль, він ніколи не цікавився думкою "Лівобережжя" - інтерес являють або цифри по всьому місту, або думка громадян в конкретних виборчих округах.

У повідомленні для преси, підписаному заступником директора фонду, авторитетним соціологом Іриною Бекешкиною (до речі, також "жителькою Лівобережжя"), розказано про результати розслідування цього факту. У газеті, що надрукувала "приголомшуючі матеріали", спочатку відповіли, що ніякого "спецвипуску "Демократичної України" і зовсім не було. Коли з'ясувалося, що такий все ж таки був, то співробітниця редакції Вікторія Головко заявила, що… "редакція за нього відповідальності не несе".

При цьому, шановні колеги мабуть забули, що все це вийшло під редакційною "шапкою" і з усіма початковими даними відомого видання… Як вдалося з'ясувати, автором "соцдослідження" є якийсь центр "Демократичні ініціативи +". При цьому, "плюсик" під час друку номеру дивним чином "випав". Зі слів співробітників редакції слідувало, що замовником виступила "ніяка не фірма, а просто так, аматори". Де їх знайти, невідомо, ми з ними більше не працюємо…

Цікаво, що історія мала продовження. Через кілька тижнів в поштову скриньку Бекешкиній була опущена нова газета - "Наша територія". У ній були слово в слово передруковані "сенсаційні матеріали" псевдо-"Демініціатив". Правда, цього разу підписані "соціологічним молодіжним центром "Відлуння". Ви будете сміятися, але відповідальною за випуск позначена все та ж …Головко, Магдалина, що кається, із спійманої за руку "ДемУкраїни".

На думку пані Бекешкиної, в цьому випадку ми стали свідками нової політичної технології, яка надалі може активно використовуватися під час виборів. Інакше кажучи, замість листівок, яким люди не надто довіряють, зловмисники можуть під логотипами популярних газет давати шлях явно "паленим" даним. Надалі фонд обіцяє, щоб іншим не кортіло, подавати в суд на кожного, хто спробує використати "бренд Демініціатив".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування