Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Дід Мороз і Санта Клаус - хто кого?

Вівторок, 20 листопада 2001, 19:12
Новий рік – найпопулярніше свято на Землі. Жодну подію представники роду людського не відзначають з таким розмахом, як початок чергового витка планети навколо Сонця.

Новий рік офіційно визнаний неробочим днем у 189 країнах. Правда, у культурах різних народів свято Нового року може припасти на будь-який з 12 місяців загальноприйнятого літочислення, так і традиції його святкування в різних країнах відрізняються. Однак "універсальна властивість" у нього є - очікування чудес, казок і чаклунства. Як запевняють соціологи, 34,1% з нас незалежно від віку свято вірять у виконання загаданого під Новий рік бажання.

У нашій країні новорічні свята асоціюються з щедрою вечірньою (яка плавно переходить у нічну) трапезою і випивкою, ошатними ялинками, подарунками і веселим, добрим чарівником - Дідом Морозом. Проте, багате гуляння і море алкоголю не є суто новорічним звичаєм.

Знайомий всім з дитинства вид Діда Мороза, Санта Клауса Пер-Ноеля і інших їх колег склалися лише у останні 200 років, хоч історичне коріння образу йде у глибоку давнину. У росіян, наприклад, з незапам'ятних часів у казковому фольклорі існував суворий персонаж Морозко, який за допомогою довгої білої бороди міг запросто закрутити завірюху і хурделицю. Згодом з суворого, але справедливого героя Морозко перекваліфікувався у добродушного дідуся. Дід Мороз залишався головним улюбленцем дітвори протягом багатьох років. Здавалося, ніщо не в змозі скинути з п'єдесталу вітчизняного Господаря зими.

Але пристрасна любов до всього західного відбилася і на непорушному авторитеті Діда Мороза. "Нечистий дух порожнього, рабського, сліпого наслідування " в особі Санта-Клауса загрожує посісти місце "нашого" Дідуся у серцях малюків.

Завдяки телевізійній рекламі відомого прохолодного напою, діти твердо впевнені, що "свято до нас приходить" з Санта-Клаусом. До того ж, Голівуд активно "викидає" на світовий кіноринок стрічки, в яких "оспівується" цей персонаж. Така широкомасштабна рекламна акція не могла не відбитися на популярності червононосого дідуся, адже про нього останнім часом несправедливо забули. Якщо у США щорічно роблять 2-3 фільми, які цілком присвячені Санта-Клаусу, то вітчизняний кінематограф за останні 10 років не випустив жодної картини, присвяченої Діду Морозу.

Засилля іноземних звичаїв і героїв не на жарт хвилює "помічників" зимового дідуся. Як відзначає президент Фонду розвитку народних традицій "Свято" (Москва) Ігор Увенчіков, "марш-кидок" західної культури згубно відбився на світогляді підростаючого покоління. Діти легко розбираються у життєвих перипетіях Покемонів і розрізняють близнюків-телепузиків, зате Діда Морова в їх свідомості "підмінив" Санта-Клаус. Адже Дід Мороз - не просто "дитяча забава", а символ нашої культури і її традицій.

Ще одна нагальна проблема - адреса славнозвісного дідуся. Досі не ясно, де живе Дід Мороз. За право називатися "батьківщиною Діда Мороза" вже котрий рік борються декілька міст, перемир'я у цьому питанні поки не очікується. Статус "батьківщини" залучає велику кількість туристів, але одночасно виникає проблема тисяч дитячих листів, обробка і розсилка яких варта великих грошей, повідомляє РІА Новини.

До речі, з поштою Діда Мороза повна плутанина. Часто дітвора надсилає листи просто на його ім'я, у повній впевненості, що лист дійде і без адреси. Останнім часом все частіше листи відправляють у Лапландію, безпосередньо на "батьківщину" Санта-Клауса.

Якщо у Санта-Клауса є певний мальований вигляд, над яким свого часу працювало багато митців, то у нашого Діда немає і здогадки про це. При згадці про головного персонажа Нового року в уявленні деяких людей спливає п'яний мужик у червоному халаті і з не менш яскравим носом.

Люди, що професійно займаються організацією свят, упевнені, що необхідно розробити єдиний зовнішній вигляд Діда Мороза. Це допоможе просуванню "бренду", підвищить конкурентоздатність виробників товарів і послуг у сфері "новорічної індустрії". Це тим більше актуально, оскільки у цей час тільки 6-8% новорічних товарів виробляється вітчизняними підприємствами.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...