Газові угоди відкривають перед Москвою нові можливості в Україні

Вівторок, 20 листопада 2001, 21:10
Посол Росії в Україні Віктор Черномирдін задоволений тим, що Верховна рада нарешті ратифікувала міжурядові угоди, які визначають відносини двох країн в газовій сфері. Підписані вони були майже рік тому і стосуються умов транзиту газу і реструктуризації боргів.

Суть документів зводиться до трьох принципових положень. По-перше, створення "страхового" резервного фонду газу (близько 5 млрд кубометрів), який буде використовуватися Україною в критичних ситуаціях. Ціна газу не перевищить 80 дол. за тисячу кубів, однак у разі перевитрати зросте у 1,5-2 рази (можливо також переоформлення гіпотетичного боргу в єврооблігації).

По-друге, вводяться значні обмеження на експорт газу українськими трейдерами - так Росія намагається виключити крадіжку. Для цього передбачено введення експортного мита; її розміри, рівно як і обсяги українського експорту, обумовлюються щорічними російсько-українськими документами. По-третє, під минулі "газові" борги Київ зобов'язується випустити корпоративні облігації "Нафтогазу", які можна буде використати при приватизації майна.

Угоди ратифіковані буквально за три хвилини рекордним числом голосів: "за" висловилося більше 280 депутатів, в тому числі давній ворог президента Кучми Олександр Мороз і його фракція соціалістів. Різко проти праві, передусім "Батьківщина", яку очолює колишній віце-прем'єр по ПЕК Юлія Тимошенко. Угода про умови резервного постачання і оплати російського природного газу в 2001 році, на її думку, "на багато років ставить Україну у тотальну залежність від Росії по державному боргу".

"Угода прямо підказує корумпованим чиновникам, як збагатитися, навішавши борг на державу", - говорить Тимошенко. А оскільки обсяги українського експорту обговорюватимуться в Москві, на практиці Україні "раз і назавжди забороняється експортувати газ будь-якого походження, не тільки російський".

Нові борги бізнесу-структур або "Нафтогазу України" перед "Газпромом" автоматично, без оформлення яких би то не було документів, отримають статус державних і будуть оформлені в єврооблігації України. При цьому Київ може щомісяця закуповувати 1,5 млрд кубів впівцени, інші 50% записуватимуться у рахунок держборгу, оформлятимуться в єврооблігації, - в цьому випадку вже не корпоративні, а державні.

"У таких умовах розмах крадіжки російського газу українськими комерційними структурами навіть важко собі уявити", - заявив замголови комітету Ради з бюджету Євген Жовтяк. "Угода передбачає, що єврооблігації з старих боргів можуть брати участь у приватизації стратегічного майна, - нагадує Юлія Тимошенко. - Якщо Росія вийде на ринок приватизації з такими мільярдними боргами, практично вся стратегічна власність буде в руках Росії. У рахунок минулих боргів "Нафтогазу" з молотка підуть газотранспортні системи, газосховища, всі, що робить Україну державою на зовнішньому політичному і економічному просторі".

"Доля українських магістральних газопроводів, які мають стратегічне значення для України, напряму залежить від охайності українських чиновників, - вважає замголови комітету Ради по фінансах Сергій Терьохин. - Минулого року вони не робили борги, однак тепер їм ніщо не заважає".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News