Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тонка душа жіночих колгот

Середа, 21 листопада 2001, 17:54
Один мій знайомий сказав: "Справжня жінка та, у якої під брюками цілі колготки". Матові і блискучі, які нас затягують, з різними щільними вставками у проблемних зонах, ажурні і гладенькі класичні, чорні і білі, тілесні й різнокольорові - вони вершать наші долі, і однією тільки стрілкою зможуть нас перевести з рангу справжньої у ранг несправжньої жінки.

Відтоді як англійка Мері Куант у кінці 60-х підняла спідниці на запаморочливу висоту, і панчохи і трусики злилися, перетворившись у колготи, - цей вид одягу став класикою і є вірним союзником у боротьбі за увагу чоловіків.

Прабатьками колгот були, звичайно ж, панталони, але перші в'язані дитячі шкарпетки були знайдені у коптських гробницях приблизно V віку до н.е. У Середні віки панчохи-панталони шили з льняного полотна, вовни, шовку, тонкої шкіри, і вони були частиною саме чоловічого одягу. Відповідно до моди середини ХIV століття кожна з половин панталонів робилася з тканини різного кольору.

Перший же в'язальний станок для панчіх винайшов у 1589 році англійський священик, магістр теології Уїльям Лі. Панчохи, зв'язані на станку, починають витісняти модні у ту пору панчохи, зшиті з шовку і оксамиту.

Але саме XIX століття стало переломним у житті панчішних виробів - панчішні вироби стають незамінним предметом жіночого гардеробу, а винахід віскози зробив гладкі прозорі панчохи і колготи доступним навіть для покупців зі скромними прибутками.

У 1920-і роки перемагають шовкові панчохи тілесного кольору. Винахід в 1938 році першого у світі синтетичного волокна - нейлону - можна назвати першою революцією в історії панчішних виробів. Нейлонові панчохи вперше надходять у продаж в Уїлмінгтоні (США) і мають приголомшуючий успіх. За перший рік було продано 64 мільйони пар.

У 50-ті роки з'являються колготи без шва. Технологія зробила кардинальний крок уперед і на улюбленому всіма жінками предметі одягу, зникли подовжні шви.

Друга панчішно-колготочна революція пов'язана з появою лайкри у 1959 році. Нова, більш еластична текстурована нитка з поліаміду, названа еластаном, поліпшує зовнішній вигляд виробів (перші панчохи проводилися з практично нееластичного "гладенького" поліаміду). Поява міні-спідниць приводить до масового поширення колготок і одними з найбільш модних виробів стають непрозорі колготки.

Вперше у виробництві колгот починає застосовуватися Lycra, обкручена поліамідом у чисто функціональних виробах, так званих "підтримуючих або затягуючих колготках" для комфорту ніг. Розробка і початок виробництва надтонких видів нитки нового покоління приводить до початку масового застосування Lycra у першокласних дуже тонких колготах і панчохах. Створення технології Lycra 3D приводить до випуску колгот, які характеризуються неперевершеним комфортом і зовнішнім виглядом.

Основним матеріалом у колготах є поліамід (нейлон) - нееластичний синтетичний матеріал. Нитка поліаміду являє собою джгут, утворений з декількох подовжніх ниток великої довжини. Мікрофібра - той же поліамідний джгут, що складається з великого числа тонких монониток. Колготи з мікрофіброю відрізняються бархатистою м'якістю і, як правило, більш приємні на дотик.

Lycra - це сегментований поліуретан (за властивостями схожий на каучукову гуму). Нитка лайкри, утворена з декількох подовжніх монониток, здатна витримувати значне розтягнення без залишкової деформації.

 
 
Lycra 3D (трьохмірна лайкра) - це новітня технологія, суть якої у тому, що еластинове волокно лайкри пров'язується у кожному ряду, переплітаючись з поліамідом в єдину нитку. При виробництві таких колгот тонка нитка лайкри обкручується ниткою поліаміду два рази - спочатку в одному напрямі, а потім в іншому. Це унікальна і дуже дорога технологія, але завдяки їй навіть тонкі вечірні колготки володіють підвищеною міцністю, еластичністю і будуть слугувати набагато довше ніж звичайні.

Крім того, для підвищення міцності небезпечні місця, які рвуться частіше за все, зміцнюють. Але саме так були створені супертонкі моделі "павутинки" (6-10 den), що більше нагадують тональний крем, ніж колготи - ідеальний варіант для бізнес-леді, яка по протоколу навіть влітку не повинна оголяти ноги.

Спеціально на жаркий час року розраховано і геніальний винахід - бікомпонентна нитка. Вона складається з двох видів поліаміду з різної термоусадкою. Після обробки у спеціальній камері утвориться нитка з рівномірною звивиною, яка додає виробу еластичність.

Щільність колгот залежить від товщини ниток. Для позначення тонини колгот і товщини нитки використовують параметр Den. Число Den означає вагу у грамах нитки довжиною 9 км. Наприклад, при щільності колгот 40 den щільність окремих дільниць п'ятки, трусиків і миску може становити 70 den.

Для профілактики і лікування варикозного розширення вен, хронічній венозній недостатності і лімфостазів нижніх кінцівок існують спеціальні лікувально-профілактичні колготки, на упаковці яких є спеціальна схема з малюнком розподілу тиску по нозі.

Ефект досягається за рахунок спеціального розподілу тиску: сильний тиск знизу, над щиколоткою, який поступово слабшає догори. За рахунок цього кров не застоюється у судинах нижніх кінцівок і ноги не втомлюються. Для прикладу профілактичних колгот можна назвати лінію Massage і Comfort відомої італійської марки Levante або лінію Repose марки Golden Lady.

Лікувальні колготки, на відміну від просто колготок, мають градуйований тиск, що досягається не тільки особливою ниткою і щільністю, але і спеціальним обладнанням, на якому ці колготки виготовляють. Всі ці чинники створюють компресію, яка досягає максимальної сили у кістках і поступово знижується до стегна, що істотно поліпшує венозний кровообіг і полегшує роботу серця. На упаковці подібних медичних виробів обов'язково позначена міра тиску в області щиколотки у міліметрах ртутного стовпчика.

А до категорії коригуючих колгот можна віднести, наприклад, підтримуючі колготки - Magic Shaper від Levante або Golden up від Golden Lady. Щільна, блискуча верхня частина у вигляді шортиків не тільки пікантно виглядає, але і виконує функцію корекції фігури. Остання розробка в області коригуючих колготок - це підтримуючий варіант з декількома поясами, але дуже актуальним є і такий варіант, що підтягує сідниці.

Крім того, деякі італійські виробники стали включати у виробничий процес колгот антибактерицидний компонент, який додає готовим виробам приємного аромату. Так, компанія Hanes створила колготки Silk Reflections Opaque Tights, які зволожують шкіру. Вони містять крихітні частки, які виділяють на шкіру екстракт розмарину й есенцію абрикоса. Створені спеціальні колготки для вагітних, для дам, які не люблять носити спідню білизну.

А відома фірма Wolford - визнаний лідер у виробництві колготок – приблизно два роки тому почала постачати чоловічі колготи, які чудово пристосовані для будь-яких погодних умов. Вони також різноманітні за складом і можуть носитися власником, не завдаючи незручностей.

В арсеналі фірми Франзоні є модель - Беніфіт. Підошва цих колготок всіяна опуклими крапочками, які непомітно масажують стопу, - бігати можна хоч весь день, на будь-яких, навіть самих високих каблуках.

Є цілий ряд показників, що напряму впливають на вартість колготок. Процент змісту лайкри (від 3 до 30 процентів, більше 30 не буває). Обплетення лайкри поліамідною ниткою (зустрічається досить рідко). Наявність у складі мікрофібри, бавовни, вовни, акрілу.

Присутність підкрійної ластовиці, а якщо вона ще і бавовняна, значить, ціна буде вищою. Наявність або відсутність ущільненого верху. Плоский з'єднувальний шов на відміну від звичайного, обробленого оверлоком. Широкий пояс, що не дозволяє колготкам скручуватися і сповзати. Сформована по формі ноги основна частина колготок. Щільність.

 
 
Звертайте увагу при купівлі і на зміст лайкри. Якщо її у складі виявиться менше 8 процентів, колготки не будуть облягати ногу, а навпаки, обвисати і збиратися складками на щиколотках.

Для того, щоб відрізняти справжні колготи від підробних, треба ось що знати:

1. На упаковках вказується щільність від 30 до 50 den, а те, що всередині, більше ніж на 15 den ніяк не тягне. Фірмові колготки з лайкрою щільністю 30-40 den не можуть коштувати дешевше двох доларів.

3. Буває, на упаковці вказано, що виріб володіє підтримуючим ефектом, маючи п'ять процентів лайкри. Це насправді означає, що лайкра міститься тільки у поясі колготок. Звичайний же поліамід ні підтримуючого, ні будь-якого іншого особливого ефекту забезпечити не в змозі.

4. Сама лайкра не дуже впливає на ціну. Наприклад, колготки з лайкрою коштують не дешевше двох доларів (враховуйте це при покупці), а власне лайкри у них на 20 пенсів - 1,2-3 грами. Справа у тому, що дорогою є сама технологія вплетення лайкри в колготки.

Наприклад, при в'язанні голої (bare) лайкри (R) колготки будуть коштувати дешевше, ніж при використанні обплетеної (covered) - на нитку лайкри (R) перед в'язанням накручується нейлонова нитка. Лайкра подвійної обкрутки (double covered) надає виробу ще більш високої якості. Вони ціняться за гладкість і м'якість на дотик і неперевершену довговічність. Ще більш дорогими будуть колготки з лайкрою (R) 3D – ниткою, яка має суперрозтягуючий ефект.

5. Вам можуть запудрити мізки, вказуючи пальцем на знамениті den'и. Але вони не мають до лайкри жодного відношення - це, нагадаємо ще раз, одиниця вимірювання товщини пряжі.

6. На фірмовій упаковці обов'язково проставляється штрих-код країни-виробника. Його можна зустріти двічі: на ярлику, яким склеєний пакет, і на паперовому вкладиші у правому нижньому куті. Розмір на фірмовому пакеті також вказується двічі: на ярличку і безпосередньо на целофановій упаковці.

Доглядати за виробами, які містять лайкру, зовсім не складно. Вироби, які містять нейлон і лайкру, піддаються ручному пранню при температурі 30-40 градусів. З бавовни і лайкри – ручному пранню при будь-якій температурі. Колготи з вовни і лайкри – ручному пранню у холодній воді.

Колготи - річ примхлива, тому треба чітко знати, куди і які колготи треба вдягати. Тонкі (10 - 15 den) більше підходять для літа і виходів у "бомонд", більш щільні (20 - 25 den) - для осінньо-весняного сезону. Такі колготки часто зроблені з ущільненим верхом у вигляді шортиків.

Багато які жінки припускаються помилки, намагаючись підбирати колір колготок під колір одягу. Важливіше підбирати їх під колір вашого взуття, бо цим ви створюєте безперервну лінію всього силуету, подовжуючи його. Але ніколи не носіть панчохи і колготи з черевичкамми з відкритим носком!

Одягаючи влітку одяг світлих тонів, підбирайте колготки якмога ближчі до природного відтінку шкіри, і тільки якщо у вас повні литки, можете вибрати колготки трохи темнішого кольору. Не купуйте колготки кольору засмаги: більшість з них мають червонуватий відтінок і погано виглядають на нозі.

Взимку краще носити колготки щільніші, в 120-60 Den. Під полегшений костюм з тонкої вовни будуть потрібні колготки тонші. І, відповідно, під більш "теплий" - товщі. Під вузькі і обтислі брюки можна носити колготки з вшитою бавовняною ластовицею: такі колготки з успіхом замінюють спідню білизну.

Як правило, більшості жінок краще ходити на роботу у колготках, і навіть влітку. Багато фірм зараз виробляють колготки, в яких нога добре себе відчуває і в спеку.

Ніколи не носіть панчіх з підв'язками під шовковими або атласними сукнями. Підв'язки можуть просвічувати або проступати, що зіпсує все ваше вбрання. Гумка у цьому випадку - єдиний вихід, хоч і залишає сліди на шкірі.

Моделі колгот компанії Wolford (до речі, аж ніяк не дешеві) використовують у своїх колекціях найвідоміші модельєри. Саме Wolford і створює "моду на колготки". У цьому сезоні будуть популярні яскраві й екстравагантні тони. Те, що ще пару сезонів назад вважалося ознакою поганого смаку, стає супермодним.

Наприклад, різноманітні сіточки - від майже непомітної "густої" до гігантської. Вони універсальні: прихильники стилю панк виберуть велику чорну або червону сітку з дірками або без, а "справжні леді" - кольорові колготки у дрібну сіточку зі швом.

Ще один аспект - колір. Чорні і тілесного кольору колготки, як і раніше, носять, але перевагу віддають більш екстравагантним кольорам - сизому, верблюжому, ягідному відтінкам, а також яскравим колготкам кольору коштовного каміння з малюнками тварин і кольорів. Варіант для сміливих - пограти з кольорами: одягти колготки з сіточкою на кольорові непрозорі, щоб створити "ефект інь та янь".

Загалом, у цьому сезоні колготки - головний інструмент самовираження. Творіть - переборщити тут складно.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: