Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Невидима на перший погляд, призначена долею небезпечна і важка служба

Середа, 21 листопада 2001, 19:39
По морям и горным склонам
Добрело оно ко мне.
Честь и слава почтальонам,
Утомленным, запыленным.
Слава честным почтальонам
С толстой сумкой на ремне!
(Самуїл Маршак. Пошта)


1. Ленінградський і не тільки. Як Він виглядає?

У реальному світі Йому належить носити: восени - гумові, взимку - шкіряні чоботи (іноді - валянки); небесного кольору спідницю/брюки і такий же неземного кольору піджак з "міністерськими" гудзиками; сумка з синього або чорного брезенту з численними відділеннями, кишенями і кишеньками, у якої є спеціальна шлейка, яка плече не ріже. Тобто Він, як помітив поет, "стучится в дверь ко мне,/ С толстой сумкой на ремне,/ С цифрой "5" на медной бляшке,/ В синей форменной фуражке".

Але щоб там кому не належало, а особливо - щоб там не казали поети, дійсністю в ідеал були внесені свої корективи.

Насправді Він ходить у вітровці-штормовці і радянсько-китайських кедах; на голові у Нього не кашкет, а щось простіше - залежно від погоди; форму дехто, у кого вона є, виймає, витрушуючи від нафталіну, тютюну і каштанів з шаф, вдягаючи на нечасті за теперішніх часів конкурси профмайстерності поштарів і на 9 жовтня - Всесвітній день пошти.

Одним словом, Він - рицар конверта і бандеролі. Рицар нашого часу, без страху перед лютими собаками і докору за мізерну зарплату.

Що з Ним трапляється?

Іноді:

Він розкриває листи
Як низько пали великороси, як казав колись той, хто "живіший за всіх живих"! Яким сліпим він був, вірячи у те, що його ідеї перевиховають людину! Які байдужі до зневаження своїх прав мої співвітчизники! Як незворушно спостерігають за розбоєм солов'їв-розбійників у синіх форменних кашкетах верхи!

Він краде гроші
Вона вибрала пару літніх клієнтів, які отримували солідну пенсію, і сіла на їх забезпечення. За рік дідусь з бабусею не отримали жодної надбавки до пенсій і в результаті втратили енну суму.

Він вбиває собак, які дуже часто накидаються на нього
Рознощик листів на ім'я Біллі Ейс суворо розправився з йоркширським тер'єром, що вкусив його, коли він зайшов у двір будинку для доставки кореспонденції адресату.

Його звільняють за тендітність
У Франції з посади листоноші звільнили 20-річну мініатюрну дівчину, яка важила всього 42 кілограми. Французькі чиновники вирішили, що листоноша не може бути худим.

А взагалі Його люблять. І жаліють, обливаючись гіркими і рясними електричними сльозами, що часом замикають клавіатуру, щоб Він зник з електронного світу: "З дематеріалізацією" пов'язаний ще один втрачений аспект поштової комунікації. Я маю на увазі зникнення Листоноші - вісника, живого посередника-інтерпретатора. Листоноша забезпечував поетапність процесу комунікації, уособлення, іншими словами".

Але як же так, товарісчі культурологи, бог зв'язку залишився, а служителів немає? Невже храм спустошено, і тільки небо нетлінно-чисте, як Його форма? Адже відомо, що це місце не буває порожнім...

2. Ліріческоє отступлєніє

Будь-який користувач у чайно-дитячому віці, ще тільки навчаючись натискати на мишачі кнопки, дізнається, що Інтернет - простір інфернальний: це - павутина, звалище, мережа з мерцями, а також ідеальне місце для зборищ різних маргіналів і педофілів. Чудове явище, яке якщо і не є каналізацією у прямому значенні, то у плані метафоричному дуже на неї схоже.

Не дивно, що прекрасноликі янголи і сизокрилі голуби, що втілюють собою Св. Духа, абсолютно не можуть виконувати властиві їм поштарські функції у таких невідповідних умовах. Очевидно також, що у цьому оберненому світі не можуть нормально жити і працювати, розносячи свіжу пошту, важкі бандеролі, товсті газети-журнали і традиційні листоноші реального світу.

Але це не означає, що славна професія виродилася, і Його більше немає: було б болото, а чорти знайдуться. Просто Він став іншим. Переодягся і змінив імідж.

 
 
3. The Bat (Та Миша)

Повзе мама-пацюк з сином каналізацією. Темно і брудно.
Пролітає страшний і чорний кажан.
Син (лякаючись): Мамо, хто це?
Мама-пацюк: Не бійся, синку, це наш ангел полетів...


На зміну лицарям з подертими сумками і серафимо-херувімам з пухнастими крильцями під покровом ночі (тариф дешевший), розмахуючи перетинчастими крилами і скалячи гострогорбі зуби, прийшов Microchiroptera - летюча миша, упир-нетопир, кожан і рукокрил, він же вечерниця руда і ночниця водяна, вухань звичайний і підковоніс великий.

Хтонічна Миша, єдина в особі поштового клієнта "The Bat". Не "The Angel", відзначте. Не вродять на вербі груші - який світ, такі і листоноші.

Offline вважається, що "нетопир залітає у будинок до біди". Але, насправді, online, - якщо Та Миша осінила своїм кожистим крилом, позбавленим від природи останньої фаланги і кігтя на другому пальці ваш Inbox, або встромила свого козелка у ваш монітор, радійте - це на щастя - лист прийшов, Миша вісточку притарабанила.

Тут у нас в Інтернеті все навпаки, тому що - wellcome to Hell, товарісч! Тут саме Миша приносить радісну звістку про порятунок. Або сумну - про загибель.

Погодьтеся, що це - цілком логічно. Адже кожний знає, що кажани:

а) переносять всяку заразу - від сімені до сказу;
б) орієнтуються за допомогою ультразвуку - ехолокацією.
Так кому ж, як не їм, з такими даними служити при електричному поштовому департаменті?!

Якщо вони хвороби перенести можуть, то і листи заодно вже як-небудь. І листи з хворобами також, не без того. Попсувати, звичайно, можуть у процесі або зовсім знищити, як їм властиво від природи, але - не біда! - адже його тепер особливо не з'їсиш, він же - електронний. А що очі їм не потрібні, так це просто чудово при їх професії - які ж в "електричному Інтернеті" очі?

 
 
4. Outlook Express (Зовнішньопогляд)

Очи-на очи глядят,
Очи речи говорят!
(песня)

У Миші маленькі очі і взагалі зір розвинений винятково слабко. Проте вона чує дуже добре. Ідеальне втілення Миші - одне суцільне вухо на крилах: воно щось десь підслухало і тягне плітки в дім і назад, швидше доповісти своєму віртуальному господарю.

Зовнішньопогляд же, навпаки, це - одне величезне око, всевидюще око; воно не вухате, а навпаки - очкасте. Його головне завдання - передати певну інформацію ззовні, забезпечити вихід у світ.

Причому Хтонічна Миша саме приносить пошту. На всіх The Bat'івських картинках вона ніколи не відлітає, а навпаки - вже прилітає. З листом, що не зжирається, у зубах. Outlook же, у свою чергу, не приносить, а, навпаки, надсилає пошту. Тому і називається він не InLook або хоч би LookIn, а саме Зовнішньопогляд.

Головна ж ідея Outlook'a у тому, що лист електронний - він вже зовсім і не лист. Це вища міра роз-матеріалізації інформації; лист, відісланий з нього - це романтичний супер-погляд, який сам все висловив і розказав, який віддзеркалив електронну душу його щасливого володаря. Телепатія у чистому вигляді.

5. Кінець

Легко помітити, що The Bat і Outlook Express співвідносяться між собою, як POP3 і SMTP, Inbox і Sent Items, в і з, Інь і Янь, аудіо і відео, метафора і метонімія. Не у чистому вигляді, але з домінантою. Проте, це не важливе, і все це, звичайно, неправда.

Головне - справа у тому, що у електронного бога є свої апостоли. А також в тому, що хоч у вас Миша, хоч Погляд - всі настройки завжди у ваших руках, - і у павука у тенетах джміль прорветься, а муха застряне. З будь-яким клієнтом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування