Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучмісти наступатимуть на Верховну Раду з чотирьох флангів

П'ятниця, 23 листопада 2001, 13:58
Головною інтригою майбутніх виборів буде конструювання президентської коаліції, вважає політолог Володимир Полохало.

Голова Центру аналізу та консультування Полохало на прес-конференції у п'ятницю, в Києві зазначив, що "втягнення" Литвина у передвиборчий блок "За єдину Україну" – є нічим іншим як міфом. "Це була стратегічна ціль, і вона полягає у формуванні президентської коаліції", яка стане президентською більшістю у парламенті.

За словами Полохала, виборчу систему, як конструкцію, можна поділити на чотири сегменти. Першим і головним учасником-сегментом виборів є блок "За єдину Україну".

"Це є головне формування, каркас, основний провідний блок", зазначив політолог. Завданням цього блоку є "нав'язання всім іншим учасникам угоди про передачу президентської влади. Іноді учасників втягують примусово у гру за правилами президента".

Другим сегментом є блок Ющенка "Наша Україна", який "відіграє роль молодшого брата", завданням якого є "зменшення використання адмінресурсу у мажоритарних округах" та звуження електорального потенціалу від 20% до 11-12%.

СДПУ(О) є третім сегментом, хоча може бути і окремим учасником, "без підтримки адмінресурсу". Соціал-демократи, на думку Полохала, поділять з "Нашою Україною" місця у парламенті.

І, нарешті, четвертим сегментом є "добудування Горбулін-Кінах-Омельченко". "Можливо, це буде єдиний блок, а можливо вони підуть по мажоритарних округах", - зазначив Полохало. Сюди ж він відніс Партію Зелених Кононова.

На думку Полохала, у парламенті блоку "За єдину Україну" віддадуть 150 місць, "принаймні, як мінімум 100, за партійними списками". "Наша Україна" – 45-50 місць, третій сегмент – СДПУ(О) матиме 40-50, Партія Зелених Кононова – 35-45 місць. "Безперечно" такими, що проходять у парламент, Полохало назвав КПУ, "Блок Юлії Тимошенко" та Блок Мороза.

На думку політолога, слід визначити "індекс недемократичності", який "буде вирішальним на цих виборах, і буде справжнім мотивом формування парламентської більшості. Слід зазначити, що мова йде не про потенціал електоральної підтримки, а адміністративний потенціал адміністративної політизації по мажоритарних округах, які кардинально змінять конфігурацію ВР", - сказав політолог.

Виміряти індекс адмінресурсу "за Полохалом" можна так: якщо "За єдину Україну" за списком оберуть 20 депутатів, а ще 100 – за мажоритарними округами, то індекс буде дорівнювати п'яти. Якщо Блок Ющенка візьме 40 (умовно), а по мажоритарних 10 – то індекс дорівнюватиме 0,25. Без "індекса адмінресурсу" зможуть обійтися небагато політичних сил в силу своїх політичних програм.

На думку Полохала, електорат вже чітко визначився з двома політичним силами, які мають досить стабільний показник серед електорату – Комуністична партія та "Блок Юлії Тимошенко". Третя сила, яка тільки претендує на стабільну зацікавленість електорату - СПУ Мороза. На думку Полохала, немає шансів пройти у парламент у Наталії Вітренко.

За даними опитування, проведеного Центром соціальних та маркетингових досліджень "СОЦІС", "якби вибори відбулися наступної неділі", то за КПУ проголосували б 16,4% виборців. На другому місці - блок Ющенка – 16,1%, третю сходинку з відривом у 10% посідає ПЗУ Кононова – 5,7%.

Об'єднані ес-деки – 4,3%, і за ними "Блок Юлії Тимошенко" – 4,2% (у вересні, коли опозиційний блок мав назву "Форум Нацпортяунку" він набрав лише 3,3%). Екс-ТУНДРА набрала б тільки 3,3%, а соціалісти Мороза – 3%. ПСПУ мають показник у 2,6%, "Яблуко" – 2,4%. Партія мера столиці Омельченка набрала б 1,1%.

Високим залишається показник виборців, які б "не брали участі у виборах" – 7,4%. Натомість за даними опитуваннями Дніпропетровських соціологів, більше 50% виборців можуть відрізнити за діяльністю одну від одної такі партії – КПУ, СПУ, ПСПУ, "Батьківщина", ПЗУ, НРУ.

Від результатів попереднього опитування дані дослідження Фонду "Демократичних ініціатив" відрізняються у принципових моментах. Так, на запитання Фонду "якби завтра були вибори, кого б ви вибрали", більшість респондентів відповіли "блок Ющенка" - 21%.

Тут комуністи тільки на другому місці– 16%, але стабільна Партія Зелених Кононова - 6%. По 5% виборців віддали б свої голоси за СДПУ(О) та "За єдину Україну", "Блок Юлії Тимошенко" разом з Блоком Лівих набрав би 3%, а партія Омельченка – лише 2% голосів виборців.

За даними того ж дослідження, серед населення впав рівень довіри до Кучми – з 29% до 39%. А от найвищий рівень тримається у Ющенка – 29%. За ним найбільше довіряють Петру Симоненку, лідеру КПУ та прем'єр-міністру Анатолію Кінаху, в обох по 14%. В лідерах йде і Наталія Вітренко, лідер ПСПУ – 11% довіри. Кононову та Морозу довіряють 8%, Тимошенко, Удовенку та Костенку – по 7%, Медведчуку та Пустовойтенку – 5%.

P.S. Цікавими також є дані дослідження фірми "Імідж-контроль", яка взялася за соціологічне опитування 20 тисяч респондентів, з тим же запитанням - "якби вибори відбувалися найближчим часом, за яку б партію чи блок ви проголосували?".

Так от, результати, оприлюднені в газеті "Демократичний союз", показують, що найбільший відсоток тримають комуністи – 19,1%, за ними - блок Ющенка – 18,5%. А от на третьому місці опинився блок "Єдність" (Демсоюз, "Єдність, ЛПУ, СелПУ") – 9,9%. За ним блок "За єдину Україну" – 8,5%. За ПЗУ віддали б свої голоси 5,7% виборців, за СДПУ(О) – 5,2%, а за ФНП – 4,6%.

Як прокоментувала УП ці дані Ірина Бекешкіна, науковий експерт Фонду "Демократичні ініціативи", "ці дані викликають деяку недовіру, сумнів, оскільки сильно відрізняються від решти досліджень, які проводили інші фірми. Вони відрізняються в одному пункті – все що стосується Демсоюзу, який, я думаю, і фінансував ці дослідження".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування