Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Про шкоду балакучості і про користь інтернету

П'ятниця, 23 листопада 2001, 16:29
Пустовойтенку не поталанило. Його недержання язика за зубами не просто викликало скандал. Тепер йому доведеться з'явитися на допит в Генпрокуратуру. Там все і розкаже - хто убив Гонгадзе, і що він про це знає. А якщо не знає, то чого базікати.

Нагадаємо, що не так давно Валерій Павлович відверто зізнався УП, що у нього є звіт про справу Гонгадзе, який він тримає "в трьох різних сейфах". "Оприлюднювати не буду, тому що доказів немає, що дійсно так справа пройшла, як написано. Але для мене дуже багато позицій в цій справі, вони дуже зрозумілі", поважно додав глава НДП, великий любитель книг детективного жанру.

УП і раніше підозрювала, що нічого, крім звіту російського так званого Агентства журналістського розслідування про так зване незалежне розслідування справи Гонгадзе, у Пустовойтенка немає. Але його довірчі слова про те, що він знає, хто вбивця, і кинуте насамкінець: "Підійдеш після виборів, я скажу", викликали закономірну, але зовсім несподівану для Пустовойтенка реакцію.

І вона настала: спочатку відреагував глава парламентського Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю Юрій Кармазін. Буквально через пару днів після скромної новини в УП він звернувся до генпрокурора Потебенька і попросив його перевірити інформацію, оприлюднену Пустовойтенком.

Потім, через тиждень, в п'ятницю, відреагував президент, який прямо дав зрозуміти, що у Пустовойтенка була абсолютно інша задумка, коли він робив таке зізнання. А якщо той і знає щось (в чому Кучма сумнівається), то йому доведеться пройти через горнило Генпрокуратури.

Знаючи особливості "реченедержання" свого старого соратника, Кучма спробував його вигородити - заява Пустовойтенка була "політичною" і не мала під собою ніяких основ, переконував журналістів президент. "Пустовойтенко більше займався політикою, коли ставив питання. А якихось посилок конкретних - нічого за душею у нього немає і бути не могло". Як кажуть, сперечатися не будемо, Кучмі видніше. Але характеристика у "гаранта" вийшла дуже невтішна.

"А те, що Пустовойтенка запросять в прокуратуру і спитають обов'язково - немає сумнівів", - додав президент. І як він був правий!

Не пройшло і години, як пішла реакція Потебенька - рідкісна за теперішніх часів оперативність. Той відразу заявив, що Генпрокуратура обов'язково допитає Пустовойтенка у справі про вбивство Георгія Гонгадзе.

Підтвердив, що запит від Кармазіна він отримав, і навіть згодний з деякими його формулюваннями. Зокрема, Потебенько вважає, що Кармазін "правильно кваліфікує дії Пустовойтенка, як приховування особливо тяжкого злочину". "Наскільки відповідально зробив таку заяву Пустовойтенко - покаже перевірка".

Якщо дані, викладені лідером НДП, не підтвердяться, Пустовойтенко доведеться "вибачитися за допущену помилку або неточність в своєму висловлюванні". "Не можна допускати таких помилок, треба відчувати відповідальність перед законом", - не падайте зі стільця, ці слова дійсно вимовив генеральний прокурор.

Але, якщо ці факти підтвердяться, то питання про притягнення до карної відповідальності Пустовойтенка за приховання інформації - "питання другорядне". "Для нас важливо, щоб цей злочин був розкритий".

Знаючи Генпрокуратуру і її уміння допитувати вищих посадових осіб, зрозуміло, що найстрашніше, на що може розраховувати Пустовойтенко - легкий переляк, викликаний спонтанною реакцією президента… Поговорив Генпрокурор з президентом і відразу зрозумів - Кучма каже правду, всі інші брешуть, навіть з доказами на руках.

Більш за все не поталанило вічно вірному Кучмі екс-прем'єру Пустовойтенку. Він і так не знає, як справитися зі своїми амбіціями. А тут ще такий удар по авторитету.

Читайте також:

Пустовойтенко обіцяє назвати вбивць Гонгадзе після виборів

Потебенько повинен поговорити з Пустовойтенком щодо вбивць Гонгадзе

Пустовойтенка допитають. Так хоче Кучма

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування