День пам'яті жертв голодомору і репресій в Харкові ледве не обернувся протистоянням

Субота, 24 листопада 2001, 17:27
Приблизно 120 харківських комуністів зібралися у суботу в Харкові біля пам'ятника Леніну, щоб, за їх словами, захистити його від провокацій. Підставою для зібрання стали наміри учасників траурного ходу низки правих партій, які запланували покласти до пам'ятника колючий дріт. Комуністи збиралися цьому перешкодити.

23 листопада харківський суд задовольнив позов міськвиконкому, який заборонив "Собору", УНА-УНСО і товариству політичних в'язнів і репресованих покладання колючого дроту, але комуністи у законослухняність націоналістів не повірили. Що ж до ставлення КПУ до дня пам'яті, то, як сказала кореспонденту УП їх лідер в Харківській області Алла Александровська, "Сталін проводив політику в інтересах держави, а Кучма - в інтересах олігархів".

Учасники ходи, однак, не стали ігнорувати судовий вердикт, і обмежилися тим, що кілька осіб з їх рядів поклали квіти до так званого "каменя незалежності", що знаходиться поряд з пам'ятником вождю пролетаріату. Цей камінь був встановлений у 1990-му році після ухвалення декларації про суверенітет. На ньому написано, що на цьому місці буде встановлений пам'ятник на честь незалежності. Однак, цей монумент було споруджено в іншому районі.

Головний мітинг правої опозиції відбувся у Молодіжному парку, де вони поклали квіти до хреста пам'яті жертвам голодомору і репресій і пам'ятному знаку на честь УПА. У акції взяли участь близько 70 чоловік. Прихильники УНР, НРУ і ПРП - всього близько 80 осіб - кількома годинами раніше провели хід містом і траурні мітинги біля пам'ятника Шевченку і в Молодіжному парку.

УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування