Віртуальний подих виборів

Понеділок, 26 листопада 2001, 13:56
В УаНеті з'явився проект "Вибори. Україна 2002" http://www.a-election.com.ua/, присвячений рейтингам популярності політичних партій, депутатів і кандидатів.
Політика і інтернет знаходять все нові шляхи взаємної інтеграції. І в плані виборів також немало новин, породжених можливостями віртуального світу. У деяких країнах вибори проводяться безпосередньо з використанням мережі, але більшість все ж розглядає інтернет як поле саме для передвиборчої агітації.

Новий проект "Вибори. Україна 2002" не є чиєюсь агітроботою, а лише намагається адекватно оцінити точки зіткнення українського вебу і політики. Не секрет, що проект введений в дію саме в світлі майбутніх виборів, що і символізує назва, але чи призначено йому стати дійсно сполучною ланкою між виборами і інтернет-простором - питання дня прийдешнього.

Створений першою українською пошуково-рейтинговою статистичною системою Alpha-counter TOP100 http://www.a-counter.com.ua/, проект спрямований на визначення інтернет-популярності гравців української політичної арени. Кожен з них тут отримує свою картку, на якій може сам особисто відбивати потрібні матеріали. Сама картка формується на основі даних офіційних джерел, таких як Верховна Рада http://www.rada.gov.ua/ і Центрвиборчком http://www.cvk.ukrpack.net/.

Робота рейтингу проста. На сайтах учасників встановлюються лічильники вказаної вище системи інтернет-статистики, показники яких потім і відбиваються в рейтингу. Виходить типове рейтингування певної дільниці вебу. На момент написання матеріалу особливою відвідуваністю похвалитися могли не багато, про що свідчить ТОП10 кожного з трьох напрямків. Серед депутатів пальму першості отримав Петро Симоненко http://www.ussr.to/Ukraine/lkmsp/simonenko. Крім нього користувачі особливо ушанували своєю увагою сайти Віктора Медведчука http://www.medvedchuk.com.ua і Богдана Губського http://www.gubskiy.org.ua.

Серед 10 найпопулярніших партій (а відвідуваність їх сайтів набагато вища) - декілька "Рухів", жоден з яких не дістав першого місця. А в трійці лідерів опинилися КПУ http://www.kpu.kiev.ua, "Нова генерація" http://www.newgeneration.kiev.ua і Партія регіонів http://www.partyofregions.kiev.ua.

Рейтинг кандидатів поки містить усього один рядок, що свідчить про те, що інформація в цьому ТОП10 з'явиться лише після їх офіційної реєстрації.

Крім рейтингу на сторінках сайту можна знайти розділ, присвячений питанням і відповідям з приводу майбутніх виборів, націлений (зі слів творців) на молодих виборців. Ще на сайті всім бажаючим запропонують масу найрізноманітніших опитів для визначення думки віртуальної складової українського електорату.

А все інше є типовим для подібного ресурсу - довідкова і освітня інформація по виборах.

Проект ще дуже молодий, але потрібно відзначити його актуальність. "Вибори. Україна 2002", за задумом творців, повинні максимально засновуватися на незалежних інтернет-критеріях. У цьому і плюси, і мінуси проекту. Плюси, тому що тут напряму ведеться облік відвідувань (цікаво, хто в партіях буде займатися питаннями накрутки) без якихось суб'єктивних людських оцінок, на які хтось може впливати.

А мінуси полягають в тому, що український електорат ще дуже слабо репрезентований в інтернеті. Звичайно, методом індукції можна все те, що відбувається в інтернеті проектувати і на загальноукраїнські масштаби, але відсоток умовності буде дуже великим.

Виникає і ще одне питання, наскільки партії і депутати (все ж для перших питання більш актуальне) стежать за статусом і положенням своїх сайтів. Можливо, хтось з учасників рейтингу і обмовиться десь словом про те, що ми - на першому місці в рейтингу інтернет-сайтів, але поки це ще не аргумент для більшості виборців.

Проект "Вибори. Україна 2002" потрібний і актуальний, але чи ми готові до реального його сприйняття і розуміння?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News