Операція в Афганістані вступила у нову фазу, США готуються до великих втрат

Вівторок, 27 листопада 2001, 12:12
Операція в Афганістані вступила в нову фазу. Про це заявив президент США Джордж Буш, додавши, що "треба готуватися до втрат". Морська піхота США, що висадилася на авіабазі під Кандагаром, провела свою першу операцію. Як повідомив представник корпусу морської піхоти Девід Ромлі, за допомогою вертольотів "Кобра" морські піхотинці атакували колону противника. Знищено 15 бронемашин.

Ромлі не повідомив, належав конвой "Талібану" чи терористичному угрупуванню Усами бен Ладена "Аль-Каїда". Немає відомостей і про людські втрати з обох сторін. Відомо тільки, що бій зав'язався "поблизу бази", на яку були доставлені піхотинці з кораблів в Аравійському морі.

Очікується, що на авіабазу будуть переправлені ще тисяча морських піхотинців. Як повідомляють джерела у Пентагоні, практично все важке озброєння, яке вони мають у розпорядженні, знаходиться на перевалочних базах у Пакистані, звідки воно буде переправлене під Кандагар. Туди ж, нагадаємо, американське керівництво перекинуло декілька сотень солдат загонів спецпризначення для підготовки території для наземної операції.

За повідомленнями газети "Ньюз", Кандагар оточений, а всі дороги, які ведуть у Пакистан, перерізані загонами пуштунськіх командирів. Район Аргандаб під Кандагаром вже знаходиться в руках пуштунів, а біля Тахта-Куля битви ще продовжуються. Американські морські піхотинці повільно пересуваються до міста. За деяким даними, бронетранспортери з військовослужбовцями США патрулюють район аеропорту Доланги приблизно у 90 км на південно-захід від Кандагару. Американська авіація не припиняє масоване бомбардування Кандагару і позицій талібів всередині і навколо міста. За оцінками експертів, у Кандагарі оточено приблизно 12 тис. талібів і 5 тис. іноземних найманців.

Президент США Джордж Буш заявив, що з перекиданням морської піхоти у зону бойових дій США вступили у нову фазу антитерористичної операції.

"Я давно говорив, що наша мета - викурити терористів і здати їх правосуддю. І ми почали робити це", - сказав Буш.

З його слів, "це - небезпечний період", тому американці повинні бути готові до втрат. "Очевидно, що жоден президент або воєначальник не хоче загибелі людей, але на війні це неминуче", - підкреслив президент США, висловивши надію, що американський народ усвідомлює виправданість жертв.

Як повідомила телекомпанія NBC, п'ятеро американських солдатів із загону спецпризначення, які отримали серйозні поранення під час придушення заколоту, постраждали від неточно скиненої американської авіабомби. Вперше, повідомляє телеканал, американці схибили і попали у своїх. Проте випадковість, внаслідок якої бомби США потрапили на розташування сил Північного альянсу, не можна назвати одиничною.

Так, як пише журнал Newsweek, пізно увечері в неділю американські літаки через помилку завдали удару кластерними бомбами по бронетехніці і живій силі Північного альянсу у Кундузі. Польовий командир альянсу Амер Латіф, загони якого до того моменту зайняли старовинну фортецю Куна Калу у центрі Кундузу, повідомив журналу, що його люди вже розташувалися на нічліг, коли з'явилася авіація США і розбомбила фортецю. За даними Newsweek, пропали безвісти екіпажі семи танків.

Газета.Ру

Читайте також:

* Операція в Афганістані вступила у нову фазу, США готуються до великих втрат
* У Бонні почалася конференція під патронатом ООН по Афганістану
* Австралія направила свої загони спецпризначення в Афганістан
* Під Мазарі-Шаріфом загинув один співробітник ЦРУ, мінімум п'ятеро американських солдат поранені
* Кандагар США будуть брати морпіхотою, а бен Ладен змінив місце укриття
* Крім Афганістану США будуть бомбити Йемен, Судан і Сомалі
* Таліби здали Кундуз
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...