Бен Ладен прямує у Чечню

Вівторок, 27 листопада 2001, 13:10
Терорист "номер один" Усама бен Ладен залишив Афганістан і прямує в Чечню. Про це стало відомо у вівторок з джерел, що посилаються на військові кола Пакистану.

За їх словами, лідер "Аль-Каїди" переховувався у Кундузі на півночі Афганістану, а 23-24 листопада, коли північне угрупування талібів вже було близьке до капітуляції, він ніби "скористався сум'яттям" і "втік у бік Узбекистану". Якщо вірити джерелам, то зараз бен Ладен знаходиться у районі таджико-узбецького кордону з метою проникнути у Чечню.

А ось на думку експертів, смерть Усами бен Ладена принесе нове містичне життя руху, яке він очолює зараз, пише "The Washington Times".

Колишній радянський дипломат, а нині професор, який викладає політологію в університеті Джорджія, Ігор Хрипунов вважає, що якщо смерть стане для бен Ладена неминучою, то він може віддати первагу таємничим чином "безслідно розчинитися у повітрі". Це дозволить йому закріпити за собою могутню символіку, яку він вже знайшов у світі фанатично настроєних ісламістів.

"Якщо його вб'ють, не думаю, що хтось побачить його тіло, - говорить Хрипунов. - Вмираючий лідер є менш могутнім символом, ніж лідер, який зник безслідно. Будь-який знак, що свідчить про його фізичну смерть, завдасть збитку його авторитету".

На думку Хрипунова, відсутність тіла бен Ладена спровокує появу міфів про нього, як про мессію, тим більше, що він вже за життя вважає себе посланником Божим. І як би жахливо ця ідея не звучала для "західного вуха", послідовники бен Ладена будуть чекати його воскресіння на зразок Ісуса Христа і Мохаммада аль Махді.

Страна.Ру

Читайте також:

* Операція в Афганістані вступила у нову фазу, США готуються до великих втрат
* У Бонні почалася конференція під патронатом ООН по Афганістану
* Австралія направила свої загони спецпризначення в Афганістан
* Під Мазарі-Шаріфом загинув один співробітник ЦРУ, мінімум п'ятеро американських солдат поранені
* Кандагар США будуть брати морпіхотою, а бен Ладен змінив місце укриття
* Крім Афганістану США будуть бомбити Йемен, Судан і Сомалі
* Таліби здали Кундуз
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...