Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Америка поставила собі діагноз – рецесія

Вівторок, 27 листопада 2001, 15:14
Те, про що вже довго і голосно говорять у світі, та на що чекають з острахом, нарешті вимовили американці. Економіка Північної Америки вперше за 10 років переживає спад. Його закінчення очікується у середині 2002 року.

Це означає, що з 1991 року по березень 2001 економіка США весь час зростала. Національне Бюро Економічних Досліджень (The National Bureau of Economic Research) США оголосило, що після "нанесення додаткового удару по економіці, якими стали теракти 11 вересня, слід визначити, що економічний стан країни характеризується, як рецесія", повідомляє Reuters.

На минулому тижні представники бюро вперше з 1992 року зібралися для того, щоб винести американській економіці цей невтішний, але в той же час давно очікуваний діагноз. "Комітет вважає, що певне скорочення економічного життя країни є достатньою підставою для того, щоб дати визначення – економічний спад", - йдеться у заяві комітету Національного Бюро.

"Підйом економіки почався у березні 1991 року, і закінчився у березні поточного, з цього моменту економіка зазнала рецесії. Зафіксоване економічне зростання, яке тривало протягом 10 років, є найдовшим за всі часи країни".

Протягом останніх місяців було очевидним, що робочі місця на підприємствах США скорочуються, бізнес приносить менше прибутків, але для того, щоб офіційно визнати економічний спад, американцям необхідно отримати про це заяву від економічно фахової державної установи.

У своєму виступі один з шести членів бюро, професор економіки Прінстонського університету Бен Бернанк (Ben Bernanke) не повідомив про конкретні підсумки голосування з цього питання, рівно як і про те, чи були корінні розбіжності у термінах початку рецесії і її закінчення. Зате він розказав про деякі цікаві властивості нинішнього спаду.

Зі слів Бернанка, бюро при прийнятті рішення зіткнулося з деякими несподіванками. Суть їх полягає в тому, що деякі з чотирьох основних економічних показників суперечать суті рецесії. Тобто, якщо промислове виробництво, рівень продажу компаній, зайнятість (показники ВНП не враховуються, оскільки, на думку Комітету, поквартальна статистика цього показника не може досить коректно відбивати нинішню ситуацію) останнім часом відповідали тенденціям, характерним для рецесії, але при цьому показник реальних прибутків населення зовсім не падав, як це повинно бути по ідеї, а навпаки, зростав.

Бернанк також відзначив, що базуючись на досвіді минулих випадків економічної рецесії, які тривали від 6 до 18 місяців, можна очікувати на стабілізацію в економіці вже у липні 2002 року. До цієї точки зору схиляються й інші американські економісти.

Оскар Гонзалез (Oscar Gonzalez) з фінансової служби John Hancock Financial Services (Бостон) відзначає цілком можливі підстави для відновлення економічного стану країни вже навіть на початку нового року.

"Підставою для цього є ефективне зниження інтересу та страху споживачів перед наступними терактами, які і стали, головним чином, причинами спаду економіки. Прослідковується стабілізація, яка і дозволяє нам робити висновки, що вже до кінця другої чверті наступного року ми відновимо економіку США", - відзначив Гонзалез.

Представник білого Дому Арі Флейшер зазначає, що спад є стимулом для законодавців, які зобов'язані прискорити процес роботи над новим пакетом засобів стимуляції економіки, який до цього просувався у Конгресі дуже повільними темпами. До того ж у ньому необхідно врахувати питання поєднання податкових пільг та ініціатив витрат для максимального ефекту.

Економічні особи адміністрації Буша протягом довгого часу відкидали всілякі закиди про те, що економіка переживає спад, але зараз вони визнали, що просто затягували час для того, щоб Конгрес зміг вжити відповідних засобів для урегулювання ситуації.

Палата Представництв ухвалила набір засобів, які повинні призвести до стабілізації. Значною мірою це повинно бути досягнуто через скорочення податків. Але лідер більшості Сенату Том Дешл (Tom Daschle) віддав перевагу більше заходам по боротьбі з безробіттям.

У заяві Національного Економічного Бюро також йдеться про те, що саме у березні економіка США зазнала найвищого рівня, і одразу за цим почався спад. Це означає, що протягом двох кварталів поспіль відзначається зниження валового економічного продукту, за шаблонами повного об'єму щоквартальної економічної діяльності, який щомісяця видає та модернізує Відділ Торгівлі.

Міністерство Торгівлі зазначило, що процент Валового Національного Продукту падав на 0,3% щороку, а з березня-квітня 2001 року – на 0,4%. Поки що оцінки падіння ВНП США не будуть видаватися до січня наступного року.

У заяві Національного Бюро зазначаються і фактори, які стали причиною економічного спаду. При цьому мова йде про те, що перед 11 вересня спад помітно призупинився, і тоді вважали, що він закінчився. "Теракти спричинили різке скорочення, і стали вирішальним фактором у визначенні економічного процесу як такого, що знижується", - йдеться в офіційній заяві Комітету.

"Ще до 11 вересня ми могли тільки приблизно визначати спадну тенденцію, – говорить Бернанк. - Але вересневі події все настільки поглибили, що стало зрозуміло, що це - рецесія".

До складу Національного Економічного Бюро входять шість провідних американських фахівців в галузі економіки - академік Роберт Хол з Стенфордського університету; академік Мартін Фельдштейн, що був економічним радником екс-президента США Роберта Рейгана (Гарвард); академік Джефрі Франкель (Гарвард); академік Роберт Гордон (Університет північного заходу); академік Віктор Зарновітц, заслужений професор Чикагського університету, і Бен Бернанк, який представляє університет Прінстона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...