А раптом народ помилиться?

Вівторок, 27 листопада 2001, 15:47
Українці розкажуть ТУНДРі про те, які політичні рішення і дії насправді потрібні країні. Саме з метою почути "голос народу" блок "За єдину Україну" запустив амбіційний проект "Діалог".

За задумом організаторів, 4 мільйони громадян України повинні "обрати майбутнє", підказавши цьому, поки не особливо популярному, партійному блоку, чого народ України чекає від влади. І, відповідно, що ж треба записати у передвиборчу програму будь-якої націленої на успіх у виборчій кампанії політичної одиниці.

Сергій Тігіпко, лідер "Трудової України" і, за сумісництвом, координатор "Діалогу", заявляє, що акція передбачає максимально широке охоплення всього населення України. Це не соціологічне опитування, де зазвичай вдається дізнатися про точку зору щонайбільше декількох тисяч людей. 4 мільйони респондентів - справжнє обличчя нації. Хоч і 500 тисяч заповнених анкет, на думку Тігіпка, вже буде успіхом.

Отже, що хочуть знати члени "ЗаЄдУ" про народ (але раніше боялися спитати)?

Для того, щоб встановити контакт з респондентом, якого можуть відлякати життєрадісні обличчя простих українців і лідерів-тундристів, надруковані на початку анкети, його питають про наболіле - про те, "які проблеми хвилюють найбільше".

І тут же пропонується вибір з традиційного джентльменського набору: відсутність постійної роботи, високі ціни-маленькі зарплати, проблеми екології, незадовільне медичне обслуговування, погані житлові умови і лише потім незахищеність особистих прав і громадських свобод.

Оскільки учасників опитування спочатку просять не вибирати більше трьох варіантів відповіді, то, очевидно, що для останнього пункту "галочок" може не вистачити. Проте, для особливо творчих громадян призначена крихітна графа, щоб вказувати свої унікальні біди.

Другим пунктом анкети йде питання "Що необхідно зробити у першу чергу, щоб змінити життя на краще?". Питання, по суті, популістське, оскільки, якщо відповіді на нього не знають можновладці, то було б дивно, що народ, який "вручив" їм цю саму владу, має свій "секретний" рецепт.

Відповіді пропонуються наступні - добитися згоди у верхніх ешелонах влади, створити умови для розвитку підприємництва, відродити державне управління економікою, ухвалити закони, що захищають трудові права громадян, спростити податкову систему і забезпечити реалізацію Земельного кодексу (який, до речі, українським селянам пояснювати буде все та ж "ЗаЄдУ").

Як тут не пригадати масові опитування громадян, що проводилися напередодні президентських виборів 1999 року "Вуличним телебаченням", коли найбільшу підтримку отримував варіант "розігнати, розстріляти і випалити напалмом" ті самі "верхні ешелони".

Третім питанням є: "В який сектор необхідно насамперед спрямовувати бюджетні кошти?" ТУНДРа бачить наступні варіанти - освіта, охорона здоров'я, житлово-комунальне господарство, оборона і держбезпека, судова система, держапарат, промисловість, сільське господарство.

"ЗаЄдУ" вже навіть не припускає, що народу може бути цікаво, скажімо, проведення "реформ". Загалом-то, питання виглядає констатуючим - так, кошти з бюджету обов'язково повинні когось годувати (привіт з Радянського Союзу?).

У наступному блоці тундристи цікавляться тим, "які із заходів з подолання безробіття здаються респондентам найефективнішими?" І звідки народ може знати про приховані особливості ринку праці України?

Судячи з усього, автори опитування і не сподіваються на це, оскільки вибирати респондентам практично немає з чого - формування робочих місць на вже існуючих і нових держпідприємствах, стимуляція створення робочих місць у приватних підприємствах, створення держцентрів з перепідготовки безробітних.

Відповідаючи на п'яте питання, респондент має можливість поділитися своїми думками з приводу того, як можна поліпшити ситуацію з освітою в Україні. Вірніше, не стільки своїми, скільки вибрати знов-таки із запропонованого: підвищити зарплату викладачам, встановити більш жорсткі вимоги до кваліфікації викладацького складу, виділити з держбюджету додаткові кошти на розробку нових підручників, розширити викладання російською мовою, гарантувати працевлаштування випускників.

Все це добре і правильно, але! Бюджетних коштів на всі ці пункти найближчим часом не буде, це очевидно. І при цьому тундристів абсолютно не цікавлять перспективи платної освіти.

Наступний пункт також стосується сфери соціальної політики. Реформа охорони здоров'я, про яку кажуть вже не один рік, невесело маячить десь попереду. Її пропонувало провести Всеукраїнське об'єднання лікарів "Пульс України", що працювало у тісному контакті з президентом України, однак не склалося.

Пропозиції "ЗаЄдУ" не відзнчаються різноманітністю - при уважному розгляді вони виявляються улюбленими тезами "пульсовиків" - гарантований державою перелік безкоштовних медичних послуг для всіх груп населення, введення системи медичного страхування і забезпечення безкоштовного обслуговування найменш соціально захищеним групам населення.

У сьомому питанні тундристи цікавляться перспективами вирішення проблем, пов'язаних з недостачею житла. Загалом-то, альтернативи, запропоновані як варіанти, нічого цікавого собою не являють - пільги для молодих сімей (а як же люди старшого віку?), розвиток житлових кооперативів, забезпечення бюджетників держквартирами і введення податкових пільг для підприємств, що забезпечують поліпшення житлових умов для своїх співробітників.

Тільки у самому кінці анкети у населення країни питають про зовнішню політику України. Варіантів для вибору небагато - шукати свій шлях, йти в Європу або зближуватися з Росією. Цікаво, що ніхто і ніколи не розкривав, як, хоч би приблизно, може виглядати "свій шлях" України. Залишається сподіватися, що тундристи це з'ясують, адже графа для відкритої відповіді наявна.

Крім всього іншого, невеликий простір відведений для "насущних проблем" населеного пункту респондента. Як сказав Тігіпко, ця інформація буде передана кандидату у депутати, що балотується у відповідному округу.

Проект стартував 15 листопада, і на цей час вже відкрито 227 пікетів по всій країні, в яких працює "молодь НДП", 500 тисяч анкет "від двору до двору" передає Аграрна партія. Зі слів лідера трудовиків, у лоно блоку вже повернулися більше за 35 тисяч опитувальників.

За попередніми висновками, країну хвилює проблема безробіття, охорона здоров'я і житлові негаразди.

Блок перестане приймати анкети 25 грудня, після чого підуть чудеса оперативної обробки інформації, адже Тігіпко обіцяє, що вона буде завершена до 28 грудня.

Після підведення підсумків блок почне формулювати свою передвиборчу програму - вже виходячи з результатів цього грандіозного опиту. Оскільки вся анкета складається із "стереотипних" питань-відповідей, передвиборний документ ТУНДРи буде наповнений найпопулярнішими "стереотипами". Внаслідок цього конструктивного діалогу кожний отримає своє: блок - хіт-парад проблем і їх ілюзорних рішень, а народ - "солодку музику" для вух. Ось тільки, чи буде від цього країні легше?

На питання журналістів про те, чи може наш народ виступити експертом у розв'язанні державних проблем, координатор проекту відповів, що за допомогою цієї ініціативи "ЗаЄдУ" підготує народ до прийняття змін у країні. Частково симптоматичною була фраза, сказана Тігіпком, правда, дещо з іншого приводу, - "Народ має право помилятися".

Читайте також:

"Володю, нащо вуса зголив?"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News