Міжнародна комісія Ради Європи у справі Гонгадзе проведе ще одну експертизу "таращанського тіла"

Вівторок, 27 листопада 2001, 16:25
Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України по з'ясуванню обставин загибелі журналіста Георгія Гонгадзе збирається звернутися до Ради Європи з проханням створити міжнародну комісію з розслідування цієї справи. Таке рішення було прийняте на засіданні комісії у вівторок.

Голова комісії Олександр Жир нагадав, що 30 листопада Комітет міністрів Ради Європи планує розглянути питання про створення міжнародної комісії зі справи Гонгадзе, оскільки відповідна рекомендація міститься в резолюції Парламентської Асамблеї РЄ.

Комісія обгрунтовує необхідність створення міжнародної комісії з справи Гонгадзе тим, що президент України Леонід Кучма "не сприяє" розслідуванню справи. Зокрема, він ігнорує пропозиції комісії про зустріч. Жир нагадав, що лист з такою пропозицією був направлений Кучмі ще 16 листопада, однак досі ніякої відповіді не надійшло.

Експерт Валерій Івасюк вніс пропозицію про те, що міжнародна комісія насамперед повинна провести повторну експертизу ДНК "таращанського тіла".

Крім того, необхідно провести також експертизу зразків, переданих йому колегою Гонгадзе Оленою Притулою, а потім відправлених на експертизу у Німеччину. Івасюк заявив, що на експертизу у Німеччину були передані не всі останки, і частина зберігається у нього. Він також нагадав слова Притули про те, що частина залишків "таращанського тіла", які вона отримала від експерта Ігоря Воротинцева, знаходяться у когось з її друзів.
Ці останки також повинні бути знайдені і передані міжнародній комісії для експертизи ДНК, заявив він.

Комісія також ухвалила рішення, що на її засідання у четвер повинен прийти запрошений міністр транспорту, голова НДП Валерій Пустовойтенко для дачі пояснень, а також начальник управління Державної охорони України Валерій Строгий. Керівник держохорони, зокрема, повинен внести ясність у зв'язку з висновками детективного агентства "Кролл" у справі Гонгадзе.

Слідство про вбивство Гонгадзе веде Генеральна прокуратура України. Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. Прокуратура вважає, що виявлене пізніше під Києвом обезголовлене тіло належить журналісту. Опозиція в Україні звинувачує вищих посадових осіб країни у причетності до зникнення журналіста.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:45
оновлюєтьсяРакетний удар: в країні оголошена масштабна повітряна тривога
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
Усі новини...