"Подвиг майора" - рік опісля

Середа, 28 листопада 2001, 12:57
Сьогодні виповнюється рівно рік найгучнішому політичному скандалу в історії незалежної України. 28 листопада 2000 року лідер соціалістів Олександр Мороз оприлюднив розмови українського президента, записані в його кабінеті офіцером охорони Миколою Мельниченком. Шокуюче висловлювання Леоніда Кучми, з якого, зокрема, можна зрозуміти, що він дає команду "розібратися" з опозиційним журналістом Георгієм Гонгадзе, викликало найгострішу кризу.

Вчора опозиційна партія "Батьківщина" Юлії Тимошенко запропонувала Верховній раді увічнити "подвиг майора", проголосивши 28 листопада Днем офіцерської честі: "Микола Мельниченко вчинив як справжній патріот, чесний громадянин і офіцер, відкривши всьому світу очі на те, що відбувається у країні, і які люди перебувають біля керма влади". Проте, оцінки "подвигу майора" неоднозначні. Деякі вважають, що історія з касетами була розіграна з подачі іноземних спецслужб, щоб ослабити Леоніда Кучму і зробити його більш зговірливим. Як би там не було, хоч репутація президента сильно підірвана, він, як і раніше, при владі.


Київський кореспондент газети "Время Новостей" Світлана Степаненко розмовляє з ініціатором касетного скандалу Олександром Морозом.

Минув рік із зникнення журналіста Гонгадзе і оприлюднення плівок майора Мельниченка. Які підсумки касетного скандалу, чи досягла мети опозиція?

- Не вживайте слово "скандал". Мова не про побутові чвари, а про викриття і покарання злочину. Я домагався правди у справі про вбивство Гонгадзе, тому оприлюднив факти, які доводять причетність вищих посадових осіб. Я вчинив відповідно до українського законодавства і своїх переконань. Що у результаті? Суспільство вже не таке залякане, як до 28 листопада минулого року, та й Леонід Кучма не відчуває колишньої безкарності.

Припинено його наступ на парламент, конституцію, вдалося добитися відставки найодіозніших посадових осіб. Західні лідери, нарешті, усвідомили, що корупція і пригнічення свободи слова стали державною політикою. Все це говорить про перспективність справи, початої 28 листопада минулого року. Кучма, який грубо порушував конституцію, поки при владі. Однак у цьому винна не стільки опозиція, скільки ті, хто відповідає за хід розслідування резонансних справ, - правоохоронні органи.

У кулуарах президентської адміністрації не раз доводилося чути, що історія з майором Мельниченком - розробка розвідки однієї з суміжних країн (прозорий натяк на Росію) і, по суті, "касетний" скандал - лише прелюдія до великої гри.

- Якщо в адміністрації Кучми так вважають, нехай назвуть ці країни і ці розвідки. Американці і росіяни мають доступ до тієї інформації, яка їх цікавить. Невже ви вважаєте, що їх мета - компрометація Кучми?

Давайте взагалі відсунемо справу Гонгадзе і будемо говорити про корупцію, переслідування преси і інші найгрубіші порушення законодавства України. Це що - також витівки іноземної розвідки? Ні. Це - результат створення в Україні системи тотального стеження всіх за всіма, ініціатори даного явища ті, хто безпосередньо залежать від Кучми. Прослуховування кабінету президента - результат створеної ним системи.

Чи впевнені ви, що касетний скандал не спровокований ззовні і ви, політик бездоганної репутації, не стали іграшкою у чужих руках? Рік тому ми з вами говорили про те, що революцію робить романтика, а їх плодами користуються негідники.

- Це - класична формула. Хоч я не вірю у версію іноземного втручання. Мені нецікаво, як вів свої записи Мельниченко, - під диваном або ще десь. Для мене важливий їх зміст. Я виходжу з постулату, що всякий злочин повинен бути покараний. Що стосується Кучми, мені все одно, хто посяде його місце. Я домагаюся змін у системі влади, щоб замість Кучми №1 не було Кучми №2, №3 і т.д. Ще раз повторю - я не вірю, що плівки Мельниченка - підступи іноземних розвідок; що стосується реформи системи влади, ми відкриті для співпраці зі всіма демократичними силами.

Чи не вважаєте ви, що одним з результатів касетного скандалу стало загальне ослаблення влади і, як наслідок, втрата значної частини українського суверенітету?

- Суть суверенітету - це можливість бути господарем на своїй території, розпоряджатися майном, розробкою надр, народним господарством, фінансовою системою. З цієї точки зору Україна давно не є незалежною. Говорити, що внаслідок "касетного" скандалу стане менше суверенітету, безглуздо. Навпаки, країна отримала шанс виявити себе хоч би в морально-політичному відношенні. А дії влади і правоохоронних органів, які при всіх брехали з трибуни Ради, намагаючись зам'яти справу, свідчать про безвідповідальне ставлення до авторитету держави.

- Рано чи пізно Кучма піде. Питання у тому, хто підбере владу. Вибір наступника чималою мірою залежить від того, чи порозуміються політичні сили всередині країни. Інакше нашого майбутнього керівника визначать у столицях інших "зацікавлених" держав. Чи не вважаєте ви, що сьогодні демократичні партії України повинні об'єднатися?

- На якій платформі?

- Захист державності.

- Я весь час стояв на цих позиціях. Ті, хто допустив вбивство Гонгадзе і займався розкраденням держмайна, - це антиукраїнські сили. На жаль, така суть нашої влади.

Время Новостей

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування