"Демсоюз" занапастить реклама

Середа, 28 листопада 2001, 13:45
Найближчим часом не очікується гучних акцій протесту серед населення України, рівень довіри до Кучми падає, а "Демсоюз" не набере 4% голосів через "рекламу" соціальних проблем України.

Це випливає з результатів чергового соціологічного опитування населення України, які оприлюднили Український інститут соціальних досліджень та Центр "Соціальний моніторинг". Головними питаннями були соціально-політичні та електоральні орієнтації громадян України, наміри щодо голосування на виборах-2002, ставлення виборців до виборів та рейтинг довіри до органів влади.

Так, за даними опитування, "якби вибори відбувалися вже наступної неділі", то найбільше голосів серед партій та виборчих блоків отримав би блок Віктора Ющенка "Наша Україна" – 14,5%, який найбільше голосів отримав би на Західній Україні та у Києві. На другому місці комуністи – 12,3%, при чому більшість електорату комуністів проживає у східній частині України та на Півдні.

І от зовсім несподівано на третє місце вийшли "Жінки за майбутнє", яких очолює Валентина Довженко. Порівняйте, їхні колеги з партії "Жінок України" Комарова та партії "Солідарність жінок України" Гошовської набрали б тільки 2,1% та 0,5% відповідно.

Четвертими за популярністю серед населення є СДПУ(О) – 5,1%, за ними Зелені Кононова – 4,3%, і тільки на п'ятій позиції "ЗаєдУ" – 4,2%. Продовжує зростати чисельність прихильників "Блоку Юлії Тимошенко". Якщо у жовтні "Форум національного порятунку", який очолювала екс-віце-прем'єр, набрав би тільки 1,8%, то вже за місяць, коли блок отримав назву його лідера, він набрав 3,0% голосів.

Потенційно може пройти у парламент і Блок Соціалістичної партії України, очолюваний героєм касетного скандалу Олександром Морозом. У листопаді блок набрав би 2,5% голосів, що є непоганою базою для подальшого зросту.

За "Нову Генерацію" віддали б свої голоси тільки 1,6% респондентів, стільки ж і за ПСПУ Вітренко. Трохи менше за блок "Яблуко" - 1,4%. Партія Промисловців Кінаха та "Єдність" Омельченка отримали 0,9% та 0,4% голосів відповідно.

Слід відзначити появу в опитувальнику і партії "Русский блок", яка незадовго після появи вже отримала б 0,3%. Стільки ж набрав би і "Демсоюз". Таку низька популярність партії, яку очолив Горбулін, соціологи пояснюють невдалою рекламою на телебаченні.

Нагадаємо, що невеликими роликами щодня нам нагадують стражденне життя тих, хто залишився без дому, роботи та сім'ї. Таке враження, що "Демсоюз" здатний тільки порахувати всіх знедолених в Україні, але не в змозі їм допомогти, залишаючи "тільки надію". На думку експертів, показ негативу тільки відлякує потенційний електорат, який сприймає ситуацію, яку в даному випадку "Демсоюз" не в змозі виправити.

Богдан Бойко, який вирішив прокотитися на гучній назві свого новоствореного блоку "Народний Рух України", набрав би тільки 1,0% голосів. При створенні блоку Бойко обіцяв позбавити блок Ющенка декількох відсотків електорату - з жовтня до листопада показник НУ впав рівно на одну позначку.

Українці залишаються вірними прихильниками іміджу того чи іншого політика. Так, за даними опитування 18% тих, хто буде голосувати за блок "Наша Україна" зізналися, що зроблять це через те, що "блок має симпатичного лідера". Симпатії до особисто Юлії Володимирівни Тимошенко привернули до її блоку аж 28% респондентів. Віктор Медведчук зміг сподобатися 20% своїх прихильників, а от Петро Симоненко тільки 15%.

На питання "За які виборчі блоки Ви не проголосуєте ні за яких обставин?" майже ¼ (23,7) респондентів відповіла – комуністи. На другому місці "БЮТІ" – 18,8%. Потім оновлена КПУ, яку очолює Савенко, – 14,6% та КПРС Яковенка – 14,2%. П'ятим у списку "немилих" опинився блок Бойка – 13,2%, на шостій позиції НУ – 6,7%, а "ЗаєдУ" точно не отримає 3,8% голосів.

Будуть підтримувати "партії, які співробітничають з президентом України" 23% виборців, а "ті, які не співробітничають з президентом" – 29%, "ні тих, ні інших" не підтримає 30% респондентів.

Рівень довіри до президента Кучми продовжує залишатися низьким порівняно з рівнем недовіри – 26% проти 64%, а рівень довіри до прем'єр-міністра теж не фонтан – 27% довіряють проти 51%, які не довіряють.

За даними того ж опитування більшість населення України не схильна до як "законних мітингів та демонстрацій" (49%), так і до "несанкціонованих пікетувань держустанов" (79%). Ще більше (90%) не збираються створювати "незаконні збройні формування", здійснювати "вуличні порушення та погроми" та "захоплювати приміщення і будівлі".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування