Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Сталева рука Вашингтону

Середа, 28 листопада 2001, 17:44
Перевиробництво - ось основна біда світової сталеливарної промисловості. Протягом найближчих двох тижнів представники Білого Дому будуть умовляти країн-постачальників сталі - в тому числі й Україну - істотно знизити її виробництво.

Вважається, що сталь є найважливішим сировинним матеріалом у світі. Загальне уповільнення темпів економічного розвитку привело до того, що споживання цього металу в поточному році спаде і становитиме 721 млн. тонн у порівнянні з торішніми 738 млн. тонн.

Ця песимістична цифра не викликає ентузіазму у промисловців ще і тому, що потужності сучасної сталеливарної промисловості дозволяють випускати до мільярда тонн щорічно. У цьому році фахівці очікують на 835 млн. тонн сталі. Невикористана речовина осідає на складах і збиває ціни, які зараз є найнижчими за останні 20 років.

Така ситуація цілком влаштовує споживачів, чого не скажеш про виробників. "Ринок сталі зараз знаходиться в гіршому за останні 40 років стані", - вважає Джозеф Кінш, голова ради директорів компанії Arbed, найбільшого в світі виробника сталі.

Основними постачальниками "сталевих надлишків" на світовому ринку є Росія та Україна, що виробляють 13% сталі, а споживають лише 5%. Крім них, її перевиробляють також деякі країни Азії та Південної Америки.

Внаслідок збільшення кількості дешевої сталі на світовому ринку насамперед постраждали американські виробники, що не витримали конкуренції. Саме тому під пресом сталеливарних компаній Департамент комерції США зараз має проводити глобальну акцію боротьби з перевиробництвом.

Свій "сталевий" тур американці розпочали в понеділок в Токіо. Після переговорів з японським урядом, представники Вашингтона відвідають Пекін та Сеул. На наступному тижні делегація поїде до Брюсселю і Парижу. Там відбудеться зустріч з представниками Європейського Союзу, Росії і України.

Багато країн світу стурбовані ініціативою Білого Дому, який прагне взяти під контроль торгівлю сталлю. Так, вже в наступному році тарифи на імпорт цього металу в США можуть зрости на 50%. А це, за прогнозами аналітиків, приведе до того, що ринок США закриється для іноземних виробників, від чого постраждає і сталеливарна промисловість інших, менш розвинених країн.

Закриття підприємств, що займаються виробництвом сталі, передбачає проведення заходів з очищення забруднених територій і працевлаштування звільнених робітників. Тому Росія та Україна запропонували Організації економічної співпраці і розвитку, в яку входять 30 найрозвиненіших країн світу, створити спеціальний фонд. Він буде займатися вирішенням питань, що стосуються закриття зайвих підприємств. Передбачається, що кошти в цей фонд будуть надаватися Всесвітнім Банком та Європейським банком реконструкції та розвитку.

Але перспективи запуску такого фонду викликають цілком закономірні сумніви. Тому США доведеться вигадувати власні методи переконання. Наприклад, Вашингтон може пообіцяти, що сталь з певних країн буде поступати в Сполучені Штати без завищених тарифів доти, доки в цих країнах будуть проходити процеси реструктуризації галузі.

"Сталева місія Вашингтону" може виявитися успішнішою, якщо Америка і сама погодиться зменшити виробництво сталі, вважають журналісти британської Financial Times.

Зараз переговори знаходяться на початковій стадії, і дізнатися про ставлення України до "світового сталевого занепаду" ми зможемо вже на наступному тижні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...