Нерозкрита справа Гонгадзе негативно впливає на імідж України – посол США

Середа, 28 листопада 2001, 18:54
Ситуація з плівками, розслідуванням зникнення Георгія Гонгадзе і свободою слова загалом зараз знаходиться в Україні на тому ж рівні, що й рік тому. Таку думку висловив посол США Карлос Паскуаль в середу на прес-конференції у Києві. 28 листопада виповнився рік з дня оприлюднення плівок Мельниченка.

"Для України касетний скандал висвітлив такі питання, як - чи можливо в країні верховенство права, чи можна покладатися на правоохоронні органи і чи буде свобода слова", говорить Паскуаль.

У багатьох аспектах, відзначив посол, президент Кучма і прем'єр Кінах дали відповідь у своїх промовах на різних заходах. Обидва вони, підкреслив він, говорили про розчарування у досягненні прогресу в розслідуванні справи Гонгадзе.

"Це розчарування і незадоволення відбивається серйозно і на ставленні міжнародного співтовариства до України. Не дивлячись на те, що гострота окремих аспектів подій дещо потухла в Україні, вони всі ще серйозні з точки зору її міжнародного іміджу", додав посол.

Міжнародне співтовариство, сказав Паскуаль, хотіло б дати Україні можливість довести, що вона спроможна вирішувати проблеми. У зв'язку з цим світ багато уваги звертає на майбутні парламентські вибори.

"Проведення прозорих і справедливих виборів буде важливою можливістю довести, що Україна може рухатися до Європи шляхом зміцнення демократії".

Він також категорично спростував версію про причетність американських спецслужб до касетного скандалу. "Що стосується цих чуток - то відповідь буде дуже проста - ні. США зацікавлені у процвітаючій, сильній Україні з розвиненою економікою", заявив посол, і підкреслив, що США надто не зацікавлені у дестабілізації.

УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування