Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бен Ладен ховається у"Чорній пилюціі"

Четвер, 29 листопада 2001, 10:50
У четвер в західній пресі з'явилися нові відомості про те, де в Афганістані може ховатися Усама бен Ладен. Відразу декілька газет підтвердили відомості про те, що він перебрався в гірський табір Тора Бору (у перекладі - "Чорний пил"), який знаходиться на південному сході від Джалалабада біля кордону з Пакистаном.

За відомостями The Sun, в цьому таборі бен Ладена бачив тиждень тому Хаджі Джамаль - торговець, що доставив у Тора Бору продовольство для людей, що ховаються там. Як заявив Джамаль, їжу йому наказав привезти польовий командир Анвар Гуль, який підкоряється одному з безпосередніх помічників Усами бен Ладена Юніс Хану. Їжа була доставлена з підвищеними заходами безпеки, на віслюках.

"Усаму захищають 400 чоловік, і вони сказали мені, що будуть захищати його до останнього подиху. Вони сказали, що якщо їх уб'ють, то я маю право забрати їх дружин або віддати цих жінок моїм одноплемінникам. Я бачив і самого шейха бен Ладена, він якраз повернувся від пакистанського кордону", - заявив Хаджі Джамаль. The Sun пише, що торговець розмовляв з "переодягнутим репортером", не знаючи, що його співрозмовник - журналіст.

Тим часом, інша англійська газета, The Times, у випуску за четвер опублікувала спогади свого кореспондента Тревора Фішлока, який бував в Тора Бору в середині 80-х років. Фішлок, судячи зі спогадів, не був у самій фортеці, де зараз ховається бен Ладен, але відвідав гірське село Тора Бору, яке знаходиться трохи нижче від бази. Тоді у селі, був табір моджахедів, що воювали проти СРСР, і вони називали Тора Бору своєю столицею.

Як пише кореспондент The Times, Тора Бору була "постійним головним болем для радянських військ. За 10 років війни росіянам ні разу не вдалося нанести табору якої-небудь істотної втрати… Туди немає дороги, просто вузька, покрита каменями стежка на схилі гори над ревучою рікою. Подекуди стежка частково обвалилася і була зруйнована бомбардуванням, тому вона сама по собі служила захистом для форту".

"Я побачив Тора Бору, тільки коли ми піднялися на гірський хребет. Це було спартанське місце - бійці жили у декількох невисоких будівлях, побудованих з дерева або бруду, або просто в ямах, викопаних під каменями… З їжі у них був в основному хліб з муки грубого помелу, рис і яка-небудь зелень. Іноді на обід давали яйця або картоплю. Єдиною книгою в таборі була копія Корану, але у бійців було радіо, і вони слухали новини BBC пуштунською мовою".

Що ж до самої міцності Тора Бору, то, як пишуть газети, до неї з села треба ще підійматися вгору по гірській стежці. База побудована в гігантській гірській печері, від якої до поверхні гори – приблизно 400 метрів. Тора Бору охороняють бійці, що ховаються у декількох бункерах і кулеметних гніздах. Основний вхід у фортецю - це 20-метровий тунель, "досить широкий, щоб по ньому могла проїхати машина". Тунель веде ще трохи вгору, так, що якщо у нього скинути бомбу, то вона пошкодить тільки сам вхід.

За тунелем, у гігантській печері знаходиться багатоповерхова гірська база, яку допомагали будувати американці. У ній, зокрема, є своя міні-електростанція, яка виробляє енергію з протікаючого рядом гірського струмка. У Тора Бору є також складна система вентиляції, спеціальні сховища для зброї, кімнати для нарад і спальні кімнати.

Тим часом, досі ніяких офіційних заяв від представників влади США про те, що Усама бен Ладена знайдеться саме у Тора Бору, не надходило.

НТВ.Ру

Читайте також:

* Бен Ладен ховається у"Чорній пилюціі"
* Троє талібських лідерів втекли з Афганістану через безглузду політику мулли Омара
* Авіація США розбомбила сховище мулли Омара
* Операція в Афганістані вступила у нову фазу, США готуються до великих втрат
* У Бонні почалася конференція під патронатом ООН по Афганістану
* Під Мазарі-Шаріфом загинув один співробітник ЦРУ, мінімум п'ятеро американських солдат поранені
* Крім Афганістану США будуть бомбити Йемен, Судан і Сомалі
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...