Депутати прийняли Цивільний і Господарський кодекси

Четвер, 29 листопада 2001, 11:05
Верховна Рада України у четвер прийняла загалом Цивільний кодекс України. У цей день парламент прийняв останні дві книги кодексу: 4-у - "Право інтелектуальної власності" і 5-у - "Зобов'язуюче право".

За четверту книгу Кодексу проголосували 273, проти 91 з 418 депутатів, що зареєструвалися в залі, за п'яту, відповідно 276, 94 з 422. Загалом за першу-шосту книги Кодексу проголосували 277, проти - 89 з 422 депутатів, що зареєструвалися для участі у голосуванні.

Четверта книга Цивільного кодексу "Право інтелектуальної власності", зокрема, визначає положення щодо авторського права і суміжних прав; право на винахід, корисну модель і промисловий зразок; право на наукове відкриття; право на топографію інтегральної мікросхеми; право на раціоналізаторську пропозицію; право на сорти рослин і породу тварин; право на комерційне (фірмове) найменування; право на торгову марку (знак для товарів і послуг); право на географічну вказівку; право на конфіденційну інформацію (комерційну таємницю).

До суб'єктів права інтелектуальної власності книга відносить творця об'єкта права інтелектуальної власності (автора або винахідника) - фізична особа, а також інших осіб, яким належать особисті немайнові і(або) майнові права на об'єкти права інтелектуальної власності. Книга також визначає перелік об'єктів, які не є об'єктами авторського права.

Документ передбачає, що після смерті автора майнові авторські права дійсні протягом 70-ти років.

Майнові права охороняються протягом 50-ти років: на виконання - від дня його фіксації у фонограмі або відеограмі; на фонограму - від дня її першого опублікування; на відеограму - від дня її першого опублікування; на передачу або програму мовлення - від дня її публічного оголошення.

П'ята книга кодексу "Зобов'язуючого права" містить, зокрема, положення про заміну кредитора або боржника у зобов'язанні.

Книга, серед інших пунктів, визначає випадки збільшення суми, яка виплачується на утримання фізичної особи, при збільшенні встановленого законом не оподатковуваного мінімуму прибутків громадян.

Документ встановлює правові наслідки, що виникають при порушенні боржником зобов'язання, забезпеченого гарантією.

Парламент також ухвалив закон, згідно з яким Цивільний кодекс вводиться в дію з 1 січня 2003 року. За його прийняття проголосували 272, проти - 77 з 418 депутатів, що зареєструвалися в сесійному залі.

Також депутати прийняли Господарський (комерційний) кодекс України. За його прийняття проголосували 317, проти - 9 з 421 депутатів, що зареєструвалися в залі.
Господарський кодекс набирає чинності також з 1 січня 2003 року.

Господарський кодекс встановлює правові основи господарської діяльності і регулює господарські відносини, виникаючі в процесі організації і здійснення такої діяльності між суб'єктами господарювання, а також між цими суб'єктами і іншими учасниками відносин в даній сфері.

Документи повинен підписати президент країни.

На минулій, сьомій, і нинішній, восьмій, сесії парламент прийняв Бюджетний, Митний, Земельний, Цивільний, Господарський, Карний і Сімейний кодекси.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News