Невдача міжнародного проекту добудови енергоблоків

П'ятниця, 30 листопада 2001, 13:24
План надання фінансової допомоги Україні для добудови двох блоків Рівненської і Хмельницької АЕС розвалився вчора після того, як український уряд попросив змінити умови угоди.

У середу ввечері уряд України надіслав листа керівникам Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) і агенції Euratom. У ньому, зокрема, йшлося про те, що Україна не буде підписувати угоду, заплановану на 7 грудня. Київ запропонував ще раз обговорити умови надання кредитів, а насамперед, обов'язкове підвищення тарифів на електроенергію.

Представники урядів країн Європи, в свою чергу, заявили про те, що в них немає бажання переглядати раніше узгоджені домовленості. Тому можна вважати, що півмільярдний проект з тріском провалився - принаймні, в його теперішній формі.

Український президент Леонід Кучма під час свого нещодавнього візиту до Москви повідомив журналістам, що прийняття умов західних кредиторів означало б для України "вічне рабство".
"Багато членів [ЄБРР] не захочуть повертатися до обговорення умов, і, зокрема, пом'якшувати положення про підвищення тарифів", заявив представник Європейського банку реконструкції і розвитку Джефф Хайдей.

Невдача проекту свідчить про різкі зсуви у зовнішній і внутрішній політиці Кучми, які виникли після кризи, що загострилася минулою зимою, коли президента було звинувачено в організації вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Відтоді у Кучми серйозно погіршилися взаємовідносини із західними країнами, проте відносини з президентом Росії Володимиром Путіним ставали щодень теплішими.

Завдяки економічному зростанню, яке зараз спостерігається в Україні та більшості республік колишнього Радянського Союзу, тепер Кучма не так потребує допомоги Заходу, як в 1999-2000 рр., коли уряд країни попав в справжні кредитні лещата.

На зустрічі глав держав СНД, що проходить в Москві, Кучма заявив, що він буде продовжувати працювати над проектом і сподівається на підтримку Росії.
Проект добудови компенсуючих потужностей з'явився внаслідок угоди про закриття Чорнобильської АЕС, яку в 1995 році підписали країни "Великої сімки", Європейського Союзу та Україна.

ЄБРР планував внести $250 млн., від Euratom повинні були поступити перші $585 млн., і ще приблизно $348 млн. кредитних надходжень очікувалося від європейських і американських експортно-кредитних агенцій. Слід зазначити, ЄБРР тільки в минулому місяці вдалося домовитися про фінансову підтримку з боку експортно-кредитних агенцій, не в останню чергу через погану репутацію України в питаннях повернення попередніх кредитів.

Financial Times

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування