Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Референдум про незалежність: 10 років по тому

П'ятниця, 30 листопада 2001, 20:19
Як би Ви вчинили, якби Вам знов довелося взяти участь у референдумі про незалежність? Десять років тому українці вибрали життя у власній країні. А сьогодні?

А сьогодні - можливо, й ні. Саме таку відповідь отримали Фонд "Демократичні ініціативи", Українська програма ринкових реформ та фірма "Социс", що провели 14-22 листопада загальнонаціональне опитування, в якому взяли участь 1800 осіб.

Кудись ми не туди йдемо…

Сьогодні за незалежність проголосували б всього 48% опитаних. А це в два рази менше, ніж в 1991 році.

Проти незалежності сьогодні б виступили 27%, не вирішили для себе цю дилему 15%. Кожний десятий взагалі б проігнорував "народне волевиявлення".

Третина респондентів схильна вважати, що зміни, які відбулися в країні за останні десять років, принесли людям більше поганого, ніж гарного. П'ята частина опитаних дивиться на зміни оптимістично, а інші так і не змогли визначитися.

Думки про те, чи треба було змінювати систему, що панувала до розпаду СРСР, розділилися практично навпіл: 42% вважають, що так і мало статися, а 38% - з цим не згодні.

10 років незалежності?

Цікавими є відповіді наших співвітчизників на питання про те, чи є демократія кращою формою правління для України. Як і раніше, вірять в демократію 40% опитаних, 36% не знають відповіді на це питання, а решта - 23% - відносяться до неї негативно.

Практично одностайно респонденти оцінили функціонування демократії в нашій країні: 73% нею однозначно незадоволені. Тільки кожний двадцять п'ятий мешканець України задоволений процесами демократизації, 23% - мають сумніви.

Улюблені політики

Хіт-парад найкращих політичних, державних, громадських діячів виглядає таким чином: перше місце з 23% голосів респондентів посідає Віктор Ющенко, за ним йде Петро Симоненко (11%), Леонід Кравчук, людина, з чиїм ім'ям пов'язаний референдум 1991 року, знаходиться на третьому місці (9%), далі - В’ячеслав Чорновіл (7%), Леонід Кучма (7%), Наталія Вітренко (6%) і Олександр Мороз (6%). 38% опитаних відмовилися обирати.

На прохання вибрати кращого президента країни, народ прореагував таким чином: перший президент Леонід Кравчук, як і раніше, користується трохи більшою популярністю, ніж його наступник, двічі президент Леонід Кучма (15% і 12% відповідно). Майже половина опитаних заявили, що обидва президенти - погані. З тим, що в кожному з них є щось добре, згодні всього 6% респондентів.

Результати дослідження свідчать про те, що більшість українців не виступають проти незалежності, однак хід новітньої історії нашої країни їх не задовольняє. Високий відсоток індиферентних громадян, що не визначилися зі своєю позицією, вказує на відсутність у мешканців нашої країни глибокої зацікавленості в тому, що відбувається в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування