Україна постачала зброю "Талібану"? У Москві вказують на Рабіновича

Понеділок, 10 грудня 2001, 12:43
З України постачається зброя чеченським бойовикам і афганським талібам. З такою неоднозначною заявою, яка приречена на спростування з боку всіх названих в ній фігур, виступив в понеділок депутат Державної Думи Росії, комуніст Віктор Ілюхін. Про це він заявив на прес-конференції в Москві.

Посилаючись на дані міністерства оборони і російські спецслужби, Віктор Ілюхін підкреслив, що в 1996 році Україна направила до Афганістану через підставні фірми понад 200 танків, а також 200 БТР і 30 легкомоторних літаків.

"Цим постачанням озброєння займаються відомі бізнесмени Вадим Рабінович і Семен Могилевич, які зараз проживають за кордоном. Вони занесені до списків ФБР США як бізнесмени, що займаються брудним бізнесом", - заявив Ілюхін. При цьому, як передає Інтерфакс-Україна, депутат додав, що ці бізнесмени знаходили підтримку і в державних структурах України.

Ілюхін також зазначив, що на Україні діють близько 16 кримінальних чеченських угрупувань, що контактують з націоналістичними організаціями, в тому числі УНО-УНСО (в повідомлення російського Інтерфаксу саме УНО, а не УНА).

"Показовий той факт, що Україна надала у 1995 році чеченцям статус біженців, вихідці з цієї російської республіки активно освоюють східні регіони України - Донецьку, Дніпропетровську, Харківську області і Крим", - сказав він.

Депутат Ілюхін також стверджував, що міжнародний терорист Усама бен Ладен активно освоює "українську територію за негласного посередництва націоналістичних рухів цієї країни. Він контактує з чеченськими бойовиками".

Генерал-майор Венедикт Яшкін, який також брав участь в прес-конференції, зазначив у зв'язку з цим, що практично весь Одеський морський порт знаходиться під контролем кримінальних груп Чечні, звідки зброя морем постачається до цієї республіки.

За словами Ілюхіна, ці відомості він оприлюднив "тільки зараз для того, щоб привернути увагу влади України до цієї серйозної проблеми", яка може ускладнити відносини між Росією і Україною.

Ілюхін сподівається на те, що Україна усвідомлює всю серйозність цієї проблеми, яка може нанести шкоду її репутації.

Для того, щоб адекватно оцінити сказане, варто привести інші репліки Ілюхіна на цій прес-конференції. За словами російського депутата, Туреччина "веде агентурну розвідку, фінансує бойовиків, політичних лідерів і громадські рухи Північного Кавказу". У тому числі спецслужби цієї країни, стверджує депутат, надають підтримку Зелімхану Яндарбієву і Шамілю Басаєву. Саудівська Аравія також здійснює фінансову підтримку бойовиків, постачаючи їм продукти харчування, матеріально-технічні засоби, сказав Ілюхін.

"Пакистан, США і Великобританія ведуть через своїх агентів у Чечні розвідку, фінансують рух ваххабітів. Ізраїль фінансує окремі громадсько-політичні рухи Чечні, при цьому активно використовуються співробітники благодійних організацій, Міжнародний Комітет Червоного Хреста, "Лікарі без кордонів", - стверджує депутат.

 
 
Вадим Рабінович, коментуючи УП висловлювання Ілюхіна, голосно сміявся.

"Я це не можу ніяк пояснити. Зараз ось сиджу, пишу заяву до Генпрокуратури України з проханням притягнути мене до карної відповідальності за фактом торгівлі зброєю. Я прошу перевірити заяву Ілюхіна, і якщо його слова підтвердяться, попрошу судити мене за законами воєнного часу і розстріляти.

Я зараз сиджу і сміюся. Заява Ілюхіна - це серйозний рецидив психіатрії. Він божевільна, психічно хвора людина. Сказати він це міг або психічно хворий, або на чиєь замовлення.

Ілюхін - член Конгресу російських общин, антисемітська організація така. У мене на них ціла папка лежить. Але навіть даними фактами я не можу це висловлювання пояснити.

Я не можу примусити Ілюхіна пройти психіатричне обстеження, але все одно зараз звернуся до Держдуми. Крім того, подам на Ілюхіна в суд. І хочу, щоб за цим фактом була порушена карна справа, а не адміністративна.

Я 1996 рік можу розписати по днях. Семена Могилевича я бачив [за все життя] один або два рази. Одного разу мені сказали, що я жив з ним в одному готелі. Другого разу я його десь п'ять хвилин бачив".

 
 
Анатолій Єрмак, народний депутат, член депутатського об'єднання "Антимафія", в інтерв'ю УП був не такий веселий: "І Вадим Рабінович, і Семен Могілевич – це досить відомі олігархи.

Щодо торгівлі зброєю Рабіновичем… Так, інформація була, але її треба перевіряти. Ми ставили питання перед прокуратурою і податковою, звідки у нього такі оборудки: він утримує ЗМІ, російський телеканал. Цей капітал має бути прозорим, має бути сплата податків. Ця особа в 1984 була засуджена на 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Поясніть, як, вийшовши в 1992 році на волю, можна було заробити такі капітали? Отримавши відповіді на запити від Генпрокуратури та податкової адміністрації, ми чіткої картини не прояснили.

Портрет Рабіновича вам міг би розкрити відомий політик Володимир Горбулін, який добре обізнаний з його оборудками. Свого часу Горбулін переконував не допускати Рабіновича і близько до адміністрації президента, оскільки США закрили Рабіновичу в'їздну візу, бо знають про його судимість.

Якщо Ілюхін посилається, що громадянин Рабінович торгує зброєю, то треба з'ясувати, чи є Рабінович громадянином України. Ми також не отримали відповіді, чому громадянин Ізраїлю має український паспорт, на якій підставі? Нам МВС дала відповідь ще за підписом колишнього міністра Кравченка: Міністерство внутрішніх справ двічі зверталося до МЗС за поясненнями, але так вони відповіді і не отримали.

Щодо Могілевича, то промовисто про нього одного разу на сторінках "Дзеркала тижня" сказав тодішній голова СБУ Леонід Деркач. З його заяви, Могілевич – це бізнесмен зі світовим ім'ям. Але ці слова ідуть в розріз з позицією США, які стверджують, що він займається тіньовим бізнесом".

 
 
Голова Державної комісії України з питань оборонно-промислового комплексу Володимир Горбулін розцінює заяви російського депутата Віктора Ілюхіна як "чергові нападки на Україну" і "провокацію".

"Ніякого постачання у 1996 році військової техніки не було. Ця інформація вимагає обов'язкового обговорення на двосторонній основі. Я хотів би, щоб були наведені факти або Міноборони, або відповідних російських служб, які могли б підтвердити ці слова. Я думаю, що це чергові нападки на Україну, яка завжди суворо дотримувалася всіх міжнародних норм. Це - чергова провокація", - заявив Горбулін в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Було б цікаво зустрітися на будь-яких рівнях, які запропонує Ілюхін. Нехай він розповість своїм партнерам по дружніх відносинах, надасть ці факти", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...