Чи всі блоки погодяться на "чесні вибори"?

Понеділок, 10 грудня 2001, 14:13
З метою проведення прозорих та демократичних виборів-2002 планується створення громадсько-політичного комітету "За чесні вибори". Членство у комітеті буде запропоновано всім лідерам провідних передвиборчих блоків.

З такою пропозицією виступила лідер "Блоку Юлії Тимошенко" Юлія Тимошенко на прес-конференції у понеділок у Києві.

Як зазначено у декларації Комітету, метою його діяльності є "забезпечення проведення чесних, прозорих, демократичних виборів до Верховної Ради України, попередження фальсифікацій результатів голосування, створення паритетних можливостей для об’єктивного неупередженого інформаційного висвітлення кампанії, та усунення нерівних умов для всіх учасників виборчого процесу".

У завдання комітету входить: "створення єдиного банку даних про порушення виборчого законодавства в ході виборчої кампанії; формування спільної консолідованої оцінки об’єктивності діяльності засобів масової інформації; проведення інтегрального моніторингу виборчого процесу та інформування світової громадськості (відповідних структур і організацій) про перебіг виборчої кампанії та виявлені порушення законодавства; виявлення і попередження фактів незаконного втручання виконавчої влади у виборчий процес; альтернативний до ЦВК підрахунок голосів шляхом збору і аналізу оригіналів протоколів виборчих дільниць", - йдеться у заяві комітету.

Документ про створення комітету буде запропонований на підпис лідерам блоків "За Єдину Україну" (Володимир Литвин), "Нашої України" (Віктор Ющенко), Блоку Юлії Тимошенко, (Юлія Тимошенко), КПУ (Симоненко), "Демсоюзу" (Горбулін), "Єдності" (Омельченко), Партії Зелених (Кононов), "Яблука" (Бродський), ПСПУ (Наталія Вітренко), СДПУ (О) (Віктор Медведчук) та Соцпартії (Олександр Мороз).

Як зазначила Тимошенко, декларація направлена до всіх учасників виборів, і "за тиждень ми чекаємо відповіді або підписання декларації". "Ми починаємо персонально працювати з кожним лідером блоку, їх штабами, щоб погодити координацію... і запустити цю систему".

"Ми не претендуємо на лідерські функції у цьому комітеті, - зазначила Тимошенко. - У штабі комітету будуть головувати по черзі всі його члени".

Зі слів Тимошенко, очолюваний нею блок вже завершив формування груп спостерігачів на всі виборчі дільниці по всій Україні для альтернативного, паралельного з ЦВК, підрахунку результатів виборів.

Крім цього, сказала Тимошенко, перша "п'ятірка" блоку буде визначена до кінця нинішнього року, зазначивши, що між лідерами партій, що входять в блок, не існує розбіжностей з приводу її складу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування