Самогубство бен Ладена може стати сигналом для наступних терактів

Понеділок, 10 грудня 2001, 15:30
Уряд США отримав незаперечні докази причетності Усами бен Ладена до терактів 11 вересня. Терориста №1 викриває відеозапис, знайдений у Джелалабаді. У той час як США полюють за бен Ладеном у районі Тора-Бору, він, за деяким даними, готує самогубство у прямому ефірі.

У цю неділю віце-президент США Дік Чейні підтвердив в інтерв'ю телеканалу NBC, що в останні дні в Афганістані вдалося виявити чергове, на сьогоднішній день найбільш достовірне свідчення причетності бен Ладена до терактів в США. На плівці, виявленій у районі Джелалабада терорист №1 робить заяви, на фоні яких в його причетності не залишається ніяких сумнівів.

Зі слів Чейні, 40-хвилинний відеозапис бесіди бен Ладена з одним релігійним лідером демонструє, що терорист не тільки знав про теракти, які готувалися, але "був більш ніж задоволений їх результатом".

У ході записаної на плівку бесіди саудівський терорист детально коментує руйнування нью-йоркських веж-близнюків і говорить, що втрата, якої завдано США, перевершила всі його очікування. Зі слів бен Ладена, він обідав разом з своїми прихильниками, коли прийшла звістка про того, що перший літак врізався у ВТЦ.

Деякі з співтрапезників бен Ладена не змогли приховати здивування, після чого лідер "Аль-Каїди" попросив присутніх не поспішати з демонструванням емоцій і трохи зачекати. Чекати довелося недовго. Через декілька хвилин у ВТЦ, як відомо, врізався другий лайнер, який угнали терористи.

Викриваюча бен Ладена плівка також зафіксувала, як він здивувався, коли дізнався, що не всі терористи-камікадзе знали про свою майбутню смерть. Як заявив представник американських спецслужб після перегляду плівки, "бен Ладен був щиро здивований заявами про те, що деякі з терористів бачили свою місію лише у угоні літака".

Нові свідоцтва вини бен Ладена активізували американські загони спецпризначення і війська антиталібської коаліції, які ведуть військові дії в районі Тора-Бору. До кінця минулого тижня військам Північного альянсу вдалося блокувати загони талібів між Тора-Борой і Вазарі. Сили антиталібської коаліції не втрачають надії захопити бен Ладена живим й отримати за нього обіцяні США $25 млн. Саудівський терорист, за повідомленнями, безпосередньо бере участь у бойових діях. За деяким даними, він очолює загін чисельністю 1 тис. бойовиків.

Про подальшу долю лідера світового тероризму висловлюються дуже різні думки. Афганський кореспондент британської The Mirror зокрема затверджує, що бен Ладен готує самогубство у прямому ефірі. Відеозапис смерті саудівського терориста, як вважають, повинен послужити сигналом на початок нових терактів у Вашингтоні, Лондоні і Парижі.

А заступник глави Пентагона Пол Уолфовітц в інтерв'ю Reuters не виключив і такого варіанту: бен Ладен, на його думку, може симулювати самогубство, зробити собі пластичну операцію і ще довго переховуватися у горах.


Газета.Ру

Читайте також:

* Американцю, який воював проти своїх, загрожує смертна кара
* Якби бен Ладена схопили рік тому, теракти 11 вересня все одно б відбулися
* Самогубство бен Ладена може стати сигналом для наступних терактів
* Американці будуть бомбити Афганістан, незважаючи на здачу талібами Кандагара
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування