Чергове PR-фіаско Кучми, або інколи краще жувати

Понеділок, 10 грудня 2001, 15:32
Дев'ятого грудня інтерв'ю з президентом України Леонідом Кучмою з'явилося у програмі Джона МакЛафліна на регіональних станціях американського каналу NBC. За іформацією УП, інтерв'ю було зроблено ще влітку й мусило вийти в ефір наприкінці вересня, але терористичні акти у США змусили авторів перенести передачу на пізніше.

Інтерв'ю може викликати інтерес не тільки у щирих шанувальників красномовства українського президента, але й у тих, хто переживає за міжнародний імідж України, який Кучма вчергове зіпсував. На питання про те, хто стоїть за зникненням Георгія Гонгадзе, Кучма відповів, що логіка підсказує йому, що російські сили могли б бути зацікавлені у справі, а потім цілковито переключається на Радіо Свободу, американські організації Freedom House й National Democratic Institute.

"Чому Радіо Свобода", - говорить Кучма в своїй улюбленій манері відповідати питанням на питання – "присвячувала 17 годин щоденного ефіру в Україні, щоб лити такий бруд, який вони не лили навіть за часів Радянського Союзу? Більш того, те, що вони передавали, протирічило не тільки здоровому глузду, але й законам: міжнародним і українським. Дайте мені відповідь. Ми не можемо на це відповісти. Ми знаємо, хто фінансує Радіо Свободу - американський Конгрес. Але я абсолютно виключаю будь-яку участь Конгресу чи державного Департаменту. Ви маєте достатньо неурядових організацій, таких як Freedom House, NDI, які роблять свою власну роботу".

Коментуючи виступ Кучми, колишній голова української служби Радіо Свобода Роман Купчинський заявив, що і радіостанція, й інші вище названі організації дійсно роблять свою роботу, несучи правду українським громадянам.

"Американському Конгресу, - каже Купчинський, - буде цікаво прочитати коментарі президента України про Радіо Свободу, яка має доволі високий рейтинг серед законодавців. Після цього рейтинг України впаде ще нижче. Ми говоримо правду про те, що відбувається в Україні під керівництвом цього президента і його оточення. Я думаю, що президент не може ототожнювати себе з Україною, з усім українським народом".

Це саме те, що робить Кучма, відповідаючи на питання про причетність до смерті Гонгадзе: "Це була добре спланована провокація проти президента України. Але навіть, що метою був президент України, вона вдарила по країні. Неможливо уявити шкоду, яку спричинив скандал. Ви питаєте про інвесторів? Який же інвестор захоче прийти у країну, де всі засоби масової інформації присвячують скандалу більше часу ніж проблемам у Косово, на Близькому Сході, Ізраїлі, Палестині, Македонії? Це була перша новина, цей скандал з Гонгадзе. Рада Європи спочатку розглянула цю справу, а вже потім ситуацію у Чечні… Я не хочу образити його, але ніхто не знав цього Гонгадзе, ні тут, ні у світі".

Вперте небажання Кучми визнавати, що він знав Гонгадзе за його життя, вже не викликає здивування ні в Києві, ні у Вашингтоні. Здивування викликає печерне нерозуміння Кучмою аудиторії, до якої він звертається. Нарікати американцям на Радіо Свободу – все одно що викарбувати своє ім'я назавжди на стелі противників свободи слова. Плюс всі ці радянські ужимочки, незрозумілі натяки, відсутність посмішки, погляд з претензією на праведність – не викликають симпатій у американської аудиторії.

Якою була мета інтерв'ю? Підправити дещо зіпсований "фейс" українського президента? Якщо піарщики Кучми справді хочуть підняти його імідж у Вашингтоні, то краще його американській аудиторії взагалі не показувати.

"Наїзди" на Свободу і ляпсуси про Конгрес ще будуть гідно оцінені місцевими аналітиками. А поки що хочеться порадити традиційне: пане президенте, інколи краще жувати, ніж говорити.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...