Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ТУНДРу підтримують 4,6% замість 30%

Понеділок, 10 грудня 2001, 16:29
У понеділок були оприлюднені чергові результати соціологічного опитування щодо ставлення громадян України до парламентських виборів і партій. Його провели 14-22 листопада Українська освітня програма ринкових реформ, Український освітній центр реформ, Фонд "Демократичні ініціативи" і фірма "Социс". У ньому взяли участь 1800 чоловік.

Народну популярність, як і раніше, мають блок "Наша Україна" і Комуністична партія, за які, якби вибори відбувалися зараз, проголосували б 19,4% і 15,8% відповідно. Без адмінресурсу "За єдУ" набрала б 4,6% голосів, СДПУ (О) коливається - від 3,6% до 4,2%. На думку соціологів, власне відмінності між вибором народу і реальними результатами виборів покажуть міру застосування "недозволених прийомів".

Крім комуністів і об'єднаних есдеків бар'єр в чотири відсотки міг би подолати Народний Рух України з 6%, якби він пішов на вибори самостійно. Зелені Віталія Кононова, що прийшли до фінішу третіми в 1998 році, в листопаді цього року б не змогли попасти в Раду за партійними списками - за них би проголосували від 3,1% до 3,8% населення.

СПУ і ПСПУ, а також блоки, створені на їх основі, отримали б близько 3% голосів. Виборчий блок Юлії Тимошенко отримав би близько 2% голосів, а "Демократичний Союз" Володимира Горбуліна ледве переступив 1-відсотковий бар'єр. Партія могутнього регіонального лідера Олександра Омельченка "Єдність" набрала б від сили піввідсотка.

Як і раніше, найстійкіший електорат у Комуністичної партії. 70% осіб, які вибрали КПУ в листопаді, впевнені в тому, що вони проголосують за партію Симоненка і в березні. Крім того, прихильники комуністів упевнені в тому, що знають, які саме ідеї ця партія відстоює, і вважають, що у неї - краща програма політичних перетворень.

У виборах 2002 року візьме участь менше молодих людей, ніж у виборах 1998 року. Зі слів наукового керівника Фонду "Демократичні ініціативи" Ірини Бекешкиної, в цей раз голос молодих все ще може зіграти важливу роль - особливо для зелених і блоку Юлії Тимошенко. Тепер тільки від них залежить, чи залучать вони на свій бік цю частину виборців.

Читайте також

Чому рейтинг "Нашої України" нижчий за рейтинг Ющенка?

"Демсоюз" занапастить реклама

Кучмісти будуть брати Верховну Раду з чотирьох флангів

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...