Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США бомблять Афганістан "невеликими ядерними бомбами"

Вівторок, 11 грудня 2001, 12:17
Антиталібські сили за підтримки ВПС США у вівторок вранці зробили нову атаку афганського району Тора-Бора, де, приблизно, може переховуватися Усама бен Ладен, повідомила CNN.

Перед початком атаки США застосували найбільш потужну з неядерних бомб у своєму арсеналі. Ця бомба вагою приблизно 7 тонн була скинута на один з печерних комплексів, де міг переховуватися терорист. Про результати вибуху точних даних поки немає, оскільки у тому районі ще продовжуються бої. Ця потужна бомба скидається з літака на парашуті і при вибуху знищує все живе у радіусі 300 м. Як зазначають фахівці, її ефект можна зіставити з вибухом невеликої ядерної бомби.

Факт застосування найпотужнішої бомби підтвердив представник Пентагона Джон Стафлбім, який повідомив журналістам, що американська авіація продовжувала скидати потужні бомби у районі Тора-Бора, де знаходяться підземні укріплення терористів. Військові поки продовжують аналізувати результати бомбардування, однак, зі слів Стафлбіма, використання потужної зброї як мінімум буде мати психологічний ефект.

Як повідомило агентство Afghan Islamic Press, розгорнутий сьогодні наступ на Тора-Бора ведеться з трьох напрямів. Загонам місцевих племен, що використовують танки Т-55 і зенітні знаряддя, посильну допомогу надає авіація США: масовані удари по позиціях "Аль-Каїди" наносять, зокрема, стратегічні бомбардувальники Б-52.

Бойовики "Аль-Каїди" обороняються і зі свого боку відповідають вогнем з мінометів і великокаліберних кулеметів. За даними агентства, інтенсивне американське бомбардування змусило бойовиків бен Ладена зайняти нові позиції на вершинах гір між Тора-Бора і проходом Вазірі.

Після запеклих боїв антиталібські формування повністю оволоділи гірським підземним комплексом Мелава - одним з найважливіших компонентів укріпленого району Тора-Бора. Наступ там ведуть приблизно 2,5 тис. пуштунів.

Мелава, розташована у 50 кілометрах від афганського міста Джелалабад, - це комплекс печер і тунелів, який включає у себе житлові приміщення, два командних пункти, склади боєприпасів і амуніції. У цей час, передає агентство, біля тисячі бійців "Аль-Каїди", в основному арабів, відступили від Мелави далі в гори Тора-Бора, де, як вважають, є інші зазделегідь підготовлені лінії оборони.

Як заявив напередодні перший заступник міністра оборони США Пол Вулфовіц, зв'язок Усами бен Ладена зі структурами терористичної організації "Аль-Каїда" істотно ослаблені. "Ми серйозно ослабили здатність бен Ладена взаємодіяти з елементами його організації, що залишилися, і знаходяться за межами Афганістану", - сказав Вулфовіц. Ще більш важливим замміністра оборони вважає те, що вдалося серйозно обмежити можливості бен Ладена у плані поповнення військового арсеналу, не кажучи вже про фінансову підтримку за-за кордону.

Як помітив Вулфовіц, в адміністрації США як і раніше виходять з того, що керівник "Аль-Каїди" продовжує переховуватися у гірському районі Тора-Бора на сході Афганістану. У Вашингтоні не мають у своєму розпорядженні відомості про те, що бен Ладен перебрався в інше місце або залишив межі Афганістану. Однак, зі слів заступника глави Пентагона, інформація про місцезнаходження "терориста номер один" носить уривчастий характер і не базується на прямому свідченні очевидців.

Хоч бен Ладен виявився загнаним у кут, на його піймання можуть піти місяці, сказав Вулфовіц. На його думку, поки рано говорити і про нейтралізацію "Аль-Каїди", яка має свої осередки у 60 країнах світу.

Тим часом влада США обіцяють показати відеозапис, який доводить той факт, що бен Ладен був організатором вибухів у Нью-Йорку і Вашингтоні. Ті, хто вже бачив цю плівку, можуть судити не тільки про причетність терориста до цих страшних злочинів, але і про те, що у нього дійсно немає ні совісті, ні душі, заявив президент Сполучених Штатів Джордж Буш. Не виключено, що цей відеозапис буде оприлюднений вже завтра.

Ця 40-хвилинна любительська відеоплівка, на якій ватажок "Аль-Каїди" дякує Аллахові за те, що руйнування у районі Всесвітнього торгового центра у Нью-Йорку виявилися куди більшими, ніж він розраховував. З запису ясно, що бен Ладен не тільки знав про теракти, що готуються, але і сам їх спланував, повідомляє The Washington Post.

НТВ.Ру

Читайте також:

* США бомблять Афганістан "невеликими ядерними бомбами"
* Американцю, який воював проти своїх, загрожує смертна кара
* Якби бен Ладена схопили рік тому, теракти 11 вересня все одно б відбулися
* Самогубство бен Ладена може стати сигналом для наступних терактів
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування