Із скаргами на адмінресурс Рябець посилає з ЦВК до суду

Вівторок, 11 грудня 2001, 13:02
Закон про вибори народних депутатів дає можливість вести боротьбу з так званим адміністративним ресурсом, Так вважає голова Центральної виборчої комісії Михайло Рябець, про що він заявив в інтерв'ю журналістам у вівторок.

Голова ЦВК нагадав, що згідно із законом будь-який громадянин, представник політичної партії або блоку, а також кандидат, зареєстрований в одномандатному окрузі, може звернутися до суду із скаргою на рішення, дії або бездіяльності органів державної влади, місцевого самоврядування, їх посадових особ.

При цьому, відзначив Рябець, у зв'язку із швидкоплинністю виборчого процесу, закон встановив дуже стислі терміни розгляду таких скарг і прийняття судом рішень по суті таких звертань.

"Тому не варто витрачати час на оскарження таких рішень, дій або бездіяльності у ЦВК, оскільки комітет не буде розглядати ці скарги, оскільки законом їх розгляд віднесений до компетенції судових інстанцій", - підкреслив Рябець.

Він також вважає, що ті, хто веде "численні, часто безплідні дискусії" навколо можливого використання адміністративного ресурсу на майбутніх виборах, "або не знають вимог закону, або не бажають їх знати і, випереджаючи можливе порушення закону, розповсюджують інформацію для залучення до себе уваги виборців".

"Виборчий закон сьогодні дає можливість реально впливати на будь-які порушення виборчого закону з боку всіх учасників або суб'єктів виборчого процесу", - сказав Рябець.

Він також підкреслив, що "доля виборів, їх результат, чесність і прозорість і справедливість виборчої кампанії знаходяться у руках саме політичних партій і блоків партій, кандидатів, зареєстрованих в одномандатних округах".

"Ніхто нам не допоможе провести чесні, прозорі і справедливі вибори, крім нас самих, і чекати, що нам допоможуть у цьому міжнародні організації або інші держави, не варто", - підкреслив Рябець.

Вибори у Верховну Раду відбудуться 31 березня 2002 року. Виборча кампанія
починається 1 січня майбутнього року.

Інтерфакс-Україна-Вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування