Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Припиняти моніторинг України поки зарано, вважає Северинсен

Вівторок, 11 грудня 2001, 13:18
У вівторок Рада Європи розглядатиме українські питання відразу на двох рівнях. У Парижі буде проведено засідання моніторинговий комітет, де вирішуватиметься порядок денний січневої сесії ПАРЄ. В той же час у Страсбурзі на рівні Комітету Міністрів організації обговорюватимуться перспективи створення міжнародної комісії з розслідування вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Моніторинговий комітет Рада Європи має визначитись у вівторок, чи буде винесено українське питання на розгляд січневої сесії ПАРЄ.

У вересні резолюція по Україні цієї міжнародної організації визнала, що Київ має значні успіхи на шляху до справжньої демократії. Що відкриває для держави перспективу зняти моніторинг – тобто позбавити її нескінченних контрольних місій доповідачів та визнати її остаточно демократичною.

На думку доповідача з українських питань моніторингового комітету ПАРЄ Ханне Северінсен, таке рішення було би передчасним, з огляду на майбутні парламентські вибори. Отже, як стало відомо від французьких депутатів-членів делегації у ПАРЄ, можливо, українське питання не буде обговорюватись у січні і плануватиметься на квітень – тобто по результатах виборів.

Коли в Парижі працюватиме моніторинговий комітет, у Страсбурзі відбуватиметься закрите засідання на рівні робочої групи з демократії та стабільності Комітету міністрів організації.

За ініціативою Бельгії буде обговорюватись перспектива створення міжнародної комісії з розслідування вбивства Георгія Гонгадзе – таку рекомендацію Рада Європи зробила в вересні.

На думку французьких оглядачів, така міжнародна комісія має найбільші шанси з’явитися саме нині, коли міжнародна спільнота шукає ефективних методів боротьби зі злочинністю – колективною чи індивідуальною – на територіях тих країн, котрі самостійно не можуть або не хочуть з нею боротися.

Українська служба Бі-Бі-Сі

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування