Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мельниченко: "Якби за мною стояло ЦРУ, то хіба мінюст США вимагав плівки?"

Вівторок, 11 грудня 2001, 13:43
Микола Мельниченко готовий допомогти в об'єктивному розслідуванні справи Гонгадзе. І готовий до співпраці, як з парламентською комісією Жира, так і з міжнародною комісією у разі її створення.

Про це сам майор розказав УП, коли нам вдалося з ним зв'язатися і задати декілька питань. Міф про закритість Мельниченка нічим не підтверджується. Він відкрито й охоче говорить практично про все, однак інтерв'ю вийшло коротким - не про все доцільно писати і говорити, деякі речі можуть зашкодити. На жаль, це розуміють не всі політики.

Микола говорив рвучко, короткими фразами, часто вставляючи слово-паразит "так?". Поки що не відомі його подальші плани, принаймні, він вважає за краще ними не ділитися.

"Я не ховаюся. Це Кучма боїться! Якби він був ні при чому, він би звернувся до кращих у світі фахівців, щоб вони підтвердили, що плівки - монтаж. Чому він цього не робить? Чому Лавринович не прийняв пропозицію від ФБР провести перевірку плівок?" - запитує Мельниченко.

Нам не вдалося обійти питання про його взаємовідносини з департаментом юстиції США, який зажадав від майора всі плівки. "Питання непросте. Мої взаємовідносини з мінюстицією США можуть показати Кучмі, хто, ніби то, стоїть за плівками. Якби це була Росія, як думає тут дехто в діаспорі, то хіба США надали б мені політичного притулку? А якби за цим стояло ЦРУ, то хіба мінюст вимагав би від мене плівки? Де здоровий глузд?" - знову задає питання Мельниченко.

У відповідь на наше питання, чи знає він про доручення Кучми провести додаткову експертизу тіла, знайденого у Таращі, Микола тільки усміхнувся. "Чого це він такий добрий? Може, він ще і на додаткову експертизу плівок за кордоном погодиться?"

За переконанням Миколи, у керівництві країни і спецслужбах чудово знають, що він нікому наліво плівки не передавав, а значить, не має жодного відношення до розголошення державної таємниці. З іншого боку, порушення проти нього карної справи за статтєю про розголошення державної таємниці, свідчить про те, що влада визнає достовірність плівок.

Це, до речі, визнав і заступник генпрокурора Олексій Баганець в одному з останніх інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

Ми спробували обговорити з Мельниченком деякі питання, чудово усвідомлюючи, що у нас є "німі співрозмовники". Щось було сказано спеціально для цієї категорії слухачів, а про багато чого іншого Мельниченко обіцяв повідомити у недалекому майбутньому. Судячи з усього, йому є що сказати.

"Ми сильні, тому що на нашому боці правда", - Микола попросив саме так закінчити його інтерв'ю.

До речі, 11 грудня, рівно рік тому, був оприлюднений текст відеозапису майора Мельниченка. Якось, у пошуках архівних статей ми подивилися, про що писала УП рік тому - виявилося, що це ціла історія країни, викладена через призму наших почуттів і болю. Історія надій і поразки опозиції. Як це було, читайте в новій рубриці УП - УКРАЇНСЬКА ПОЛІТИКА РІК ТОМУ.

Ось більш свіжі новини:

Микола Мельниченко готовий надати всі дані міжнародній комісії з розслідування справи Гонгадзе

США вимагають від Мельниченка всі його плівки

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування