"Фортецю свободи" на майдані знесла міліція

Вівторок, 11 грудня 2001, 16:09
У вівторок о 16.00 правоохоронці виконали припис управління з благоустрою Києва: з-під "каплички" під монументом Незалежності на майдані в центра в Києві було знесено намети учасників акції "Практичні заняття з прав людини". Припис "виписано" на ім’я Тетяни Чорновіл, автора заявки на акцію.

Хлопці й дівчата, серед яких була Тетяна Чорновіл – прес-секретар ув’язненого в СІЗО СБУ лідера УНА-УНСО Андрія Шкіля – та Михайло Свистович, учасник наметових містечок 1990-го та 2000 років – провели на майдані ніч при температурі –15 градусів. Група опозиційної молоді, що намагалася привернути увагу до порушення владою в Україні людських прав, апелювала до невизначеності в справах Гонгадзе, 9 березня, Александрова, каналу "Ефір-1", "інгулецького теракту" тощо, оточила намети колючим дротом, який не подобався міліції найбільше.

Учора на майдані відбувся невеличкий мітинг. Підтримати молодь прийшов, зокрема, ветеран українського "руху опору" Степан Хмара, який закликав усіх присутніх будити суспільну свідомість і висловив надію, що колись в Україні запанує таки свобода. До слова запрошувалася також і Лариса Скорик, котра висловила впевненість у тому, що наразі Україна, на жаль, не рухається ні в бік демократії, ні в бік свободи, натомість дедалі більше перетворюється на "глуху провінцію Росії".

Імпровізована й підкріплена незначними людськими силами "Фортеця свободи" (котра, втім, отримала певне фінансове підкріплення від деяких опозиційних нардепів) мала протриматися мінімум до 15 грудня – річниці майданних виступів і наметів у справі "касетного скандалу".

На реконструйовану площу запрошувалися учасники минулорічних виступів, котрі почали масовий протестний рух по всій Україні, активісти "України без Кучми". Однак "оборону" витримували недовго – сьогодні учасники акції опинилися в Печерському райвідділі МВС на вулиці Московській, 30. Історія рухається по спіралі. Вони чекають підтримки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...