Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Про кулак, кривого Литвина та гібрид змії з їжаком

Вівторок, 11 грудня 2001, 17:33
З'їзд Партії промисловців і підприємців України пройшов, як і очікувалося, одностайно. Одностайно було прийнято рішення про входження партії в блок "За Єдину Україну". Кожний виступаючий член партії не забував згадати, що його особистий осередок одностайно "За ЄдУ" взагалі і Литвина зокрема. А представники партій-засновниць блоку також одностайно вітали рішення партії Кінаха.

Тільки, мабуть, Володимир Литвин виділився на загальному фоні - сухо прочитавши привітання Кучми, він тихо ретирувався, а з'їзд все обговорював і обговорював гіпотетичні чесноти керівника адміністрації президента.

На І етапі позачергового з'їзду ПППУ були узгоджена основні формальності, необхідні для входження партії прем'єра в блок. Так, було затверджене створення блоку з Аграрною партією, Народно-демократичною партією, партією "Регіони України" і політичною партією "Трудова Україна". Анатолієві Кінаху - надані повноваження підписати 15 грудня угоду про це з лідерами інших партій.

Квоти у виборчому списку будуть поділені між партіями-засновницями порівну - по 20% (іншими словами по 45 осіб). Однак ані перша "п'ятірка" ПППУ, ані перша "шістка" блоку так і не були названі, як сказав Кінах, з етичних міркуваннях. Списки будуть оголошені 13 січня, коли пройдуть ІІ етапи з'їздів партій і міжпартійний об'єднувальний з'їзд.

Під час же самого з'їзду зрідка всміхаючийся прем'єр багато говорив про національні інтереси і прозору політичну конкуренцію. І про те, що нинішні економічні досягнення ніхто не має права "приватизувати, адже вони - результат важкої праці українського народу з президентом на чолі". Пізніше, вже на прес-конференції Кінах сказав, що для нього кращим агітаційним матеріалом є результати його роботи - економічне зростання, що спостерігається в цьому році в Україні.

Гостями з'їзду партії прем'єра були і аграрій Михайло Гладій, і головний народний демократ країни Валерій Пустовойтенко, і трудовик Сергій Тігіпко. Кожний їх них був по-своєму афористичним та яскравим. Так, Гладій назвав блок з п'яти партій "кулаком", з розумінням поставився до того, що люди чекають від "За ЄдУ" адмінпасток, і сказав тверде "ні" політичному авантюризму.

Валерій Пустовойтенко назвав себе "першим прем'єром, який наважився очолити партію, за що, як видно, і постраждав". Крім того, він розкритикував гібрид "змії і їжака, які намагаються попасти в парламент, двері якого перед ними зачиняються". Кого саме мав на увазі міністр транспорту, залишилося незрозумілим.

А ще Пустовоїтенко побажав на 80% чоловічій ПППУ приростати жінками і брати приклад з його рідної НДП, де чоловіків і жінок порівну. Цікава тенденція останніх днів - напередодні припущення про "блокування" з жінками висловив лідер есдеків Віктор Медведчук.

Однак, по правді кажучи, з'їзд Партії промисловців став бенефісом нездійсненного лідера ТУНДРи Сергія Тігіпка. Виступаючи на самому з'їзді і, по його власному вираженню, "поклавши амбіції в кишеню", Тігіпко повідомив, що адмінресурс на цей раз не спрацює, очевидно, маючи на увазі, що раніше він спрацьовував. На прес-конференції лідер трудовиків пояснив, що "адмінресурс - пережиток часу. Ніхто, жодний начальник не зможе примусити проголосувати, покласти бюлетень. Адже народ зробить навпаки!" А можливо, і справді, народна українська риса - "тримати дулю в кишені" – і заблокує адмінресурс?

Хоча, напевно, ні. Від "червоних директорів", що сиділи на прес-конференції на це можна було почути наступний коментар: "Знаємо ми, як цей адмінресурс працює. Гумкою бюлетень підтерти, і все…"

А ще Тігіпко, видимо, знаходячись під враженням від поїздки в Росію на З'їзд вихідців з України, оповів журналістам таємні причини, які вимусили тундристів взяти собі в лідери невідомого широкій масі населення Володимира Литвина.

Пояснив він це красномовним анекдотом, запозиченим в Олександра Лебедя: "Два тренери спостерігають за спортсменами, що біжуть стометрівку. Першим приходить технічний, у відмінній формі бігун, другим - кривий, не все у нього в порядку. Один тренер каже: "Я беру першого". Інший: "Я - другого". "Чому?" "З першим все ясне, а у другого - потенціал!". Ось так і Литвин…"

Вже в самому кінці заходу, щоб розставити всі точки над "i", Сергій Леонідович уточнив, хто чим в блоці буде займатися: "Основна робота Анатолія Кириловича - виплачувати зарплати. А ми - і по регіонах поїздимо, і програми напишемо".

На що один з навчених роками промисловців помітив: "Ну що він все лізе, наймолодший!"

Всі ці деталі істотно додали барвистості позачерговому з'їзду ПППУ, який, як і багато подібних заходи, мав відмінний снотворний ефект на деяких присутніх.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
Цієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: