Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Баганець відмовляється прийти на засідання комісії по справі Гонгадзе

Вівторок, 11 грудня 2001, 18:07
ГЕНЕРАЛЬНА ПРОКУРАТУРА УКРАЇНИ

252601, Київ-11, вул. Різницька, 13/15 29.11.2001 N. 06-9310-01

Верховна Рада України голові тимчасової комісії народному депутату Жиру 0.0.

Шановний Олександре Олександровичу!

Ваше запрошення на засідання тимчасової слідчої комісії, яке надійшло в Генеральну прокуратуру України 28.11.2001 року, неприйнятне з кількох причин.

По-перше, прийнятим Верховною Радою України, депутатом якої Ви являєтесь, Кримінальним кодексом, який вступив в дію із 1 вересня 2001 року. передбачено кримінальне покарання за розголошення прокурором даних досудового слідства, які ганьблять людину, принижують її честь і гідність.

По-друге, в роботі комісії приймають участь особи, які ухилились від явки до слідчого для допиту в якості свідків по даній кримінальній справі.

По-третє, в складі комісії є особи, яких допитано а якості свідків, в тому числі і Ви, які теж фактично ухилились від дачі конкретних відповідей на деякі із поставлених питань.

Тобто, дві останні названі обставини повністю виключають можливість такого спілкування з прокурором, який здійснює нагляд за розслідуванням кримінальної справи, де згадані особи являються свідками і, за твердженням слідчого, приховують ту чи іншу інформацію, яка має значення для встановлення істини по справі

І вчетверте. Я вже раніше приймав участь у засіданні очолюваної Вами нині комісії і дав відповіді на поставлені питання в межах можливого в рамках діючого кримінально-процесуального законодавства.

З повагою,

Заступник Генерального прокурора України
О.В.Баганець

7 грудня 2001 року

У п'ятницю, 7 грудня, голова Тимчасової спеціальної слідчої комісії Верховної Ради щодо справи журналіста Георгія Гонгадзе та інших резонансних справ Олександр Жир та його заступник Віктор Шишкін зустрілися з головою Комітету міністрів Ради Європи, міністром закордонних справ Литви Антанасом Валіонісом.

В ході зустрічі, яка відбулася на прохання глави КМ РЄ, піднімалися питання, які стосуються діяльності комісії.

Зокрема, Жир поінформував Валіоніса про роботу парламентської комісії та про свій візит до США цього тижня. Він наголосив на перепонах, які чинить Генеральна прокуратура України роботі слідчої комісії парламенту, підкресливши, що такі дії згідно з новим Кримінальним кодексом України повинні тягти за собою кримінальну відповідальність.

Жир сказав, що учора - в четвер, 6 грудня, він повернувся із США, де мав ряд зустрічей у справах очолюваної ним комісії.

Він звернувся до Валіоніса за сприянням щодо створення під контролем Ради Європи міжнародної комісії експертів у справі вбивства Гонгадзе, перш за все - встановлення достовірності записів Мельниченка, які стосуються зникнення журналіста та побиття народного депутата України Олександра Єльяшкевича.

Голова комісії зазначив, що до роботи такої комісії можуть бути залучені як експерти, визначені РЄ, так і фахівці, запропоновані українською стороною. Жир підкреслив, що сьогодні завершується оформлення проведеного дослідження записів Мельниченка структурою, щодо достовірності висновків якої "ні в кого не виникне сумнівів".

Він акцентував, що висновки американської приватної фірми "Кролл", які використовуються окремими представниками України в РЄ, є неофіційними. Зокрема, за словами Жира, комісія "має достатньо матеріалів для сумнівів щодо висновків "Кроллу", в т.ч. - достовірності факту обстеження його представниками кабінету Президента України Леоніда Кучми та інших обставин, що фігурують у звіті фірми.

Жир наголосив, що нормативно-правова база, яка напрацьована в Україні, дає всі підстави для створення і діяльності міжнародної комісії за участю іноземних експертів. Цим самим він спростував твердження керівництва Генпрокуратури України стосовно неможливості участі іноземних фахівців у розслідувані справ, що стосуються компетенції парламентської комісії.

Цю ж думку підтвердив і Шишкін, який також поінформував Валіоніса про необхідність надання допомоги РЄ щодо осточних висновків про приналежність "таращанского тіла" Георгію Гонгадзе. За словами депутата, сьогодні є підстави для сумнівів, що тіло, знайдене в Таращі, належить саме журналістові. Зокрема, на це наводять висновки американських та російських експертів, а також німецьких фахівців, що проводили ДНК-аналіз фрагментів тіла.

Жир звернувся з проханням до РЄ "не розглядати справу Гонгадзе у відриві від інших справ", рослідуванням яких займається тимчасова слідча комісія, а також загальної ситуації в державі. "Я нікого не звинувачую, але події розгортаються в умовах повного ігнорування Генеральною прокуратурою та особисто генпрокурором Конституції України, чинного законодавства", - наголосив Жир.

"Генпрокурор дійшов до того, що відміняє судові рішення своїми приписами" у справах, які стосуються осіб, щодо яких давалися вказівки в кабінеті глави держави, зафіксовані на плівках Мельниченка, - підкреслив голова комісії.

За його словами, розслідування резонансних кримінальних справ, в т.ч. вбивства Гонгадзе, може бути завершене в короткий термін - за умови створення за рішенням генпрокурора міжнародної експертної комісії, яка зробить висновки про достовірність записів, зроблених Мельниченком в кабінеті Президента.

Як зазначив Жир, йому стало відомо про те, що майора Мельниченка запрошено на засідання Моніторингового комітету Парламентської асамблеї РЄ, що відбудеться 11 грудня, на якому заплановано розгляд питання про виконання Україною рішень Асамблеї.

Прес-секретар Тимчасової спеціальної слідчої комісії
Ганна Тимченко

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування