У комісії по справі Гонгадзе готовий звіт про проведену роботу

Вівторок, 11 грудня 2001, 18:27
Прес-реліз

11 грудня 2001 року

Парламентська Тимчасова спеціальна слідча комісія у справі Гонгадзе та з інших резонансних справ готова наступного пленарного тижня доповісти Верховній Раді України про проміжні результати своєї роботи.

Зокрема, як зазначив на засіданні у вівторок, 11 грудня, голова Тимчасової комісії Олександр Жир, комісія готова дати інформацію з двох справ - щодо побиття народного депутата України Олександра Єльяшкевича та побиття помічника народного депутата Сергія Головатого - Олексія Подольського. Він висловив думку, що до того часу "ми матимемо й інші матеріали", які будуть обговорені.

В ході засідання у вівторок Тимчасова парламентська комісія заслухала пояснення екс-секретаря Ради національної безпеки і оборони України Володимира Горбуліна стосовно відомостей, які можуть пролити світло на деякі обставини загибелі народного депутата Вадима Гетьмана. Екс-секретар РНБОУ дав відповіді на запитання комісії. Він підтвердив, що інформація Єльяшкевича щодо нього, повідомлена депутатом на одному з минулих засідань комісії, відповідає дійсності.

Він поінформував про свою розмову з Гетьманом за 7-10 днів до його загибелі, в якій той просив Горбуліна про організацію зустрічі з Президентом. Екс-секретар РНБОУ пожалкував, що не організував таку зустріч негайно, однак, він має сумнів, що це б щось змінило. Оскільки "не було навіть підозри", що Гетьман міг бути об‘єктом запланованого злочину. Горбулін зазначив, що у разі, якби йому були відомі якісь обставини, що проливали б світло на загибель Гетьмана, він би повідомив їх органам слідства.

Жир подякував Горбуліну за його пояснення, зазначивши, що, відповівши на запитання комісії парламенту, він вчинив як "порядна і чесна людина, яка має бути взірцем для державних службовців".

Голова комісії навів письмові відповіді, надіслані міністром транспорту Валерієм Пустовойтенком та заступником генерального прокурора Олексієм Баганцем з їхньою мотивацією неявки на запрошення комісії.

Зокрема, Пустовойтенко повідомив, що не з'явиться на запрошення комісії, оскільки він надавав відповідні пояснення слідчому в особливих справах Генеральної прокуратури і його заява для ЗМІ з цього приводу "містить вичерпну інформацію". При цьому Пустовойтенко у листі до комісії назвав "хибними" "висновки, зроблені ЗМІ", про його "лояльність до деяких осіб".

Баганець не побажав навести переконливі причини його неявки на засіданя комісії, мотивувавши її "чинним кримінально-процесуальним законодавством". Він послався також на новий Кримінальний кодекс, яким "передбачено покарання за розголошення прокурором даних досудового слідства, які ганьблять людину, принижують її честь і гідність". Чию честь і гідність ганьбитимуть члени комісії, вислухавши пояснення заступника генпрокурора України, Баганець не уточнив.

В інформації для Верховної Ради та в листі до Парламентської Асамблеї Ради Європи, а також Комітету Міністрів РЄ, який має бути схвалений на наступному засіданні - у четвер, 13 грудня, комісія має намір поінформувати про перешкоди в її роботі, які чинить Президент України і підпорядковані йому структури, зокрема Генеральна прокуратура, а також про ігнорування ними діяльності цього парламентського органу.

За словами Жира, на засіданні Тимчасової слідчої комісії у четвер буде заслухано інформацію російського Агентства журналістстьких рослідувань (АЖУР) щодо її власного розслідування, проведеного в Україні у справі Гонгадзе. Він зазначив, що санкт-петербурзька фірма АЖУР заявила про готовність надати таку інформацію. (Свого часу на дані АЖУР посилався Пустовойтенко)

Серед питань, які комісія має намір розглянути та схвалити на своєму наступному засіданні - звернення до РЄ щодо сприяння та контролю у проведення комплексної експертизи "таращанського тіла" з метою його остаточної ідентифікації та експертизи плівок майора Миколи Мельниченка по епізодах щодо Гонгадзе та Єльяшкевича. Жир висловив переконання, що додаткові матеріали з цих питань комісія матиме до цього четверга.

Відповідаючи на запитання журналістів по завершенні засідання у вівторок, Жир зазначив, що не бачить перешкод у чинному законодавстві України для винесення Генпрокурором постанови про залучення міжнародних експертів до справ, які перебувають на розгляді комісії парламенту. За його словами, такий супротив діям Тимчасової комісії з боку Генпрокуратури "дає підстави для сумнівів щодо непричетності Президента України".

За словами Жира, діяльність міжнародної експертної комісії має стати першим кроком в роботі міжнародної слідчої комісії, створення якої вимагає Рада Європи.

Відповідаючи на запитання, що може стати предметом дослідження міжнародних слідчих, Жир зазначив, що це будуть "всі матеріали, які дадуть їй змогу зробити достатні висновки".

Прес-секретар Тимчасової слідчої комісії
Ганна Тимченко

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування