Суперечлива інформація щодо моніторингу України ПАРЄ

Середа, 12 грудня 2001, 10:05
Моніторинговий комітет Ради Європи прийняв рішення рекомендувати Парламентській Асамблеї РЄ перенести слухання питання щодо виконання Україною зобов`язань, взятих при вступі до РЄ, на вересневу сесію ПАРЄ 2002 року. Про це повідомив голова Верховної Ради Іван Плющ у вівторок ввечері. Спікер повідомив, що це рішення було ухвалено у Парижі на засіданні Моніторингового комітету ПАРЄ. Він зазначив, що "у депутатів залишається час для виконання зобов`язань", передаєУНІАН.

В той же час Українська служба Бі-Бі-Сі повідомляє, що Рада Європи не визначилась з приводу того, чи буде винесено українське питання на розгляд січневої сесії ПАРЄ.

Моніторинговий комітет, що засідав у Парижі за зачиненими дверима, не ухвалив жодного остаточного рішення з приводу порядку денного наступної сесії. За інформацією паризького бюро Ради Європи, це питання перенесено на 14 січня. Депутати вирішили спочатку пересвідчитися, як саме розпочнеться українська виборча кампанія.

У вівторок Рада Європи розглядала українські питання відразу на двох рівнях. Зокрема, у Парижі проходило засідання Моніторингового комітету, де вирішувався порядок денний січневої сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи. Моніторинговий комітет РЄ мав визначитись, чи буде винесено українське питання на розгляд цієї сесії.

Водночас у Страсбурзі на рівні Комітету Міністрів ПАРЄ обговорювалися перспективи створення міжнародної комісії з розслідування вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Як відомо, у вересні 2001 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, в якій визнала, що Україна має значні успіхи на шляху до справжньої демократії. Цей фактор відкриває для української держави перспективу зняття моніторингу ПАРЄ.

Водночас, доповідач з українських питань Моніторингового комітету ПАРЄ Ханне Северінсен переконана, що таке рішення було б передчасним, з огляду на майбутні парламентські вибори.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування