На Америку чекають біологічні теракти

Середа, 12 грудня 2001, 13:43
У найближчі дні бойовики з групи "Аль-Каїда" планують здійснити на території США нові великі теракти із застосуванням біологічної зброї. Про це у середу в американській газеті The Washington Times пише відомий журналіст Білл Гертц з посиланням на представників ЦРУ.

Як повідомляється, відомості про підготовку терактів повідомив на допитах американський громадянин Джонні Уокер Лінд, який воював на боці талібів в Афганістані і був захоплений у полон поблизу Мазарі-Шаріфа.

Зі слів полонений, теракти будуть скоєні в останні дні священного для мусульман місяця рамадан, який закінчується найближчої неділі. На думку Гертца, саме ці відомості змусили адміністрацію США на минулому тижні випустити чергове попередження про можливість терактів.

Полонений також повідомив, що члени "Аль-Каїди" готуються до "третьої стадії війни з США", яка повинна завершитися "повним розгромом країни".

На підтвердження важливості свідчень Джонні Уокера журналіст наводить слова голови комітету начальників штабів США генерала Річарда Майерса. "Він забезпечив нас важливою інформацією з афганської сторони", - заявив генерал у програмі Fox News Sunday. Про корисність інформації, отриману від Уокера, заявив і заступник міністра оборони США Пол Вулфовіц.

Тим часом Пентагон досі не вирішив, чи буде пред'явлене звинувачення Уокеру у державній зраді. Раніше з'являлися відомості, що 20-річному американцю, який брав участь у бойових діях в Афганістані на боці талібів, може загрожувати смертна кара. Поки ж Уокер, який прийняв іслам став, з його слів, "воїном джихада", офіційно не вважається військовополоненим, повідомив голова комітету начальників штабів США генерал Річард Майерс.

На думку незалежних експертів, доля "американського таліба" напряму залежить від результатів розслідування, яке ще тільки планується провести. Діапазон можливих варіантів досить широкий: від відмови від карного переслідування до обвинувачення у державній зраді. Все буде залежати від фактів, які вдасться встановити.

Так, ще має бути з'ясувати, чи брав Уокер участь у бойових діях проти американських військ і їх союзників, чи передавав він розвідувальну інформацію, яка могла бути використана проти Сполучених Штатів.

Сам по собі зв'язок з талібами не є злочином, відзначив міністр оборони Дональд Рамсфельд. Питання про долю співвітчизника порушив раніше сам президент США Джордж Буш, який виступав в ефірі телеканалу ABC. На думку американського президента, Уокера ввели у помилку, і він вирішив, що воює за велику справу.

Абдул Хамід, як називали таліби Уокера, ніколи не цікавився ні жінками, ні політикою, ні світовими подіями. Єдиною його пристрастю було навчання. Після того як його батьки розлучилися, він залишив Америку і попрямував в Йемен, де зайнявся вивченням арабської мови. Приблизно рік тому він відправився у Пакистан для вивчення ісламу.

19-річний студент був дуже старий для медресе - ісламської фундаменталістськой школи, оскільки більшість студентів були підлітками. Однак, зі слів його викладача муфтія Мохаммада Ілтімаса, він був зразковим студентом. У місці, де він жив, не було гарячої води, електрика відключалася о 10 годині вечора, а спав він на мотузяному ліжку. Через півроку Хамід, з його слів, вступив у ряди руху "Талібан".

У кінці минулого тижня влада США опублікувала список обвинувачень, які, можливо, будуть пред'явлені Уокеру. Серед них державна зрада, участь в змові і вбивство. Перераховані злочини, якщо провина "Уокера з Мазарі-Шаріфа" буде доведена судом, можуть привести і до смертної кари.

НТВ.Ру

Читайте також:

* Американці будуть вести війну у Сомалі
* США бомблять Афганістан "невеликими ядерними бомбами"
* Самогубство бен Ладена може стати сигналом для наступних терактів
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування