Кучма хоче ліцензувати та моніторити

Середа, 12 грудня 2001, 13:43
Ось і з'явилася логічна розв'язка засідання Ради національної безпеки і оборони України, що відбулося ще 31 жовтня, - у вигляді Указу Кучми (#1193/2001 від 6 грудня 2001 року).

Як повідомляється на офіційному сайті президента України, у відповідності з 107 статею Конституції України Президент України постановив:

Ввести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) від 31 жовтня 2001 року "Про заходи з удосконалення державної інформаційної політики і забезпечення інформаційної безпеки України".

Як говориться в Указі, Кабінету міністрів доручено розробити в двомісячний термін законопроект про внесення змін в законодавство країни, який передбачає відповідне ліцензування. Крім того, президент доручив уряду в 6-місячний термін подати на розгляд парламенту законопроект "Про захист інформації в інформаційно-комп'ютерних системах", яким вводиться обов'язкове збереження провайдерами інформації про Інтернет-трафік протягом 6 місяців.

У цьому ж законопроекті Кучма хоче бачити і механізми здійснення моніторинга мереж передачі даних, але виключно, як пишеться в Указі, на основі національного законодавства і міжнародного права, зокрема, положень резолюції Ради Європи ENFOPOL 98, яка носить виключно рекомендаційний характер.

Крім того Кабміну доручено в місячний термін розробити пропозиції щодо припиненні видачі ліцензій на надання послуг міжнародного та міжміського телефонного зв'язку до прийняття Закону України «Про телекомунікації» і продажу пакету акцій ВАТ «Укртелеком» промисловому інвестору.

У двомісячний термін Кабмін повинен, відповідно до Указу, подати на розгляд Верховної Ради проект Концепції національної інформаційної політики та інформаційної безпеки України.

Також уряду доручено проаналізувати виконання Програми інформатизації, переглянути проекти програм в інформаційній сфері, які фінансуються за рахунок бюджету. Має відбутися також комплексна перевірка ефективності використання бюджетних коштів на виконання національної програми інформатизації в Україні, для потреб інформатизації поза цією Програмою.

Через два місяці від Кабміну мають поступити пропозиції щодо створення системи стандартів захисту інформації відносно озброєння, військової техніки і військово-промислових об'єктів.

У тримісячний термін доручено подати на розгляд Верховної Ради законопроекти про внесення змін в законодавство, яке регулює питання боротьби з комп'ютерною злочинністю і про створення відповідного міжвідомчого Центра.

У цей же термін Кабмін повинен розробити пропозиції з створення захищеної інформаційно-телекомунікаційної системи органів державної влади, яка б надавала телекомунікаційні послуги, а також передбачала заходи з прискорення розробки вітчизняних засобів криптографічного і технічного захисту інформації. Має бути також затверджена спеціальна програма, спрямована на виконання цих задач.

У восьмимісячний термін Президент доручив повністю забезпечити спеціальні телекомунікаційні системи України ключовими документами.

Державному комітету зв'язку і інформатизації, відповідно до цього пункту, доручено затвердити в тримісячний термін Положення про національний центр управління мережами в системі Держкомзв'язку України.

Службі безпеки України доручено в двомісячний термін надати пропозиції щодо удосконаленню роботи з протидії інформаційним агресіям і спеціальним інформаційно-пропагандистським операціям, здійснюваних проти України іноземними спецслужбами.

Крім цього в Указі є доручення і Міністерству освіти України - відпрацювати в двомісячний термін спільно з Департаментом спеціальних телекомунікаційних систем і захисту інформації СБУ заходи з підготовки та перепідготовки фахівців в сфері інформаційної безпеки. Також в тримісячний термін Міністерство освіти повинно підготувати типові повчальні програми для середніх і вищих учбових закладів з дисципліні "Інформаційна культура".

Головне ж, що буде створюватися, - це Міжвідомча комісія з питань інформаційної політики і інформаційної безпеки при Раді національної безпеки і оборони України. Цій комісії будуть надані функції координації виконання заходів щодо забезпечення формування і захисту національного інформаційного простору, безпеки в цій сфері, розробки і підготовки проектів відповідних нормативно-правових актів.

Контроль за дотриманням указу покладений на секретаря РНБО, який в двомісячний термін повинен подати на затвердження проект положення про вказану вище міжвідомчу комісію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування