Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ТУНДРА й СДПУ(О) поділять адмінресурс Львівщини

Середа, 12 грудня 2001, 14:09
Той iз українцiв, хто все ще вважає Львiвську область оплотом нацiонал-демократiв, буде правий, та лише частково. Львiвщина дiйсно свого часу стала батькiвщиною для майже десятка партiй правої орiєнтацiї, однак привести їх до влади у регiонi так i не змогла.

Вiдтак нинi в областi бал правлять партiї, для яких iдеї нацiонал-демократiї знаходяться далеко не на перших ролях.

Саме вони й мають можливiсть використовувати у своїх цiлях так званий адмiнiстративний ресурс, який вже показав свою "ефективнiсть" пiд час президентських виборiв 1999 року та минулорiчного референдуму. Нинi його основним користувачем в областi, без сумнiву, стане блок "За єдину Україну", що, зрештою, й не дивно, адже "заєдуни" монополiзували практично всю виконавчу владу.

Вперед у цьому вiдношеннi веде Аграрна партiя, членами якої є голова облдержадмiнiстрацiї i одночасно головний аграрiй України Михайло Гладiй та абсолютна бiльшiсть голiв райдержадмiнiстрацiй та геть усi керiвники управлiнь i вiддiлiв АПК.

Для областi iз значною часткою сiльського населення впливовiсть такого аграрного лобi не варто недооцiнювати. Показовим у цьому планi стали вибори 1998 року, коли АПУ змогла провести до Верховної Ради одного депутата (Ореста Фурдичка) i зайняла загальне четверте мiсце, проте до виборах до обласної ради отримала абсолютну бiльшiсть - бiльше пiвсотнi мандатiв.

Для порiвняння - традицiйно популярний на Львiвщинi Народний Рух iз 507 тисячами голосiв зайняв тодi перше мiсце, проте до обласного законодавчого органу провiв лише 15 своїх представникiв, якi всi цi чотири роки перебували в безнадiйнiй опозицiї.

Вже очевидно, що подiбнi важелi впливу на електорат аграрiї не проти використати й зараз, тим бiльше, що за останнi роки позицiї АПУ на Львiвщинi значно змiцнiли. Як заявив керiвник Львiвського регiонального штабу "Нашої України" Степан Давимука, хоча виборча кампанiя офiцiйно ще не розпочалася, "За Єду" вже активно проводить психологiчну обробку електорату.

Робиться це, здебiльшого, через райдержадмiнiстрацiї та структурнi пiдроздiли МiнАПК на мiсцях. Крiм того, (звичайно, "чисто випадково") АПУ виявилася єдиною партiєю, якiй органи влади дозволили встановлювати у Львовi свою зовнiшню рекламу, тодi, як скажiмо, партiї "Яблуко" такого дозволу не дали.

Пiшло на користь аграрiям i об'єднання в "блок п'ятьох". Це дало змогу АПУ, орiєнтованiй до цього виключно на сiльськi райони Львiвщини, включити у сферу свого впливу й Дрогобич, в якому чотири роки тому депутатський мандат здобув рухiвець Олександр Лавринович. Мер цього мiста Радзiєвський виявився симпатиком Партiї регiонiв, з якою аграрiїв тепер сковує нiжна передвиборча дружба, а тому тепер тиск адмiнресурсу на собi вiдчують не лише селяни, але й мешканцi другого за промисловим потенцiалом населеного пункту областi.

Ще одним претендентом на адмiнресурс на Львiвщинi вже традицiйно буде СДПУ(О). Мiсцева органiзацiя цiєї партiї, хоча й структурно сильна, все ж наразi бажаного для неї впливу на полiтичне життя краю не отримала. Основний козир - присутнiсть у її лавах багатьох чiльних представникiв податкових структур Львiвщини. Те, що СДПУ(О) i ДПА - це "близнюки-браття", нинi в областi знає кожен, хто бiльш-менш цiкавиться полiтикою.

I те, що голова ДПА Львiвської областi Сергiй Медведчук (брат першого вiце-спiкера Верховної Ради) номiнально перебуває в АПУ i навiть, за зiзнанням Михайла Гладiя, справно поповнює партiйну касу членськими внесками, нiкого не вводить в оману. Адже саме ес-декiвське лобi в Києвi свого часу намагалося посадити "брата-2" у губернаторське крiсло, саме в СДПУ(О), а не в АПУ, вступили багато його заступникiв по ДПА та керiвникiв районних податкових служб.

I саме через симпатiї податкiвцiв до iдей об'єднаної соцiал-демократiї в областi розгорiвся скандал, коли депутат-рухiвець Ярослав Кендзьор оприлюднив факти вибивання податкiвцями з бiзнесменiв коштiв на потреби СДПУ(О).

До речi, саме цей випадок знову продемонстрував всемогутнiсть ес-декiв у, здавалося б, "аграрнiй" областi. Вiдразу пiсля того, як мiсцевий телеканал показав авторську передачу Кендзьора iз компроматом проти податкiвцiв, її вiдразу ж зняли з ефiру. Як пояснили нардепу, "через те, що у нiй у неналежних тонах йшлося про СДПУ(О)".

Вiдтак, як виглядає, привiлей скористатися пiд час виборчої кампанiї чарiвною паличкою адмiнресурсу у Львiвськiй областi, найiмовiрнiше, отримають (у рiзнiй пропорцiї, звичайно) лише "заєдуни" з ес-деками.

Можливо, певне сприяння влади в пам'ять про колишнi заслуги нацiонал-демократiв отримає й "Наша Україна", тим бiльше, що одним iз заступникiв Гладiя є член Народного Руху Держко. Особливi надiї у "ющенкiвцiв" на Львiв, де мiським головою є рухiвець Василь Куйбiда, а у мiськрадi бiльшiсть складають члени обох Рухiв та ПРП.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування