Федерація "Єдності" України

Середа, 12 грудня 2001, 17:10
П'ятнадцятого листопада в "Двох крагах" (гостьовій книзі) сайту www.sokol.kiev.ua з'явилося повідомлення наступного змісту:

"Якщо тут є чиновники від Омельченка, почитайте. Це для вас. Безкоштовна піар-порада. Передайте йому. Футболісти та їхня партія - у прольоті. Хокеїсти ж натомість їдуть на Олімпіаду. Сан Саничу, ви як президент Федерації хокею України можете отримати гарні передвиборчі дивіденди від хокейних перемог: мовляв, дивіться, Суркіс програв, а ми, навпаки, плекаємо наш спорт, наші хокеїсти виграють. Олімпіада відбудеться в переддень виборів. Сан Саничу, ви як в. о. голови партії "Єдність", не втрачайте шанс. Пригадуєте, як футболісти рекламували Кучму? Чим поганий варіант, якщо вас рекламуватимуть хлопці Богданова... Для цього потрібно лише одне - серйозне ставлення до команди, яка поїде у Солт-Лейк-Сіті. Чи не вперше на Олімпіаді в командному режимі виступатиме збірна України. І це не хто-небудь, а хокеїсти, що мусять завдячувати вам, голові Федерації. Це ваш шанс, нарешті, дошкулити футболістам, що не здатні на перемоги. Подумайте..."

І щоб ви думали? Сан Санич дійсно взявся за хокей. Днями газета "Команда" надрукувала інтерв'ю з президентом клубу "Беркут-Київ" народним депутатом Валерієм Акопяном, в якому він повідомив, що команда отримала 200 тис. гривень від Федерації хокею України. Команда в цьому сезоні потерпала від відсутності грошей, без зарплатні - вісім місяців, її гравці навіть страйкували, відмовлялися виходити на лід, їм зараховували поразки. І якби не це фінансове вливання, минулорічний чемпіон Східноєвропейської хокейної ліги загнувся б, можливо, назавжди. Отож, віват ФХУ!

"Беркут" почав відпрацьовувати. І знаєте яким чином? Рекламуючи партію "Єдність". На спинах гравців замість прізвищ, які вже давно не вказуються, з'явилися маловідомий але промовистий логотип - "Єдність".

Яке відношення має Федерація хокею до партії "Єдність"? Абсолютно ніякого, якщо не враховувати, що керує цими обома структурами київський міський голова Олександр Омельченко. Тобто що виходить? Гроші Федерації хокею - це гроші столичного бюджету (орієнтовно - профспілок), київських платників податків, але водночас це ще й кошти, котрі перетинаються з партією "Єдність". Пам'ятаєте анекдот про праву й ліву кишені Рабиновича, котрі - як сполучені посудини. В даному випадку йдеться не про Рабиновича, а про Омельченка, котрий, за логікою, має спільну "касу" і для партії, і для Федерації, і для міста, і для профспілок. Такий собі багатоликий Янус із великою кишенею.

Як би ви сприйняли той факт, якби на футболках "динамівців" замість прізвищ гравців з'явився напис СДПУ(о)? Гнівалися й плювалися, чи не так? Отож бо. Головний вітчизняний хокейний менеджер пішов значно далі свого футбольного колеги-візаві. Алгоритм їхніх дій - однаковий. Власне, й мета також.

Вельми красномовною є аналогія даної київської ситуації з тим, як "одного разу в Іспанії". Там президент футбольного клубу "Атлетико Мадрид" Хесус Хіль - водночас мер курортного міста Марбелья і лідер партії "Ухілья" - "погорів" на відмиванні "брудних грошей" і несплаті податків саме через фінансові операції зі своїм клубом. Синьйор Хіль переказав з міського бюджету на рахунок команди ("з лівої кишені в праву") суму в кілька мільйонів доларів за те, що на футболках "Атлетико" з'явився рекламний напис "Марбелья" - назва міста.

В Іспанії в січні 1999 року це назвали корупцією і, приплюсувавши до інших зловживань мера (йшлося про 53 мільйони доларів), посадили на шість місяців за грати. Хоча спочатку прокуратура вимагала навіть 34 років ув'язнення - за все хороше. До речі, на замітку київському голові: народ 66-річного Хесуса Хіля також любив, і в його рідному місті та навколишніх Коста-дель-Соль і тому подібних його партія здобула перемогу.

P. S. Цікаво, що думає з цього приводу інший хокейний функціонер - президент Федерації хокею міста Києва, він же голова парламентського антикорупційного комітету - Юрій Кармазин?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування