РАДА ЄВРОПИ ВІДКЛАЛА РІШЕННЯ ЩОДО КОМІСІЇ ПО СПРАВІ ГОНГАДЗЕ

Середа, 12 грудня 2001, 20:52
Комітет Міністрів Ради Європи вивчає українські пропозиції щодо формату роботи міжнародної комісії з розслідування вбивства Георгія Гонгадзе. Рекомендація щодо створення такої комісії міститься у документах вересневої сесії ПАРЕ.

Засідання за закритими дверима на рівні представників дипломатичних місій Ради Європи, де обговорювалася імовірність створення міжнародної комісії з розслідування вбивства Георгія Гонгадзе, не винесло з цього приводу остаточного рішення.

Як повідомила у репортажі з Парижу українська служба Бі-Бі-Сі, керівники дипломатичних місій лише вислухали звіт міністра закордонних справ Литви Антанаса Валіоніса про його візит до України наприкінці минулого тижня.

Національні делегації наразі обмірковують нові пропозиції української сторони. А Україна, як повідомив один з французьких дипломатів, пропонує на нинішньому етапі не робити комплексного розслідування власне вбивства журналіста, не зосереджуватись на колективних слідчих діях представників різних країн у пошуках справжніх замовників убивства, а лише здійснити експертизу записів майора Мельниченка.

Йдеться не про повну експертизу всіх плівок, а лише про ті фрагменти, де мовиться про Георгія Гонгадзе та Олександра Єльяшкевича. Аргументом української сторони, за інформацію з того ж дипломатичного джерела, є те, що в Україні нібито немає необхідної юридичної бази для роботи іноземних слідчих, а створювати таку базу доведеться надто довго.

З цими доводами не згодна вдова Георгія Гонгадзе Мирослава, з якою Бі-Бі-Сі зв’язалося телефоном. Мирослава наголошує, що "Європейська конвенція про допомогу в розслідуванні кримінальних злочинів", котру Україна ратифікувала в 1998 році, є цілком достатньою відправною базою для створення міжнародної комісії.

На думку вдови журналіста, за наявності доброї волі української влади цілком реально було б напрацювати та ухвалити якісь уточнюючі документи до цієї конвенції, а парламентська слідча комісія, за наявності тої ж доброї політичної волі, могла б посприяти ухваленню такого допоміжного документу.

Один з членів французької групи соціалістів у делегації в Раді Європи висловив Бі-Бі-Сі свої сумніви щодо того, що заміну концепції, яку пропонує Україна, можна вважати рівноцінною. "Проаналізувати записи майора – це важливо, але немає жодної гарантії, що саме так ми визначимо справжніх вбивць журналіста, - заявив французький соціаліст. – Ця нова експертиза плівок могла б бути лише фрагментом до великого комплексного кримінального розслідування, вважає цей депутат.

Наступне засідання, присвячене створенню міжнародної комісії, ще не призначено, але, за попередніми даними, воно має відбутись до кінця грудня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування