Поразка Медведчука – перемога СДПУ(О). Виграш Ющенка – дивіденди ТУНДРі

Середа, 12 грудня 2001, 23:00
Перший тайм протистояння Медведчука та "всієї країни, яка воює з ес-деками" закінчилося поразкою амбіційних шанувальників червоної рози.

Уже принаймні за добу до голосування була дуже високою імовірність того, що вечір четверга Медведчук зустрічатиме в ранзі рядового депутата. У середу до УП подзвонила обізнана на політичні таємниці журналістка, яка, виявилося, не помилилася у своєму прогнозі.

Свідки, які бачили Медведчука після його відставки, характеризують його стан як дуже спокійний. Тільки, говорять, уважно вивчав списки депутатів, які проголосували за усунення його з посади віце-спікера.

Причини, через які Медведчука "відставили", мабуть, уперше використовуються у парламентській практиці - "не забезпечив належного виконання покладених на нього обов'язків". Діагноз – профнепридатність. Кращий юрист країни програв у закулісних війнах. І трагедії великої б не було, якби не майбутні вибори.

Причому, він не може сказати, як Ющенко, що його скинули комуністи й олігархи, хоча й без них не обійшлося… Відставку Медведчука зініціювали в тому числі і його колишні соратники, наприклад, екс-"демсоюзівець" Олександр Задорожний, який знайшов притулок в "Єдності". Ця фракція приєдналася до КПУ, СПУ, двох Рухів, Партії "Реформи і порядок" і "Батьківщини" у боротьбі проти впливу СДПУ(О).

У постанові щодо відставки Медведчука йдеться: "систематично порушував норми регламенту України, допускав істотні недоліки у підготовці, проведенні пленарних засідань ВР, неодноразово ігнорував при цьому думку народних депутатів, не забезпечив належного ведення організаційної роботи з питань взаємодії ВР з органами виконавчої влади й органами самоврядування, координації комітетів ВР".

За його відставку проголосували 234 депутати, проти - 50 із 396 зареєстрованих в залі. За постановку питання до порядку денного - 237, проти - 44 з 395. Не голосували, або проголосували проти, фракції: "Трудова Україна", СДПУ(О), НДП, "Регіони України", "Демократичний союз", Партія Зелених.

Після того, як на табло з'явилися цифри, які свідчили про поразку першого віце-спікера, Медведчук мовчки встав і вийшов із зали.

Перед голосуванням він відмовився від виступу і був проти обговорення цього питання. За словами Медведчука, у нього "немає необхідності виправдовуватися перед кимось, що і як" він робив. "Ви можете дати оцінку моєї діяльності на посаді першого віце-спікера", сказав Медведчук, що депутати і зробили.

У четвер, в день прийняття надзвичайно важливих рішень, "я б не хотів своєю долею ускладнювати життя парламенту", намагався згладити ситуацію Медведчук. Він звернувся до спікера Івана Плюща з проханням поставити проект постанови на голосування, висловивши думку, що у сесійній залі "досить багато людей, які можуть успішно працювати" на посаді першого заступника голови парламенту.

"Я наполягаю, щоб це питання було вирішено зараз. Я ніколи не тримався за посаду", - заявив Медведчук.

У кулуарах парламенту розповідають, що у середу увечері Медведчук зустрічався з лідерами фракції КПУ, які запевнили тоді ще першого віце-спікера, що підписи за відозву вони поставлять, але голосувати за це не будуть.

Можливо, саме цим пояснюється безтурботність лідера СДПУ(О). А, можливо, принципом американських поліцейських: "Якщо згвалтування уникнути не можна, краще розслабитися і отримати задоволення".

Говорити, що СДПУ(О) зраділа відставці Медведчука – не можна. Але на людях трагедії з цього не роблять: тепер, мовляв, Медведчук зможе зняти з себе частину навантаження та зосередитися на партійній роботі.

Заступник Медведчука за СДПУ(О) Леонід Кравчук вважає, що "ці події підуть на користь партії". "Ми не ображаємось на це. Я відчував, що це (робота на посаді першого віце-спікера ВРУ - УП) заважало йому".

За словами Кравчука, тепер Медведчук зможе зосередитися на підготовці до виборів, партійній роботі. "У нас дуже багато проблем у підготовці до з'їзду, вирішення партійних проблем. Він, коли говоритиме, не буде думати, що він перший заступник голови Верховної Ради". Кравчук також висловив сумнів щодо того, що це питання було ініційоване Банковою.

"Я не сподівався, що депутати проголосують таким чином. До завершення сесії - місяць-півтора, і я не вірю, що на останню сесію хтось приходитиме до Верховної Ради. Політичний підсумок – він корисний для нас".

Звільнення Медведчука він вважає помстою правих і лівих. Перших - за звільнення Ющенка та позицію СДПУ(О) щодо статусу російської мови. Других – за створення більшості та позиції Медведчука при голосуванні за Земельний кодекс. "Зійшлося, як буває в гострих випадках два крила – крайні ліві та крайні праві", - зазначив Кравчук.

До цього в кулуарах парламенту неодноразово збирали підписи за відставку першого-віце-спікера, і все безрезультатно. Зараз, за даними кореспондента Інтерфакс-Україна, у секретаріаті Верховної Ради було зареєстровано більше, ніж 150 підписів противників Медведчука. Пізніше там сказали УП, що було зібрано 194 підписи, останні 27 донесли вже о 10 ранку.

За словами джерела агентства, збір підписів, як і голосування, був ініційований фракціями "Батьківщина", "Реформи-Конгрес", двома Рухами і депутатами-членами партії "Собор". Окремий список надали комуністи.

Крім появи вільного часу, есдеки отримали і козир для передвиборчої кампанії. "Для СДПУ(О) ці події – плюс. Скажуть, що постраждав за земельний, цивільний, кримінальний кодекси", - вважає лідер фракції "Трудова Україна" Ігор Шаров.

Те, що відбулося, він вважає "політичною розправою". Шаров відвідав Медведчука відразу після відставки, і повідомив журналістам, що той "виглядає нормально, сто грам не пив".

"Трудовик" також звернув увагу на те, що сам Медведчук обрав таку процедуру голосування, оскільки у нього, за регламентом, була можливість відтягнути голосування на п'ять днів і підготувати звіт, однак він цього не зробив. Ігор Шаров не знає, через яку причину Медведчук поводився настільки впевнено.

Серед іншого тепер у своїх передвиборчих телероликах пропагандисти СДПУ(О)зможуть поексплуатувати імідж принципового кремезного хлопця.

Нечужий екс-першому віце-спікеру Вячеслав Піховшек в інтерв'ю "Телекритиці" зазначив, що був готовий до такого повороту подій і що без Медведчука ВРУ буде безпорадна прийняти "нормальний бюджет" або Податковий кодекс. "Я прогнозував цю відставку ще у недільному (09.12) "Епіцентрі". У Віктора Володимировича завжди була позиція, яку я називаю надто політично принциповою. Скажімо, він ніколи не піклувався про те, щоб у нього була достатня кількість політичних союзників".

Але ось вже подальші дії Медведчука Піховшек прогнозувати не береться: "Що буде далі робити Віктор Медведчук, я не знаю. У нього ментальність українського політичного бійця. Він битиметься. Якщо весь світ б'ється проти нього, Медведчук б'ється проти всього світу. Він самодостатній політик, я впевнений, що він вирулить".

(Цікаво, що ЗМІ, близькі Медведчуку морально (1+1) і фізично ("Інтер"), вечірні випуски новин починали з другорядної новини – початку україно-російського форуму в Харкові. Медведчука подавали в ефірі жертвою, але ближче до середини випуску. Чи то штаб ще не визначив генеральну лінію реакції, чи то вирішено не акцентувати увагу телепубліки на фіаско лідера ес-деків. Єдине було видно – у звільненні Медведчука ані "Інтер", ані 1+1 не звинувачували олігархів. Проте іноді складалося враження, що з лідером ес-деків трапилось щось невиправне. "Інтер" взагалі подав новину так: "Віктор Медведчук пішов (Сам?) з посади першого віце-спікера".)

Ще один наслідок відставки Медведчука – перерозподіл адмінресурсу перед виборами.

Лідер Соціалістичної партії Олександр Мороз вважає, що голосування з відставки Медведчука було погоджено "на відомій вулиці у Києві".

"У нас у всіх важливих справах є один ініціатор. Їм треба звільнити простір для "ЗаєдУ!". Щоб вони широкою магістральною дорогою ішли до перемоги".

Лідер СПУ вважає, що сьогодні краще було б звільнити все керівництво ВРУ , оскільки їх обрання під час оксамитової революції було "незаконним, неконституційним".

Мороз також сказав, що Медведчук під час голосування "повівся гідно, це значить, він не слабка людина".

Схожої з Морозом позиції дотримується і Тарас Чорновіл. За його переконанням, причина відставки - "перерозподіл владного ресурсу". Він з упевненістю заявив, що певна частина депутатів голосувала за відставку "з санкції Банкової".

Також підсумок – праві нарешті помстилися за відставку Ющенка, який півроку тому не піддався на "шантаж" Медведчука.

Після відставки лідер УНР Юрій Костенко заявив в інтерв'ю журналістам, що Медведчук "часто використовував посаду для вирішення внутрішньо-партійних питань". "Віктор Володимирович неодноразово порушував регламент, не виконував покладені на нього функції", - додав він.

Колишній начальник Медведчука спікер Верховної Ради Іван Плющ заявляє, що до виборів 2002 році нового першого віце-спікера у парламенті не буде, а його обов'язки будуть виконувати він та інший віце-спікер - Степан Гавриш.

Плющ повністю виключає "можливе втручання Адміністрації Президента у процес відставки Медведчука". Однак він вважає, що сценарій відлучення від влади Медведчука схожий на сценарій відставки Ющенка з посади прем'єр-міністра.

Плющ не може точно спрогнозувати, як вплине перестановка у парламенті на виборчу кампанію загалом, однак він упевнено говорить, що це відіб'ється на виборчій кампанії СДПУ(О). "Але в який бік, я не поспішав би прогнозувати, це може і додати (голосів виборців - УП), а може і забрати. Але в будь-якому випадку у Віктора Володимировича тепер більше часу, і він може зосередитися на виборчій кампанії", - сказав Плющ в інтерв'ю журналістам.

Плющ розповів, що для нього відставка Медведчука стала повною несподіванкою. Проте, за його словами, напередодні один з ініціаторів відставки першого віце-спікера Анатолій Матвієнко після безуспішної спроби записатися до спікера на прийом вимовив таку фразу: "Тоді ми вам влаштуємо!". Проте, як зізнався сам Плющ, він не чекав, що загроза буде реалізована саме таким чином.

Головний же підсумок того, що відбулося, у четвер не назвав ніхто. Україні потрібен новий спільний ворог. За логікою, тепер країна повинна почати воювати з донецькими, у яких останнім часом все надто добре. Шлях до світлого завтра вкривається все більш товстим шаром пелюсток. І не тільки червоних троянд Соцінтерну.

Читайте також:

Медведчук: "Вся країна воює з ес-деками. Мені це не подобається"

Медведчук: "У мене навіть думок не було стати наступником президента"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...