Суркіс домовився з Блажевичем

Четвер, 13 грудня 2001, 10:54
Під час зустрічі з президентом ФФУ Г.Суркісом хорватський тренер Мирослав Блажевич погодився очолити національну збірну України, якщо, звичайно, його кандидатуру затвердять на конгресі. За словами Григорія Суркіса, крім хорвата серйозно буде розглядатися на місце Лобановського лише кандидатура Леоніда Буряка.

Мирослав Блажевич, котрий привів збірну Хорватії до "бронзових" нагород ЧС-1998 року в Франції, прибув до Києва в середу, і вже ввечері провів чотиригодинні переговори з Г.Суркісом, під час яких хорват віддав перевагу українцям перед боснійцями та французьким "Олімпіком".

"Той факт, що я сюди приїхав, говорить сам за себе і не вимагає додаткових пояснень: ні про які сумніви або ж інші варіанти мова не йде. Йдеться лише про те, що я хотів би тренувати українську збірну команду. Я вважаю, що це одна з кращих команд у Європі, тож стати наставником такої збірної - одне з випробувань для мене: це те, що повинно бути в роботі тренера",-відзначив Блажевич.

На прес-конференції, яка відбулася після переговорів, Блажевич також відзначив, що йому дуже сподобалася база "Динамо" в Конча-Заспі:

"Я дуже вражений,адже побував в унікальному центрі - жоден зі світових центрів так детально і комплексно не обладнаний . Це, звичайно, велике досягнення. Це і є однією з причин, через яку я хотів би тут працювати".

Слід відзначити ще один цікавий момент: в українському футболі більше не вживатиметься слово "мета", яке фігурувало на протязі трьох останніх відбіркових циклів до чемпіонатів світу та Європи. За словами Суркіса, потрібно навчитися сприймати вихід національної команд до найпрестижніших футбольних змагань як щось природнє.

"Гірко й образливо: коли не досягається певна мета, якої ми прагнули, в кінцевому результаті звинувачуються всі, аж до вболівальників - погано вболівали, не співали національний гімн або й не знають його. Я сьогодні для себе багато чого збагнув із бесіди з паном Блажевичем, коли він говорив саме про компоненти успіху загалом". Також Г.Суркіс додав, що пан Блажевич володіє рецептом як прищепити команді психологію переможців".

"Дуже важливо те, що коли ми почали обговорювати питання, пов'язані з тим, що ж буде тоді, коли ми все-таки досягнемо цієї поки недосяжної "мети", ми дійшли висновку, що в тому разі вже будемо думати про фінал. Причому я вірю в те, що це не гра хорошого актора - це футбольна гра людини, яка завдяки досвіду за спиною і певним досягненням дає підстави вірити в те, що не існує нездоланних вершин", - продовжує президент ФФУ.

Не забув Суркіс нагадати й про тремтячі коліна Андрія Воробея: "І поки у наших гравців за певних обставин будуть тремтіти коліна, ми, мабуть,так і не зуміємо подолати загальний "мандраж", незалежно від того, який суперник виходить грати проти збірної України. Причому не важливо про яку саме збірну йде мова - національну, юніорську або жіночу :все одно приємно, коли наші співвітчизники або співвітчизниці перемагають. Ми для цього працюємо, якщо хочете - "пашемо".

Ми не повинні шукати ніяких еліксирів - правильно сказав пан Блажевич: "Я багато чого знаю про збірну України, а також про гравців київського "Динамо". Пам'ятаю перемоги динамівців над знаменитою "Барселоною" з рахунком 8:0". Я його запитую: а чому "8"? "Там гол один не зарахували",- відповідає. Тож уявіть собі, він і те пам'ятає! Це характеризує його як людину і свідчить про його прагнення. А це, на мою думку, дуже важливо".

На мою думку,після слів Суркіса вже не викликає сумнівів те, що Блажевич таки стане тренером збірної України,хоча би й тому, що цього дуже хочеться президентові ФФУ.

"Пан Блажевич говорить про те, що у нас є багатз того, чого немає в інших збірних: той же Шевченко, якого він вважає одним з кращих футболістів сучасності. Взагалі,він вважає, що всі наші гравці можуть досягнути значно більших успіхів за умови певних психологічних змін, покращення дисципліни. Мені б дуже хотілося, аби національну збірну України очолив саме Мирослав Блажевич.Я я, як і мої колеги, буду висловлювати свою точку зору на виконкомі. Ми домовилися з паном Блажевичем, що про результати виборів я йому повідомлю відразу ж після закінчення виконкому, або конгресу."

Стосовно інших кандидатів, то Г.Суркіс ясно дав зрозуміти, хто є найреальнішим претендентом на місце Ю.Лобановського в збірній: "На сьогоднішній день існує кандидатура людини, що сидить зліва від мене (М.Блажевич). Далі - Леоніда Йосиповича Буряка.До речі, у нього була досить приваблива пропозиція від московського "Динамо", з ним розмовляв і керівник ФСБ Росії (куратор команди "Динамо"). Та матеріальна мотивація, яка була запропонована йому в Москві, була вище відповідної в українській збірній. Тож те, що при цьому він все ще в Україні, говорить про його наміри працювати головним тренером збірної України".

Г.Суркіс повідомив, що розглядалися також кандидатури Блохіна, Фоменка та Прокопенка. Що стосується Олега Блохіна, то він, за словами президента ФФУ, несерйозно поставився до пропозиції очолити збірну України:

"З Олегом Володимировичем розмовляв Олександр Бандурко. Коли Олександр Іванович вперше зателефонував йому, Олег Володимирович повідомив, що в нього за годину літак і всі питання - до помічника. З тих пір Олег Володимирович ще ні разу не вийшов на зв'язок, хоча сьогодні дав просторе інтерв'ю. Знову-таки, це вже стосується етики, моралі, - у кожного вона своя. Тож я не думаю, що при такому несерйозному відношенні Олега Володимировича до нашої пропозиції очолити збірну варто розраховувати на якийсь результат".

Михайло Фоменко, знову ж таки за словами Суркіса, сам відмовився від пропозиції очолити національну збірну України, відзначивши, що має намір попрацювати трохи в клубному футболі.

Президент ФФУ не забув і про найголовніше,а саме: українські вболівальники та футбольні фахівці кандидатуру іноземного тренера не вітають.

"Ми знаємо думку громадськості, яка, на жаль, не на боці пана Блажевича,та й ви про це знаєте: інтернет-видання сьогодні говорять про те, що ми ще поки не доросли до західного тренера."

Відповідаючи на запитання журналістів, Мирослав Блажевич також згадував про збірну України, яка в 1998 році зустрічалася з хорватами:

"Я не знаю, чому пізніше послабшала збірна України, але тоді були свої привабливі сторони. Переконаний, що створити таку команду - дуже велика справа. Сьогодні нелегко це відродити. Якщо я все-таки стану наставником збірної України,мені також важко буде зробити подібного рівня команду ".

"Поки про це говорити не дуже коректно, адже ще треба дочекатися, поки пройде процедура затвердження наставника національної збірної. Я ж не єдиний кандидат. Але, в будь-якому випадку, мені було дуже приємно побувати тут і зустрітися з вами. Якщо Бог дасть, буду тут жити", говорить М.Блажевич.

Також хорват додав, що в нього з Суркісом є джентельменська угода. Через те, що в нього контракт з федерацією Ірану закінчується лише 11 січня, він покищо не зможе підписати офіційно контракту з ФФУ, але задля цього потрібно, щоб його кандидатуру затвердили.

Суркіс додав, що, без сумнівів, 15 грудня стане відоме ім'я нового тренера збірної України. Нагадаємо, що саме в цей день закінчиться конгрес ФФУ, на якому планується назвати нового тренера команди України.

На мою думку, найвірогідніше, що тренером української збірної таки буде Мирослав Блажевич.По-перше, останніми роками Блажевич досягав зі своїми командами істотних успіхів: "бронзу" чемпіонату світу з командою Хорватії та вихід Ірану до матчів плей-офф, де команда з Азії поступилася лише сильнішій збірній Ірландії, можна занести лише до активу Блажевича.

За інформацією "Динамо Киев от Шурика"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...