Бюджет-2002 прийнято у другому читанні

Четвер, 13 грудня 2001, 11:38
Верховна Рада України в четвер прийняла у повторному другому читанні законопроект про державний бюджет країни на 2002 рік.

За це рішення проголосували 241, проти - 121, стрималися - 17, не голосували 51 з 430 депутатів, що зареєструвалися в залі. Не голосували фракції Компартії, соціалістів, селян і "Реформи-Конгрес".

Прибутки держбюджету встановлені в розмірі 44,3 млрд. грн., витрати - 48,6 млрд. грн. Граничний розмір дефіциту бюджету встановлений в сумі 4,3 млрд. грн. На третє читання перенесені 40 статей документа.

Бюджетному комітету разом з Кабінетом міністрів доручено доопрацювати проект бюджету і представити його на черговий розгляд парламенту 20 грудня.

Під час доопрацювання проекту необхідно врахувати додаткові прибутки бюджету у разі прийняття змін в закони з питань оподаткування, які збільшують надходження до бюджету, і направити їх на програми в області охорони здоров'я, розвитку вугільної промисловості, дорожнього господарства, збройних сил, підвищення рівня мінімальної заробітної плати.

Законопроект встановлює, що до прибутків загального фонду місцевих бюджетів наступного року будуть відноситися: прибутки, які підлягають зарахуванню в загальний фонд місцевих бюджетів у відповідності зі статтями 64, 66, 69 Бюджетного кодексу; єдиний податок для суб'єктів малого підприємництва (крім частини єдиного податку для суб'єктів малого підприємництва, який зараховується в Пенсійний фонд, і відрахувань на обов'язкове соціальне страхування), плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами; дотації і субвенції з держбюджету.

До бюджету Києва підуть 50% податків на прибуток підприємств, які сплачуються платниками, що мають місцезнаходження в столиці, крім податку на прибуток підприємств комунальної власності. До бюджету Криму - акцизний збір з вироблених в Україні товарів (крім 50% акцизного збору з вироблених в Україні нафтопродуктів і транспортних коштів), які сплачуються платниками, що мають місцезнаходження в автономії. Також прийнята стаття, що затверджує об'єми міжбюджетних трансфертів на майбутній рік.

Згідно з Бюджетним кодексом, стаття про прибутки, витрати і граничний дефіцит бюджету, а також дві статті, що стосуються встановлення джерел прибутків загального фонду місцевих бюджетів і міжбюджетних трансфертів затверджуються у другому читанні остаточно і не підлягають перегляду у третьому читанні.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування