Американці штурмують Тора-Бора і хочуть тільки смерті для її захисників

Четвер, 13 грудня 2001, 13:21
Американські військові, які разом із загонами Північного альянсу, штурмують гірську фортецю Тора-Бора на південному сході від Джалабада, виступили проти того, щоб брати у полон бійців організації "Аль-Каїда", що захищають фортецю. За відомостями The Washington Post, яка посилається на місцевих афганських командирів, американці вважають, що Тора-Бора треба взяти штурмом, оскільки "переговори про капітуляцію - це все несерйозно".

У той же час представники антиталібських сил раніше офіційно заявляли, що почнуть наступ тільки якщо захисники гірської фортеці 2-3 тисячі найнепримиренніших бійців "Аль-Каїди", в основному, араби і чеченці - не здадуться до ранку четверга (в повідомленнях не уточнюється, за яким часом - американським чи місцевим). Якщо ультиматум не буде виконаний, то, як заявив CNN Хазрат Алі, один з командирів, які тримають в облозі Тора-Бора, "почнеться нестримне наступ".

Однак, зі слів цього ж командира, які приводить The Washington Post, "американці не приймуть капітуляції. Вони хочуть вбити тих, хто знаходиться у горах. Їх не влаштовують умови капітуляції - захисники Тора-Бора здадуться нам або представникам ООН, а не їм". Ці ж відомості, як повідомляє газета, підтвердили й інші афганські командири.

Проте, згідно із заявами представників Пентагона, вони не підтверджують слова афганців. "Почнемо з того, що ми не знаємо взагалі ні про які серйозні переговори у Тора-Бора. Крім того, нам все одно - чи здадуться захисники фортеці або їх вб'ють. Головне, щоб сталося хоч щось з цього", - сказав один з високопоставлених представників міністерства The Wash. Post.

Проте, інше джерело газети заявило, що, можливо, американські солдати, які воюють у районі Джелалабада дійсно відмовляють місцевих командирів від переговорів з бійцями "Аль-Каїди", оскільки хочуть закінчити все швидше.

"Вчора у нас були переговори з американцями, де вони саме наполягали на штурмі, і у кінцевому рахунку ми погодилися. Але ми сказали їм: "Американці повинні тепер піти на фронт самі, вони повинні битися разом з нами". Вони погодилися з цим", - заявив один з польових командирів.

За різним даними, зараз у районі Тора-Бора, де, можливо, ховається Усама бен Ладен, знаходяться 40 солдатів спецпризначення з США і 60 - з Великобританії. У середу з'являлися повідомлення, що до них прибуває підкріплення: ще приблизно 50 чоловік.

Тим часом, що по самим останнім даним, штурм Тора-Бора вже почався, оскільки закінчився термін ультиматуму, пред'явленого Північним Альянсом бійцям "Аль-Каїди". Як повідомляє агентство, в атаку пішли три пуштунські загони, а лідер одного з них - Мохаммад Заман - заявив, що "переговорів з бойовиками більше не буде".

Про те, чи беруть участь в штурмі Тора-Бора військові з американського і британських загонів спецпризначення, поки нічого не повідомляється.

НТВ.Ру
Читайте також:

* У будинку мулли Омара буде жити новий прем'єр-міністр Афганістану
* Американці штурмують Тора-Бора і хочуть тільки смерті для її захисників
* На Америку чекають біологічні теракти
* Самогубство бен Ладена може стати сигналом для наступних терактів
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування